Milestones 2010-2020: AUDI – Digitalizing

Η δεκαετία που αφήνουμε πίσω σήμανε τη μετάβαση στη νέα, ψηφιοποιημένη εποχή της Αυτοκίνησης και η Audi, ως Ηγέτης Τεχνολογίας, καθοδήγησε και καθόρισε της εξελίξεις.

  • -
  • -

Μέσα σε μόλις 10 χρόνια, η Αυτοκίνηση άλλαξε άρδην. Η αυτοκινητοβιομηχανία προσαρμόστηκε στις νέες απαιτήσεις για υψηλότερη αποδοτικότητα, άνεση και ασφάλεια και ξεκίνησε μια μεγάλη στροφή προς την ψηφιοποίηση και τον εξηλεκτρισμό. Ένας νέος δρόμος στον οποίο η Audi πρωτοπορεί.

Ο premium κατασκευαστής, με όπλα του την τόλμη και την τεχνολογική υπεροχή, κατάφερε τόσα πολλά σε μια δεκαετία που δεν μπορούν να αναλυθούν σε ένα μεστό κείμενο: από το να διευρύνει σημαντικά το προϊοντικό του πορτφόλιο (από το Α1 μέχρι το R8 και από το Q2 μέχρι το Q7) και να κατακεραυνώσει τον ανταγωνισμό στο Le Mans χρησιμοποιώντας υβριδική τεχνολογία, μέχρι να κάνει τη μετάβαση και να καθιερωθεί ως ένας από τους ηγέτες της ηλεκτροκίνησης, εμπλουτίζοντας τη γκάμα των μοντέλων της με εκδόσεις plug-in hybrid αλλά και με το e-tron.

 

Στην κούρσα της ηλεκτροκίνησης, το Audi e-tron 55 quattro θεωρείται ο ιεράρχης των μεγάλων γερμανικών, αμιγώς ηλεκτροκίνητων SUV. Πρόλαβε τον ανταγωνισμό και εισέβαλε πρωτοπόρο με γερμανική διάλεκτο στο κλειστό lobby. Παράλληλα, κατάφερε να ενσωματώσει στην ηλεκτρική του υπόσταση και να προσαρμόσει στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής όλες τις παραδοσιακές αξίες ενός Audi: την τεχνολογική καινοτομία, την κορυφαία ποιότητα και φυσικά το quattrο.

Η Audi δεν έχει δείξει όμως την τεχνολογική της υπεροχή μόνο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Παράλληλα, είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην εξέλιξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, στην έρευνα για διασύνδεση του αυτοκινήτου με το περιβάλλον και τις υποδομές, αλλά και στην ανάπτυξη ευφυών μεθόδων παραγωγής που βελτιώνουν την ποιότητα και μειώνουν το κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με μια φράση, η Audi εκμεταλλεύεται ήδη στο έπακρο τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου.

 

Για να αντιληφθούμε πιο εύκολα το μέγεθος της εξέλιξης, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο νέο Audi A3 Sportback. Ευφυές, εξηλεκτρισμένο και πλήρως συνδεδεμένο, το premium χάτσμπακ επανεφευρίσκει ουσιαστικά την κατηγορία που δημιούργησε. Στην 4η γενιά του είναι πιο ψηφιοποιημένο και διαισθητικό από ποτέ, προσφέροντας ακόμη και τη δυνατότητα Functions on Demand (Λειτουργίες κατόπιν Παραγγελίας). Σύντομα ο οδηγός θα μπορεί να προσθέτει λειτουργίες ανάλογα με τις ανάγκες του, αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου.

Το hi-tech προφίλ του νέου A3 Sportback ενισχύουν ο ψηφιακός πίνακας οργάνων Audi virtual cockpit plus 12,3 ιντσών, η οθόνη αφής ΜΜΙ έως 10,1’’, ο φωνητικός έλεγχος με δυνατότητα διαλόγου, το Head-up display, η πλοήγηση MMI navigation plus συμπεριλαμβανομένου του Audi Connect με LTE Advanced και Wi-Fi hotspot, οι υπηρεσίες Car2X όπως πληροφορίες στάθμευσης και για φανάρια κυκλοφορίας και το ψηφιακό κλειδί Audi connect key για smartphones Android (προαιρετικά από τα μέσα του 2020). Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα εξατομίκευσης με ξεχωριστές ρυθμίσεις για μέχρι 6 χρήστες, ενώ χάρη στη δωρεάν εφαρμογή myAudi app και τα Audi phone box και Audi smartphone interface, φροντίζει για κορυφαία σύνδεση και απομακρυσμένο έλεγχο του αυτοκινήτου μέσω του smartphone.

 

Όλες οι προηγμένες τεχνολογίες εξηλεκτρισμού της Audi είναι διαθέσιμες στο νέο A3 Sportback: εκδόσεις mild hybrid 48V αλλά και plug-in hybrid, που βελτιώνουν τόσο την κατανάλωση όσο και τις επιδόσεις. Αλλά και η ασφάλεια έχει ανεβεί επίπεδο, με το αυτοκίνητο να προστατεύει οδηγό και επιβάτες με προηγμένες τεχνολογίες, πριν ακόμα δημιουργηθεί κάποιος κίνδυνος, χάρη στο πλήθος προνοητικών συστημάτων ασφάλειας που περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό του μοντέλου.

Όπως το σύστημα Audi pre sense front, στο οποίο η κάμερα συνεργάζεται με το μπροστινό ραντάρ επιτρέποντας στο A3 Sportback να αποφεύγει ατυχήματα με άλλα οχήματα, πεζούς και ποδηλάτες μπροστά από το αυτοκίνητο ή τουλάχιστον να μειώνει τη σοβαρότητα τέτοιων ατυχημάτων. Το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης collision avoidance assist είναι επίσης στάνταρ και διευρύνει το φάσμα λειτουργίας  του Audi pre sense front βοηθώντας τον οδηγό να αποφύγει ένα εμπόδιο. Η προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας lane departure warning εκτελεί επίσης διορθώσεις διεύθυνσης για να διασφαλίσει ότι το αυτοκίνητο δεν εγκαταλείπει τη λωρίδα του.

 

Το νέο Audi A3 Sportback είναι σκεπτόμενο. Χάρη στο efficiency assist για παράδειγμα, που διατίθεται σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης. Το σύστημα αποκτά πληροφορίες από τον χάρτη πλοήγησης και δείχνει στον οδηγό μέσω της οθόνης όταν πρέπει να βγάλει το πόδι του από το γκάζι επειδή π.χ. πλησιάζει σε μια στροφή ή σε έναν οικισμό. Αν το ACA είναι ενεργό, μπορεί επίσης να ανιχνεύσει τα οχήματα που προηγούνται μέσω των μπροστινών αισθητήρων και να προσαρμόσει την ταχύτητα του οχήματος στις δικές τους.

Την τελευταία δεκαετία, η αυτοκίνηση ακολουθεί έναν σαφέστατα πιο ψηφιακό και εξηλεκτρισμένο δρόμο. Δρόμο που ανοίγουν εταιρίες όπως η Audi και αυτοκίνητα όπως το A3 Sportback.