Brian Lister (1926-2014): Ο τρίτος Βρετανός

Μαζί με τους John Cooper και τον Colin Chapman αποτέλεσε την αγία τριάδα των βρετανικών αγώνων, κερδίζοντας σημαντικούς αγώνες από το 1954 έως το 1958

  • -
  • -

Με τον Scott Brown στο τιμόνι τα αυτοκίνητα του Brian Lister κατάφεραν να κερδίσουν πολλούς και σημαντικούς αγώνες, βάζοντας τα γυαλιά ακόμα και σε εργοστασιακές συμμετοχές. Όμως ο θάνατός του στο Spa, σε αγώνα sports cars τον Μάιο του 1958 ήταν ένα τεράστιο προσωπικό χτύπημα για τον Lister ο οποίος πρακτικά εγκατέλειψε τους αγώνες και επικεντρώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση η οποία ήταν ένα γενικό μηχανουργείο με την επωνυμία George Lister & Sons of Cambridge. Η οικογενειακή αυτή επιχείρηση είχε ιδρυθεί από τον παππού του και από τη πρώτη μέρα βρέθηκε στη πρωτοπορία της σιδηρουργίας.

Ο Brian Horace Lister γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1926, σπούδασε στο Perce School και φυσικά η κύρια εκπαίδευσή του την πήρε ιδρώνοντας στο μηχανουργείο! Παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική σαν ντράμερ στο συγκρότημα Downbeats, το οποίο κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν, κερδίζοντας βραβεία από την μουσική εφημερίδα Melody Maker.

Αν και ήταν μικρός να συμμετάσχει στο πόλεμο, το 1946 κατετάγη στη RAF σαν ιπτάμενος μηχανικός και όταν το 1948 τελείωσε η θητεία του αποφάσισε να ασχοληθεί με τους αγώνες. Το πρώτο του αυτοκίνητο ήταν ένα MG ΤΑ και το οποίο το αντικατέστησε με ένα Morgan 4/4. Εντωμεταξύ το 1951 είχε γίνει οικογενειάρχης έχοντας παντρευτεί την Josephine Prest, αλλά αγωνιστικά δεν τα πήγαινε και πολύ καλά, καταστρέφοντας τα αυτοκίνητά του. Έτσι αποφάσισε να σχεδιάσει το δικό του αυτοκίνητο το οποίο και εφοδίασε με κινητήρα από μοτοσυκλέτα (JAP) με την βοήθεια του John Tojeiro, γνωρίζοντας επιτυχία το 1952 και 1953. Στη συνέχεια προχώρησε στη σχεδίαση του πρώτου εξολοκλήρου δικού του αυτοκινήτου. Το 1954 με κινητήρες πλέον από τη Bristol κατάφερε να κερδίσει 13 αγώνες, το 1955 ήταν μια ακόμα καλή χρονιά, σε αντίθεση με το 1956 όταν με κινητήρες Maserati δεν κατάφερε τίποτα με συνεχείς εγκαταλείψεις, λόγω μηχανικών προβλημάτων. Ακολούθησε η εμπλοκή του στα μονοθέσια και στην Formula 2 για να ολοκληρωθεί με την συνεργασία του με τη Jaguar. Οι Lister-Jaguar ήταν το «masterpiece» του Brian με νίκες όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και στις πίστες της Ευρώπης. Όμως μετά τον θάνατο του Scott Brown αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πίστες.