Bugatti 100P airplane: Θλιβερό τέλος

Τελικά δεν του έμελλε να κατακτήσει τους αιθέρες. Το 100Ρ έπεσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας του πτήσης (!) παρασέρνοντας στο θάνατο το όνειρο του Scotty Wilson. Το Le Reve Bleu, δηλαδή το μπλε όνειρο… έμεινε όνειρο

  • -
  • -

Ήταν ένα όνειρο που διήρκεσε επτά χρόνια. Το όνειρο του Scotty Wilson να κατασκευάσει το μυθικό αεροπλάνο που είχε σχεδιάσει ο Ettore Bugatti και το οποίο ποτέ δεν είχε καταφέρει τότε να ολοκληρώσει την κατασκευή του και φυσικά να πετάξει. Ο Scotty Wilson τα κατάφερε, το κατασκεύασε με τα ίδια του τα χέρια και μάλιστα κατάφερε να το πετάξει. Όμως κατά μια ειρωνεία της ιστορίας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του πτήσης, το 100Ρ έπεσε στις 6 Αυγούστου και παρέσυρε στο θάνατο τον ίδιο και το όνειρό του! Το Le Reve Bleu, δηλαδή το μπλε όνειρο… έμεινε όνειρο.

Το αεροπλάνο πραγματοποιούσε την τρίτη του και τελευταία δοκιμαστική πτήση (πριν περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε μουσείο), στο Clinton Sherman Airport στην Οκλαχόμα των Η.Π.Α. και οι καιρικές συνθήκες ήταν τέλειες. Όμως ξαφνικά αντιμετώπισε μηχανική βλάβη (υποθέτουν στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης σε κάποια από τις δύο προπέλες), με αποτέλεσμα το 100Ρ να βουτήξει αριστερά και να καρφωθεί σε ένα χωράφι με φασόλια. Αμέσως πήρε φωτιά και το πλήρωμα από το ελικόπτερο που το ακολουθούσε για να το βιντεοσκοπήσει δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να σώσει τον Wilson, που σκοτώθηκε κατά τη πρόσκρουση.

Ο Scotty Wilson ήταν πιλότος της πολεμικής αεροπορίας των Η.Π.Α. με 11.000 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του στα πιλοτήρια των F4 και F16. Έφυγε έτσι όπως έπρεπε, στο πιλοτήριο ενός από τα πιο σημαντικά αεροπλάνα όλων των εποχών!