Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 ή… δεν Κινούμαι; Τι συμβαίνει με το πρόγραμμα επιδότησης

Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιδοτούνται, και πόσα ποδήλατα; Ισχύει ότι τα χρήματα τελείωσαν για τα νομικά πρόσωπα;

  • -
  • -

Με καθυστερήσεις τρέχει το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, γεγονός που κατά πολλούς αποδίδεται στην μεταφορά της αρμοδιότητας στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονταν το πρόγραμμα μέχρι και πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Η αγορά αυτοκινήτου, από την πλευρά της, εμφανίζεται σχετικά μουδιασμένη, με την κινητικότητα στις παραγγελίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μην χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ζωηράδα. Τη στιγμή που μεγάλη μερίδα του κοινού αναμένει τις εξελίξεις στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι λαμβάνουν τη σχετική επιδότηση με σημαντική καθυστέρηση.

lefta-visma-fortisi-fortistis-ilektrika-ilektriko

Η μεταφορά της αρμοδιότητας από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Μεταφορών κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς θεωρητικά η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση αποτελεί ενεργειακό και περιβαλλοντικό ζήτημα, ωστόσο σαφέστερη εικόνα του συνόλου των διαδικασιών επιδοτήσεων, ταξινομήσεων κ.λπ. στην αγορά αυτοκινήτου διαθέτει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μετάβαση της αρμοδιότητας οδήγησε σε πρόσθετες καθυστερήσεις, σε ένα πρόγραμμα το οποίο εξ αρχής δεν «έτρεξε» με τις προσδοκώμενες ταχύτητες.

Η ακτινογραφία των αιτήσεων του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Η πλειονότητα των αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, και συγκεκριμένα πάνω από 8 στις 10, προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, ενώ το υπόλοιπο αναλογεί σε επιχειρήσεις. Ακολουθώντας ωστόσο τα χνάρια του πρώτου Κινούμαι Ηλεκτρικά, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία αποτελούν άνω του 35% των αιτήσεων, με περίπου 7.000 αιτήσεις. Κοντά στις 6.500 αντιστοιχούν αιτήσεις τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα, που καταλαμβάνουν τη 2η θέση, με ποσοστό 33% του συνόλου.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 Φορτιστές

Στην 3η θέση των προτιμήσεων του κοινού βρίσκονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδιάστηκε το εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης. Με αναλογία που κινείται γύρω στο 1/4 του συνόλου των αιτήσεων, οι αιτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται γύρω στις 5.000. Από το σύνολο των αιτούντων για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος περίπου 2 στους 10 είναι όσοι έχουν προχωρήσει και σε αίτηση για φορτιστή.

Ωστόσο, η εκταμίευση των κονδυλίων που θα κατευθυνθούν στην επιδότηση βρίσκεται ακόμα κάπου ανάμεσα στα δύο υπουργεία, προκαλώντας σχετική ανησυχία στους αιτούντες για επιδότησης. Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση εγκεκριμένη αίτηση να μην χρηματοδοτηθεί, ο χρονικός ορίζοντας εκταμίευσης της επιδότησης παραμένει… ασαφής.

Με τι ρυθμό εγκρίνονται οι αιτήσεις;

Μόλις την περασμένη Τετάρτη εκδόθηκαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του προγράμματος, γεγονός που από κύκλους της αγοράς χαρακτηρίστηκε ως απόπειρα αναθέρμανσης της αγοράς. Όσο βγαίνουν επίσημα δεδομένα από το αρμόδιο υπουργείο, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να ανακάμψει το σχετικό ενδιαφέρον, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς.

Δείτε ακόμη Τα 5 φτηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα με επιδότηση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην παρούσα φάση τον δρόμο της αξιολόγησης έχουν πάρει 2.629 φάκελοι αιτήσεων για υπαγωγή στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2». Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 19.000 αιτήσεις συνολικά, έχουν εγκριθεί ήδη 11.175 και έως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα έχουν λάβει την πολυπόθητη έγκριση άλλες 2.629 αιτήσεις. Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι ως το τέλος Οκτωβρίου να έχουν εξεταστεί συνολικά άλλες 5.000 αιτήσεις.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 Φορτιστής

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 να ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους, ωστόσο υπάρχει έντονη φημολογία ότι δεν αποκλείεται να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχει απορροφηθεί το σύνολο των κονδυλίων που έχουν προϋπολογιστεί για το εν λόγω πρόγραμμα.

Δείτε ακόμη Πώς κάνω αίτηση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Άλλωστε, από το καλοκαίρι και μετά είχαν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, κυρίως εκείνων που προέρχονταν από νομικά πρόσωπα, Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών υποστηρίζουν ότι αυτό αφορούσε τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι αιτήσεις πλέον υποβάλλονται κανονικά από όλους.