Το Opel Corsa γιορτάζει τα 30 του χρόνια!

30 χρόνια, 4 γενιές, σχεδόν 12 εκατομμύρια Corsa

  • -
  • -

Το Opel Corsa γιόρτασε τα γενέθλια των 30 χρόνων του στις 30 Αυγούστου. Η παραγωγή της πρώτης γενιάς Corsa ξεκίνησε το 1982 στο εργοστάσιο Figueruelas της Zaragoza (Ισπανία), που ιδρύθηκε για το πρώτο σύγχρονο μικρό αυτοκίνητο της Opel. Μέχρι το 1982, το compact Kadett (μήκος του 1979 Kadett D: 3,98 m) ήταν το entry-level μοντέλο της μάρκας. Με την άφιξη του μικρότερου και ακόμα πιο προσιτού Corsa A (μήκος: 3,62 m), το Opel εισήλθε σε μία νέα κατηγορία με αυξανόμενη δημοτικότητα και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της.

Τα τελευταία 30 χρόνια, σχεδόν 12 εκατομμύρια Corsa σε 4 γενιές έχουν κατασκευαστεί και πουληθεί στην Ευρώπη. Μέχρι και τον Αύγουστο του 2012, το Ισπανικό εργοστάσιο της Zaragoza είχε κατασκευάσει 9,3 εκατομμύρια Corsa. Επιπλέον, 2,5 εκατομμύρια μονάδες έχουν κατασκευαστεί στο άλλο Ευρωπαϊκό  εργοστάσιο στο Eisenach (Γερμανία). Η παραγωγή Corsa ξεκίνησε εκεί τον Ιούνιο του 1993. Έτσι το Corsa αποτελεί το δημοφιλέστερο όνομα στην ιστορία της Opel. Η παγκόσμια επιτυχία του παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παγκόσμιες εκδόσεις του στην οικογένεια της General Motors: περίπου 20 εκατομμύρια οχήματα βασισμένα σε Corsa έχουν κατασκευαστεί ή συναρμολογηθεί και πουληθεί σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε Λατινική Αμερική (Chevrolet), Αυστραλία (Holden), Ν. Αφρική (Opel) και Κίνα (σαν Buick Sail).

Από το 1982, το Opel Corsa είναι σημαντικός παίκτης στην Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. Προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές σειρές στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων και ανανεώνεται συνεχώς με την είσοδο νέων μοντέλων, τεχνολογιών και ειδικά προσαρμοσμένων εκδόσεων. Τώρα διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις αμαξώματος: το τρίθυρο τύπου coupé, το πεντάθυρο και το επαγγελματικό Corsa van.

Το Corsa αυτή τη στιγμή έχει μερίδιο πάνω από 28% στις συνολικές πωλήσεις Opel, με αποτέλεσμα να είναι το δεύτερο σε πωλήσεις μοντέλο της μάρκας, ακολουθώντας σε μικρή απόσταση το Astra (περίπου 30%). Από το 2008, το 3θ Corsa κατατάσσεται συνεχώς πρώτο στην κατηγορία Β 3θ hatchback στη Δυτική Ευρώπη με μερίδιο 18% (2012 μέχρι σήμερα). Συνολικά, το Corsa (3θ και 5θ) είναι αυτή τη στιγμή Νο 3 στη Δυτική Ευρώπη στην κατηγορία Β με μερίδιο μεγαλύτερο του 10%. Στην Ελλάδα είναι 1ο και σε Γερμανία, Βρετανία και Βέλγιο κατέχει τη 2η θέση στις αντίστοιχες κατηγορίες. Στην Ισπανία και την Ολλανδία, το Corsa είναι Νο3 στην κατηγορία.

Ανανέωση Corsa κάθε έξι μήνες

Η οικογένεια Corsa εξελίσσεται συνεχώς με νέες καινοτομίες. Από τότε που λανσαρίστηκε, η σημερινή γενιά ανανεώνεται δύο φορές το χρόνο με την είσοδο νέων μοντέλων και τεχνολογιών. Το 2010, τα πάντα άλλαξαν κάτω από την εξωτερική εμφάνιση του Corsa με διάφορες βελτιώσεις, κυρίως στο πλαίσιο και το τιμόνι και με μία βελτιωμένη γκάμα κινητήρων που προσφέρουν περισσότερη ισχύ, οδηγική απόλαυση και άνεση με μικρότερη κατανάλωση.

Η ανανέωση του Opel Corsa συνεχίστηκε το 2011 όταν απέκτησε φρέσκια εμφάνιση, ανασχεδιασμένο πρόσωπο και πιο σπορτίφ στυλ εξωτερικά και εσωτερικά. Νέα χρώματα και διάκοσμοι και μία εκτενής γκάμα εξατομικευμένων εκδόσεων το έκαναν ελκυστικότερο από ποτέ. Λανσαρίστηκε η έκδοση 94 g ecoFLEX και η τεχνολογία Start/Stop υιοθετήθηκε σε αρκετά μοντέλα. Κάτι επίσης καινούργιο ήταν ένα νέο multimedia σύστημα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας με την ονομασία “Touch & Connect” που περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη αφής πέντε ιντσών, πλήρεις χάρτες πλοήγησης για 28 Ευρωπαϊκές χώρες, Bluetooth, iPod και συνδεσιμότητα USB σε ανταγωνιστική τιμή.

Το 2012, η γκάμα κινητήρων επεκτάθηκε με έναν ισχυρό και αποδοτικό υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.4 ecoFLEX 88 kW/120 hp με Start/Stop. Αρκετά νέα, πολύχρωμα και ελκυστικά 3θ και 5θ μοντέλα προστέθηκαν στην πολύ δημοφιλή και επιτυχημένη σειρά Color Edition: το σπορ και κομψό Corsa “Kaleidoscope”, οι All Black και All White Color Editions και ένα νέο, ακόμα πιο μοντέρνο Color Edition Switch pack.

Η σημερινή γκάμα Corsa προσφέρει πολλές καινοτομίες πρωτοφανείς για την κατηγορία, όπως θερμαινόμενο τιμόνι και ενσωματωμένο σύστημα μεταφοράς ποδηλάτου FlexFix. Άλλα χαρακτηριστικά που σπάνια συναντάμε στο περιβάλλον του ανταγωνισμού είναι προβολείς αλογόνου Adaptive Forward Lighting (AFL), Hill Start Assist και πανοραμική ηλιοροφή.

Το Opel Corsa γιορτάζει τα γενέθλια των 30 χρόνων του παράλληλα με μία άλλη σημαντική επέτειο: Το 2012 σηματοδοτεί τα 150 χρόνια της Opel από την ίδρυσή της. Μόνο λίγοι κατασκευαστές αυτοκινήτων διαθέτουν τόσο μακροχρόνια παράδοση. Φέτος, η Opel θα γιορτάσει δύο ακόμα επετείους. Τα 30 και 20 χρόνια των εργοστασίων της σε Zaragoza και Eisenach αντίστοιχα.