Peter Gethin (1940-2011)

Ήταν περισσότερο γνωστός για τη δραματική νίκη του με BRM στο Ιταλικό Grand Prix του 1971

  • -
  • -

Ήταν ένας οδηγός που έγραψε ιστορία σε κάθε μορφής αγώνα με νίκες στους αγώνες Can-Am και F5000.

Μετά τη πρώτη του αγωνιστική επαφή με Lotus 7 και 23, το 1965 θα μεταπηδήσει στην F3 μαζί με τον Pier Courage στην ομάδα του Charles Lucas. Το 1968 θα κάνει το επόμενο βήμα του στην F2, αλλά τα γρήγορα αυτοκίνητα της F5000 θα τον βολέψουν περισσότερο και με μια McLaren M10A της Church Farm Racing θα κυριαρχήσει στη κατηγορία για δύο χρόνια. Αυτές οι επιτυχίες του εξασφάλισαν τη θέση του αναπληρωτή οδηγού στην ομάδα της McLaren και όταν το 1970 ο Bruce McLaren έχασε τη ζωή του, ο Gethin έγινε το νούμερο δύο στην ομάδα πίσω από τον Denny Hulme. Επίσης ακολούθησε τον Hulme και στους αγώνες Can-Am έχοντας σημαντικές επιτυχίες.

Αντίθετα στην F1 δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί και στα μέσα του 1971 μεταπήδησε στην BRM. Το Ιταλικό Grand Prix ήταν μόλις ο δεύτερος αγώνας του με τη νέα του ομάδα και παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει από την εντεκάτη θέση στον τελευταίο γύρω βρισκόταν στο γκρουπ των πέντε πρωτοπόρων. Πέρασε τον Mike Hailwood και μετά με τους δύο τροχούς στο χορτάρι τον Ronnie Peterson. Στην Parabolica θα περάσει στα φρένα τον Francois Cevert και θα τερματίσει πρώτος με διαφορά ενός εκατοστού του δευτερολέπτου!  Η μέση ωριαία ταχύτητα του γύρου του ήταν πολύ κοντά στα 150 μ./ώρα, ένα ρεκόρ που θα μείνει για τριάντα χρόνια.

Όμως αυτή θα ήταν η μοναδική του νίκη και μετά από δύο χρόνια θα επιστρέψει στην F2 και F5000. Το 1973 στον «Αγώνα των Πρωταθλητών» με F5000 θα κερδίσει τον αγώνα εμπρός από μεγάλα ονόματα της F1 και θα συνεχίσει τις νίκες του ανεβαίνοντας δεύτερος στο πρωτάθλημα της F5000 το 1974 και πάλι δεύτερος το 1977 στο πρωτάθλημα του Can-Am πριν εγκαταλείψει τους αγώνες.

Ήταν υιός του περίφημου jockey Ken Gethin και έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 71 ετών.