Μύθος ή αλήθεια: Το κίτρινο ήταν το original χρώμα των Ferrari;

Κανένας άλλος συνδυασμός χρώματος-εταιρείας δεν είναι πιο χαρακτηριστικός από το κόκκινο και τη Ferrari. Τι σχέση έχει το κίτρινο όμως με τη διάσημη μάρκα;

  • -
  • -

Αν μας πουν να σκεφτούμε μια Ferrari, αμέσως θα τη συνδυάσουμε με το κόκκινο χρώμα. Το ίδιο αν μας ζητήσουν να ζωγραφίσουμε μία. Η επιλογή οποιουδήποτε άλλου χρώματος είναι μάλλον απίθανη. Η ιταλική εταιρεία έχει χτίσει έναν απίθανο συσχετισμό με το κόκκινο. Φυσικά, όλοι μας έχουμε δει δημιουργήματα της φίρμας σε άλλες αποχρώσεις, όμως μάλλον πρόκειται για τις εξαιρέσεις στον κανόνα. Από πού προκύπτει, όμως, το κόκκινο; Η φίρμα είχε πάντα αυτόν τον χρωματισμό ή προέκυψε στην πορεία;

Από πού ξεκινάει η «παράδοση» του κόκκινου χρώματος;

Πολλοί πιστεύουν ότι οι πρώτες αγωνιστικές Ferrari ήταν κίτρινου χρώματος. Για την ακρίβεια έχει εξελιχθεί σε έναν… αστικό μύθο μέσα από το πέρασμα των χρόνων. Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Το πρώτο αγωνιστικό της μάρκας, η Ferrari 125S, είχε έναν σκούρο μπορντό, σχεδόν καφέ χρωματισμό. Οπότε, μπορούμε να πούμε ότι το κόκκινο συνοδεύει τα δημιουργήματα της φίρμας από το πρώτο αυτοκίνητο που φτιάχτηκε ποτέ.

Το κίτρινο, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το αγαπημένο χρώμα του Enzo Ferrari, για αυτό και δεσπόζει στο σήμα της μάρκας. Το επίσημο χρώμα της Modena ήταν το κίτρινο, οπότε ο Enzo το υιοθέτησε. Δεν μπορούσε όμως να το χρησιμοποιήσει στις πίστες. Οι τότε κανονισμοί των διεθνών αγώνων έλεγαν ότι τα αυτοκίνητα κάθε κατασκευαστή έπρεπε να είναι βαμμένα στο χρώμα της χώρα του. Τα γερμανικά αυτοκίνητα θα έπρεπε υποχρεωτικά να ήταν ασημί, τα ιταλικά κόκκινα κ.λπ. Οπότε, το κόκκινο ήταν μονόδρομος για τις Ferrari, όπως ήταν και για τις Alfa Romeo, τις Maserati, και τις άλλες ιταλικές εταιρείες της εποχής που συμμετείχαν σε αγώνες.

Δείτε ακόμη: Αλογάκι δεν έχουν μόνο οι Ferrari - Ποιες άλλες μάρκες έχουν τέτοιο σήμα;

Φυσικά, οι επιτυχίες και τα άκρως ποθητά αυτοκίνητα δρόμου δεν άργησαν να κάνουν συνώνυμο το όνομα της Ferrari με το κόκκινο. Και ακριβώς έτσι συνεχίζει μέχρι σήμερα. Οπότε, στο ερώτημα αν οι Ferrari ήταν από πάντα κόκκινες, η απάντηση είναι ναι!