Petersen Auto Museum: Η εξέλιξη του εντυπωσιακού

Θα λέγαμε ότι το ανακαινισμένο μουσείο είναι ένας χώρος που επαναπροσδιορίζει αυτό που μέχρι τώρα ξέραμε ως «εκθεσιακός χώρος»! Με διαφορά το καλύτερο και σίγουρα το εντυπωσιακότερο μουσείο αυτοκινήτου όλων των εποχών!

  • -
  • -

Από την ημέρα της κατασκευής του το Petersen Automotive Museum, τα είχε όλα. Πρώτον, βρισκόταν στο σωστό σημείο, στο Wilshire Boulevard, στο δρόμο δηλαδή που για προφανή λόγο φέρει το χαρακτηρισμό του Museum Row, στο «Miracle Mile», δηλαδή στο «Μίλι των Θαυμάτων»! Και πραγματικά είναι ένας δρόμος θαυμάτων με μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία της Καλιφόρνια. Απέναντι ακριβώς είναι το Los Angeles County Museum of Art, το A+D Architecture and Design Museum, το Craft and Folk Museum και στο τέλος του δρόμου το La Brea Tar Pits Museum!

Δεύτερον, είχε πολλά αυτοκίνητα και όχι μόνο αυτά που αγοράστηκαν από τους Robert και Margie Petersen (γνωστούς από το περιοδικό Hot Rod), αλλά και όσα κατά καιρούς έφτασαν σαν δώρα από τους φίλους του Checkered Flag 200 (από τις πιο πλούσιες, αν όχι η πιο πλούσια κλειστή λέσχη για το αυτοκίνητο), γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το Beverly Hills είναι στη… γωνία! Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Robert απεδήμησε το 2007 και η Margie το 2011, χάρη στα χρήματα που άφησαν καθώς και αλλά στις πλούσιες προσφορές, το μουσείο όχι μόνο αύξησε τη συλλογή του, αλλά μπόρεσε και να επεκταθεί σε νέα κτίρια.

Τρίτον, το νέο του κτίριο, το οποίο αρχικά είχε κατασκευαστεί το 1962 για το ιαπωνικό πολυκατάστημα Seibu και αγοράστηκε από τον Petersen το 1992 για να στεγάσει τη συλλογή των αυτοκινήτων του, για να ανοίξει τις πόρτες του το 1994. Αλλά πάλι και παρά τα πλούσια εκθέματά του, δεν ήταν παρά ένα τοπικό μουσείο που ασχολούταν περισσότερο με ότι συνέβαινε στους τέσσερις τροχούς στη Καλιφόρνια και λιγότερο στον κόσμο. Έτσι, έστρεψε τη προσοχή του στον κόσμο, όπου με τη βοήθεια των φίλων από το Beverly Hills (κύριοι προμηθευτές χρημάτων σε μεγάλες ποσότητες ήταν οι Bruce Meyer και David Sydorick) άρχισε μαζικές αγορές υπό τη διεύθυνση του Peter Mullin.

Τέταρτον, έπρεπε να αποκτήσει νέο look. Έτσι, μετά από αρκετή σαμπάνια κατάφεραν να πείσουν τον περίφημο αρχιτέκτονα Gene Koln (που είχε σχεδιάσει το New York Museum Modern Art) να μετατρέψει το απλοϊκό κτίριο σε κάτι τουλάχιστον… φαντασμαγορικό. Και αυτό ακριβώς έκανε, γιατί το ανακαινισμένο κτίριο όταν τελείωσε και φωτίστηκε απέκτησε την… ταχύτητα που αρμόζει σε ένα μουσείο αυτοκινήτου! Αλλά εκτός από το εξωτερικό, αναβαθμίστηκε και το εσωτερικό με νέες αίθουσες που πρσφέρουν καλύτερο φωτισμό.

Τέλος, περιττό να σας πούμε ότι το μουσείο διαθέτει πλέον τα πάντα και μόνο κάποια θεματικά μουσεία εργοστασίων  μπορούν και καυχιούνται για περισσότερα, αλλά αυτό μόνο σε πολύ ειδικά θέματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που πλέον θεωρείται σαν το πιο πλήρες μουσείο αυτοκινήτου στον κόσμο.