Mulholland Highway: Ο δρόμος για το HOLLYWOOD

Ελάχιστοι είναι οι δρόμου που μπορεί να καυχηθούν ότι σε οδηγούν στον παράδεισο. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πιο σημαντικός από αυτούς σε οδηγεί στη «πόλη των αγγέλων»

  • -
  • -

Υπάρχουν πολλά κλασικά πράγματα σε αυτή τη ζωή και λίγο-πολύ ο καθένας μας με τη προσωπική του μυθολογία φτιάχνει τα δικά του σε ένα ορθολογικό κόσμο, γιατί δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ζούμε δύο φορές, μια στη πραγματική ζωή και μια στα όνειρά μας. Άλλωστε αυτό το έχει πει ο πιο διάσημος πράκτορας όλων των εποχών. Όμως μερικά «πράγματα» είναι κλασικά είτε στον ξύπνιο, είτε στον ύπνο.

Τώρα όμως θα πάμε την όλη υπόθεση ένα βήμα πιο πέρα για να αναφερθούμε ίσως στον πιο κλασικό δρόμο όλων των εποχών - και όχι, αυτός δεν είναι η Route 66. Σίγουρα αυτή η διαδρομή που ενώνει το Σικάγο με τo Λος Άντζελες κουβαλά τόνους μυθολογίας, αλλά ο δρόμος που φέρει το όνομα του William Mulhollad είναι ο πιο κινηματογραφικός δρόμος όλων των εποχών, αφού εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) κινηματογραφικές ταινίες έχουν λιώσει λάστιχα εκεί και (σίγουρα) χιλιάδες φόνοι έχουν μείνει ανεξιχνίαστοι στη περιοχή, για να μην αναφερθούμε στις αμέτρητες… μετωπικές συγκρούσεις!

Ο λόγος της κινηματογραφικής δημοφιλίας του δρόμου αυτού δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι βρίσκεται ακριβώς στη πόρτα των στούντιο του Hollywood και ήταν από τις πιο εύκολες (και οικονομικές) επιλογές για εξωτερικά γυρίσματα. Βέβαια έγινε περισσότερο γνωστός από τη ιδιότροπη κινηματογραφική ταινία του David Lynch «Mulholland Drive» και την Laura Harring που έκαψε καρδιές (αλήθεια που είναι το κορίτσι αυτό;), όπως άλλωστε και οι σκηνές όπου τα ζευγαράκια χαζεύουν τα φώτα του Los Angeles από τη διαδρομή αυτή και η οποία είναι από τα πιο γνωστά κινηματογραφικά κλισέ όλων των εποχών. Ακόμα και στον «Εξωγήινο» τα γραμμικά φωτιστικά που εμφανίζονται είναι η όψη της πόλης των Αγγέλων το  βράδυ… αντεστραμμένη!

 

Ιστορία

Καλύπτει σχεδόν πενήντα μίλια (80 km) αρχίζοντας από το Calabasas στη δυτική Santa Monica και τερματίζει στη Pacific Coast Highway (route 101) της Ventura Highway, ενώνοντας τη πόλη με τη θάλασσα. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1924 και τελείωσε το 1928, σχεδιασμένη από τον William Mulholland, από τον οποίο πήρε και το όνομά της και ο οποίος σαν μηχανικός ήταν υπεύθυνος για μερικά από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντολογικά εγκλήματα που έγιναν στη Καλιφόρνια, όπως το φράγμα που κατασκεύασε για να μαζέψει τα νερά στο San Fernando. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που όμως και αυτή έγινε κινηματογραφική ταινία από τον Roman Polanski, αφού σε αυτό το γεγονός αναφέρεται το περίφημο China Town.

Από το 1950 έως το 1980, οι στροφές του έγιναν μέρος της μυθολογίας του Hollywood με αυτοκινητο-κυνηγητά που έκοβαν την ανάσα, ενώ στις «καβάντζες» στο πλάι του δρόμου, που σήμερα έχουν γεμίσει πινακίδες NO PARKING, κάποτε συνωστίζονταν ζευγαράκια. Τέλος πάντων. Σήμερα είναι ο δρόμος των πλουσίων με εξωπραγματικές βίλλες κινηματογραφικών αστέρων να τη στολίζουν και η κυκλοφορία είναι πλέον αραιή. Τόσο το καλύτερο.