T.E. Lawrence (1888-1935)

Ήρωας ή ψυχοπαθής; Διαλέξτε...

  • -
  • -

Δεν ήταν ο μόνος που φυλακίστηκε μέσα στην ίδια του την φήμη. Δεν ήταν ο πρώτος και σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος καταραμένος. Ο Thomas Edward Lawrence, πάντα ήταν και πάντα θα είναι δέσμιος του «Λόρενς της Αραβίας», μέσα στην ιστορία.

Όμως από μικρός φαινόταν να προετοιμάζεται για όλα όσα θα συνέβαιναν, τόσο ψυχολογικά, όρο και σωματικά. Σαν σχολιαρόπαιδο στην Οξφόρδη ονειρευόταν πάντα ιππότες και ανδραγαθήματα. Σαν φοιτητής ιστορίας στο Jesus College, για μέρες ολόκληρες αρνιόταν να ποιεί και να φάει, για να «σκληρύνει» τον εαυτό του όπως έλεγε! Φαινόταν αδύνατος, αλλά η δύναμή του ήταν αντιστρόφως ανάλογη.

Αλλά τα παιδικά του τραύματα φαίνεται ότι τον ακολουθούσαν παντού. Νόθο παιδί καμαριέρας και κυρίου ανωτέρας τάξης, που όμως ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από τον πατέρα του, ίσως να ήταν η αιτία της σκληρότητας προς τον εαυτό του, που έφτανε μέχρι την αυτομαστίγωση. Κατηγορήθηκε για ομοιοσεξουαλικές τάσεις, αλλά η αλήθεια μάλλον είναι ότι ποτέ δεν είχε σχέσεις με κανένα από τα δύο φύλλα.

Η κινηματογραφική ταινία που γνώρισε τεράστια επιτυχία (και ακόμα γνωρίζει) και η οποία ξεκίνησε σαν προβολή δύο εβδομάδων για να καταλήξει σε αποθέωση έξη μηνών, δεν μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Όταν δηλαδή όλες του οι υποσχέσεις στον αραβικό κόσμο για αυτονομία κατέρρεαν. Σαν ιστορικός και θαυμαστής της κουλτούρας των ανατολικών λαών, δεν μπορούσε να αντέξει αυτή τη προδοσία της κυβέρνησής του, η οποία αρνήθηκε όλες τις γραπτές και προφορικές υποσχέσεις προς τους Άραβες φίλους του. Προσπάθησε να αρνηθεί τον εαυτό του και για να ξεφύγει πήγε να κρυφτεί εκεί που ήξερε ότι θα τον δέχονταν χωρίς πολλές ερωτήσεις. Τον Αύγουστο του 1922 με το όνομα Shaw κατετάγει στην αεροπορία.

Ποτέ δεν χρησιμοποίησε το όνομα Lawrence ξανά και το επίσημο όνομά του ήταν πλέον Thomas Edward Shaw. Η άρνηση του εαυτού του ήταν πλήρης. Πέταξε τα μετάλλιά του, αρνήθηκε την οποιαδήποτε προαγωγή και δώρισε τα έσοδα από την αυτοβιογραφία του σε αγαθοεργίες.

Ο T.E. Shaw σκοτώθηκε οδηγώντας, πάντα πέρα από τα όρια, την αγαπημένη του Brough Superior τον Μάιο του 1935. Ήταν η εξιλέωση ενός καταραμένου!