David E Davis 1930-2011

Εκρηκτική προσωπικότητα που έβαλε φωτιά στην αμερικάνικη δημοσιογραφία

  • -
  • -

Τον χάσαμε σε ηλικία ογδόντα ετών και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Car & Driver, του αμερικάνικου βέβαια. Ο Davis ήταν αυτός που έφερε το «fun» στα περιοδικά αυτοκινήτου, τα οποία από στεγνά τεχνολογικά και περιγραφικά έντυπα μετατράπηκαν σε μέσα ανδρικής ψυχαγωγίας.

Γεννήθηκε το 1930 σε μια ξεχασμένη μικρή πόλη στο Κεντάκι ονομαζόμενη Μπαρνσάιντ, σε σπίτι που δεν είχε ούτε τρεχούμενο νερό και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Τον πέταξαν έξω από το πανεπιστήμιο και έκανε δουλειές του ποδαριού, δουλεύοντας σε εργοστάσια αυτοκινήτου, αλλά και σαν πωλητής.

Το αυτοκίνητο ήταν το μεράκι του, αλλά το 1955 είχε ένα τρομερό αγωνιστικό ατύχημα που τον άφησε παραμορφωμένο, αλλά αρκετά ζωντανό για να ανακαλύψει ότι: «Τίποτα στη ζωή, εκτός από τον ίδιο τον θάνατο, θα με σκότωνε! Κανένα εταιρικό meeting, κανένας πελάτης, κανένα σφάλμα δεν θα μπορούσε ποτέ να με φέρει τόσο κοντά στον θάνατο, όσο τον είχα πλησιάσει!» Μετά από 18 μήνες στην εντατική πούλησε το πρώτο άρθρο στο Motor Trend και το 1962 ήταν από τοις πρώτες υπογραφές στο Car and Driver. Αναρριχήθηκε στην αρχισυνταξία και άλλαξε τον τρόπο που διαβάζουμε τα περιοδικά αυτοκινήτου.

Έγραψε: «Αγαπούσαμε τα αυτοκίνητα, την μουσική και την αγγλική γλώσσα. Πιστεύαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν συναρπαστικά και δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί τα περιοδικά αυτοκινήτου δεν θα έπρεπε να ήταν εξίσου εντυπωσιακά.»