Marco Kooiman: Dolce Vita

Γεννήθηκε στην Αφρική, έζησε στο Καναδά, και τώρα εργάζεται στην Ιταλία. Άλλωστε όλες αυτές οι επιρροές φαίνονται στα χρώματά που επιλέγει και φυσικά στη θεματολογία του

  • -
  • -

Είναι ένας pop-art καλλιτέχνης και μπορεί η pop-art να μην συγκαταλέγεται στις «βαριές τέχνες», αλλά ο Kooiman είναι πέρα για πέρα και πρώτα από όλα ένας παγκόσμιος πολίτης και ένας καλλιτέχνης του χρώματος. Ο Marco Kooiman γεννήθηκε στη Ζιμπάμπουε από πατέρα Ολλανδό και μητέρα Ιταλίδα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στον Καναδά, όταν μετακόμισαν εκεί οικογενειακώς το 1980 και αργότερα τους ακολούθησε στην Ιταλία όπου έμειναν για ακόμα οκτώ χρόνια, όπου και τελείωσε το γυμνάσιο. Όμως αυτή δεν ήταν η τελευταία του οικογενειακή μετακόμιση, αφού όλοι κατέφυγαν στην μακρινή Ολλανδία για ακόμα επτά χρόνια, πριν φωνάξει «αρκετά» και αποφασίσει ότι αυτό που ήθελε ήταν η Ρώμη, στην οποία ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.

Άλλωστε δεν το κρύβει: «Έχω μια σχέση αγάπης-μίσους με τη Ρώμη!» Όμως η Ιταλία, τα «χρώματα» και το «φως» της, όπως λέει ήταν τα στοιχεία που τον καθόρισαν ως καλλιτέχνη. Άλλωστε την αγάπη του για τη ζωγραφική του την φύτεψε ο Alfredo Maruccio, στο στούντιο του οποίου πρακτικά μεγάλωσε όταν η οικογένειά του βρισκόταν στην Ιταλία, στην ηλικία των δώδεκα ετών. Στον Καναδά πάλι το πολύ χιόνι τον ανάγκασε να περνά ατελείωτες ώρες παγιδευμένος στο σπίτι με μόνη συντροφιά τα βιβλία τέχνης της μητέρας του, η οποία ήταν αρχιτέκτονας. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Στην αρχή η τεχνική του ήταν πέρα για πέρα κλασική, όμως όταν έπεσαν στα χέρια του τα πρώτα περιοδικά «comics» είδε τον κόσμο μέσα από μια άλλη οπτική. Η Dolce Vita, τα «Φιατάκια» και οι «Βέσπες» απέκτησαν μια άλλη οντότητα και γέμισαν από τότε τους πίνακές του μέσα από εκθαμβωτικά χρώματα. Ζωγραφίζει με τον κλασικό τρόπο πάνω σε καμβά, μόνο που τα πλαίσια των πινάκων του δεν είναι από ξύλο, αλλά από αλουμίνιο.

Το 90% των πινάκων του έχει πουληθεί εκτός Ιταλίας!