Janis Choplin’s Porsche: Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς

Έζησε γρήγορα και κάηκε στον ουρανό της δημοσιότητας. Μερικοί άνθρωποι απλά πρέπει να περνούν σαν διάττοντες αστέρες από αυτό τον κόσμο, απλά και μόνο για να φωτίζουν τα όνειρα και τις αισθήσεις μας.

  • -
  • -

Στις 3 Οκτωβρίου του 1970, ημέρα Σάββατο η Janis Choplin πάρκαρε τη ψυχεδελική της Porsche έξω από το Land Mark Motor Hotel, μετά από μια ακόμα μέρα στο Sunset Sound Recorders. Κατευθύνθηκε στο δωμάτιο 105 και κανείς δεν την ξαναείδε ζωντανή.

Η «Pearl», το μαργαριτάρι δηλαδή, όπως ήταν γνωστή στους φίλους της, αγαπούσε την Porsche 356 C SC Cabrio όσο τίποτε άλλο και ας είχε ηχογραφήσει το περίφημο: «Oh Lord, won’t buy me a Mercedes-Benz, my friends all drive Porsches, I must make amends…», το οποίο ηχογράφησε μόλις τέσσερις μέρες πριν τον θάνατό της, την 1η Οκτωβρίου. Την αγόρασε από τους Estes-Zipper στο Beverly Hills έναντι του ποσού των 3.500 δολαρίων και αμέσως την παρέδωσε στον Dave Richards, που ήταν ο ατζέντη της για τα περεταίρω, δηλαδή για να αποκτήσει το ανάλογο και το κατάλληλο ψυχεδελικό βάψιμο!

Έναντι 500 δολαρίων λοιπόν, στο San Fernando Valley σχεδιάστηκε πάνω στο αυτοκίνητο με ζωηρά χρώματα η «η ιστορία του κόσμου». Στο εμπρός αριστερό φτερό σχεδιάστηκε η Janis και η μπάντα της «Big Brother and the Holding Company» μαζί με μανιτάρια και πεταλούδες. Το δεξί φτερό πάλι είναι τελείως διαφορετικό και αποτελείται από μια εικόνα της Καλιφόρνια, με μια σκούρα ανθρωπόμορφη εικόνα, ενώ στο βάθος φαίνεται ένας στριφογυριστός δρόμος.

Αλλά πριν από αυτά υπάρχει κάτι που μοιάζει με ανθρώπινη σάρκα, από την οποία ξεχωρίζουν κάτι σαν γυναικεία στήθη, ενώ στον σκούρο ουρανό πετά ο δορυφόρος Sputnic. Πίσω πάλι η αισθητική είναι τελείως διαφορετική, με δύο ανθρώπινα κρανεία, δεξιά και αριστερά της πινακίδας κυκλοφορίας, με ένα ουράνιο τόξο να τα ενώνει μαζί με το αστρολογικό ζώδιο του Αιγόκερου και ένα πλατύ χαμογελαστό λαμπερό ήλιο. Τέλος, στο εμπρός μέρος, συμβολικό και κεντρικό στοιχείο είναι το «Μάτι του Θεού». Η μίξη άλλωστε του χαρούμενου και του σκοτεινού, ήταν και το χαρακτηριστικό της ίδιας της ζωής της Janis.

Όμως το αυτοκίνητο το έκλεψαν το 1969, όταν η Janis έδινε συναυλία στο Winterland του San Francisco, για να βρεθεί βαμμένο, αλλά το βερνίκι με το οποίο ήταν καλυμμένα τα σχέδια τα έσωσαν τελικά και έτσι τη 356 επέστρεψε στη πρότερη χαρούμενη διάθεσή της. Όταν η Janis άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο, ήταν μόλις 27 ετών, αλλά το αυτοκίνητο σώθηκε από τον δικηγόρο της Robert Gordon και επέστρεψε στους γονείς της.