Top 5: Οι σημαντικότερες Porsche όλων των εποχών

Τα αυτοκίνητα της Porsche άφησαν εποχή σε πολλές κατηγορίες. Ποια όμως κατάφεραν εκτός από σημείο αναφοράς, να αποτελέσουν τεράστιους σταθμούς στην ιστορία της μάρκας;

  • -
  • -

Η Porsche είναι μια εταιρεία που έχει… συνηθίσει να παράγει μερικά από τα καλύτερα αυτοκίνητα της παγκόσμιας βιομηχανίας. Τα μοντέλα της εντυπωσιάζουν αισθητικά, προκαλούν δέος με τις επιδόσεις τους, ενώ διαθέτουν κορυφαίο μηχανολογικό υπόβαθρο. Κάποια δημιουργήματά της, όμως, είναι ακόμη πιο ξεχωριστά. Πρόκειται για μοντέλα που έθεσαν νέα δεδομένα στον κόσμο των τεσσάρων τροχών και άλλαξαν την πορεία της ίδιας της μάρκας, φέρνοντας νέα εποχή.

Παρακάτω συγκεντρώνονται οι 5 σημαντικότερες Porsche στην ιστορία της. Αυτοκίνητα που δεν παρουσιάστηκαν απλά για να τοποθετηθούν σε μια κατηγορία, αλλά ίδρυσαν νέο είδος μοντέλων πιάνοντας απροετοίμαστο τον ανταγωνισμό. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι η Porsche συνεχίζει ακριβώς στην ίδια φιλοσοφία, δείχνοντας ότι η καινοτομία και τα γρήγορα αντανακλαστικά είναι στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Porsche 356

Από εδώ ξεκίνησαν όλα! H Porsche 356 ήταν το πρώτο δημιούργημα της εταιρείας, ένα μικρό σπορ μοντέλο το οποίο εντυπωσίασε με την αξιοπιστία του και την άνεση στην καθημερινή χρήση, για τα δεδομένα της εποχής. Η παραγωγή ξεκίνησε το 1948 σε μια μικρή μονάδα στην Αυστρία και ύστερα, ήρθε στη Γερμανία, ενώ υπολογίζεται ότι από τα 76.000 αυτοκίνητα που φτιάχτηκαν συνολικά, περίπου τα μισά διασώζονται. Τα τελευταία κομμάτια πουλήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Από εκεί και ύστερα, η σκυτάλη παραδόθηκε στην εμβληματική 911, μοντέλο το οποίο συνεχίζει να διατίθεται ακόμη και σήμερα.

Porsche 911

Ανάμεσα σε όλα τα σημαντικά για την Porsche μοντέλα, η 911 είναι σίγουρα το… σημαντικότερο. Το αυτοκίνητο που καθόρισε ολόκληρη την εταιρεία, ένα σπορ δημιούργημα που μέσα από οκτώ γενιές, έχει εξελιχθεί ως προς όλους τους τομείς, όμως έχει παραμείνει πρακτικά… αναλλοίωτο στο χρόνο. Η Porsche 911 πάντα ξεχώριζε για την οδηγική απόλαυση και τις επιδόσεις της, όμως το «περιτύλιγμα» ήταν αυτό που την έκανε πραγματικά ξεχωριστή. Μπορείς να τη χρησιμοποιείς κάθε μέρα και για… όλες τις δουλειές, στοιχείο που απουσιάζει παντελώς από τα περισσότερα αυτοκίνητα του είδους.

Porsche 959

Όταν παρουσιάστηκε, η Porsche 959 ήταν το γρηγορότερο αυτοκίνητο παραγωγής στον πλανήτη! Με τον twin-turbo, επίπεδο εξακύλινδρο κινητήρα των 2.85 λίτρων, η απόδοση των 450 ίππων φάνταζε εξωπραγματική για την εποχή – και όχι μόνο. Η 959 ενσωμάτωνε πολλές κορυφαίες τεχνολογίες, είχε τετρακίνηση και σειριακά turbo για άμεση απόκριση από τις χαμηλές στροφές. Προς το τέλος της «ζωής» της, η Porsche παρουσίασε και την 959 S, την αναβαθμισμένη εκδοχή με ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Χωρίς πίσω καθίσματα, με roll bar στο εσωτερικό, νέα ανάρτηση και μεγαλύτερες τουρμπίνες, οι 515 ίπποι έδιναν τελική ταχύτητα πάνω από 330 km/h!

Porsche Cayenne

Το 2002, η κατηγορία των SUV δεν είχε καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Η κίνηση της Porsche, μια εταιρεία με απόλυτη εξειδίκευση στα σπορ μοντέλα, να μπει στον κόσμο των μεγάλων SUV, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Ήταν όμως απόλυτα επιτυχημένη, γεμίζοντας με χρήματα τα ταμεία! To Cayenne έκανε θραύση, πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και πολλές premium εταιρείες ακολούθησαν στη συνέχεια. Η διαφορά του Cayenne όμως, ήταν ότι στην άσφαλτο είχε κορυφαία οδική συμπεριφορά ως Porsche, όμως στο χώμα μεταμορφωνόταν χάρη στην αερανάρτηση, τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα διαφορικά και τις «κοντές» σχέσεις.

Porsche Taycan

Όπως τους… έπιασε στον ύπνο με το Cayenne, έτσι συνέβη και με το Taycan. Η Porsche δεν έχασε χρόνο και πολύ γρήγορα έπιασε δουλειά πάνω στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην ιστορία της. Η αρχή έγινε με το πρωτότυπο Mission E, το οποίο είχε φουτουριστική εμφάνιση και συγκλονιστικές αναλογίες, ενώ αργότερα παρουσιάστηκε η έκδοση παραγωγής που ήταν ουσιαστικά… απαράλλακτη! Έχοντας εκδόσεις με ισχύ έως και 761 ίππους, το Taycan είναι πραγματικό Porsche με επιδόσεις που κόβουν την ανάσα και αντίστοιχη οδική συμπεριφορά. Η αρχιτεκτονική των 800V το καθιστά κορυφαίο στις «ηλεκτρικές υποχρεώσεις» του και οι παραλλαγές με shooting brake αμάξωμα, προσθέτουν ακόμη περισσότερους πόντους πρακτικότητας.