Απόδραση: SUZUKI Jimny & V-Strom 1.050 XT - Αποκέντρωση τώρα! (video)

Τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν, οι νομοί ξεκλειδώνουν, οι μάσκες πέφτουν και τα κλειδιά της απόδρασης προς τα βουνά γράφουν Suzuki.

  • -
  • -

Αφορμή για Covid free στιγμές και προορισμούς, αφορμή για ένα διήμερο αποχής μακριά από υπολογιστές και επαγγελματικές συναντήσεις «να’χαμε να λέγαμε»!

Η βάρκα στην ελπίδα της απόδρασης ήρθε με την ταυτόχρονη Ιαπωνική εισβολή στα γραφεία, δυο ετερόκλητων αδερφών ψυχών, το γένος Suzuki. Εκδρομικές περιπτώσεις, από αυτές που τις φαντάζεσαι σε δράση, μακριά από συνωστισμό, πολιτισμό, αστικά κέντρα και μητροπολιτικά προάστεια. Όχι ότι σε Jimny και V-Strom απουσιάζουν τα εύσημα για το savoir vivre της αστικής τους ευγένειας, αλλά να… Όσο και αν διαθέτουν το life style, τη φινέτσα της εποχής και τα εφόδια για καθημερινό αστικό σούρτα φέρτα, όπως και να το κάνεις ο κύριος ρόλος τους είναι μακριά από περιοχές που ακμάζει ο τριτογενής τομέας της οικονομίας. Πετούν τη σκούφια τους λοιπόν για απομάκρυνση και αναζητούν τη θέση τους δίπλα στη φύση και στα σπάργανα της παραγωγής.   

 


Καβάλα στη Φθιώτιδα;    

Ούτε γύρισε τούμπα ο χάρτης, ούτε έπεσε ο Βοράς στο νότο. Η Καβάλα θα είναι πάντα στην αμφιθεατρική της θέση και η αφεντιά μου στη σέλα του V-Strom 1.050 ΧΤ, με προορισμό την Οίτη για το επόμενο διήμερο. Τριγύρω μου, ένα ανοιχτό παπαγαλί χαρωπό Jimny ή καλύτερα το γνωστό τετρακίνητο Suzuki στο χρωματικό συνδυασμό Kinetic Yellow - Bluish Black, όπου έχει εγκλωβίσει τον ψηλό της παρέας σε συγκεκριμένη θέση, ως μοναδικό συμβιβασμό που θα ζήσει στο επόμενο διήμερο. Για να μην αφήνουμε υπονοούμενα το Jimny, ο κουβαλητής της παρέας όνομα και πράμα, ήρθε και απήλθε σύντομα στην ευρωπαϊκή εμπορική σκηνή, λόγω αυστηρής νομοθεσίας ρύπων. Πρακτικά είναι μοναδικό στην ξεκάθαρη στόχευση ενός πραγματικού off road animal! Ενός «προσιτού» αυτοκινήτου που δεν εγκαταλείπει απλά την άσφαλτο με χαρακτηριστική ευκολία, αλλά οποιαδήποτε μορφή δρόμου. Εξυπηρετεί μεν άριστα την ερμηνεία «εκτός δρόμου», αλλά τι να το κάνεις που κόπηκε από την επιβατική γκάμα της Suzuki, μέχρι να φορέσει κάτι πιο καθαρό κάτω από το καπό του.



Δεν είπε όμως την τελευταία του λέξη και επέστρεψε αποκλειστικά ως επαγγελματικό, άνευ καθισμάτων δηλαδή πίσω και με ένα μεταλλικό πλέγμα να χωρίζει τον χώρο φόρτωσης από την αποκλειστικά διθέσια καμπίνα επιβατών.

Suzuki Jimny LCV

Κινητήρας                                 4κύλινδρος,1.462 cc, ατμοσφαιρικός

Ιπποδύναμη                             106 PS

Ροπή                                        130 Nm       

Κιβώτιο                                     5 σχέσεων

0-100 km/h                               Δ.Α

Τελική ταχύτητα                        145 km/h     

Μέση κατανάλωση (WLTP)      7,7 lt/100 km

Εκπομπές CO2 (WLTP)           173-174 gr/km       

Τιμή                                          από 16.882 € (πλέον Φ.Π.Α)

Η νέα υπόθεση Jimny έρχεται λαχταριστή σε εικόνα, βελτιωμένη στα σημεία που πονούσε και με τις τεχνολογίες που αναζητάς από ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Πάνω απ’ όλα όμως πουσάρει το λόγο της φήμης του ως το απόλυτο όχημα εκτός δρόμου. Γεννημένο από την πατροπαράδοτη συνταγή που θέλει ένα κανονικό 4x4 να χτίζεται σε πλαίσιο τύπου σκάλας, με άκαμπτους άξονες και βοηθητικό κιβώτιο, το Jimny συνεχίζει την κληρονομιά ενός μικρού, ελαφρού, αυθεντικού εκτός δρόμου οχήματος που αποτελεί ορόσημο για τους φίλους της τετρακίνησης. 

Η νέα παραλλαγή στη συνταγή περιλαμβάνει μια σχεδίαση εμπνευσμένη από ένα τετράγωνο κουτί ή για να το συνδέσουμε με την ιστορία και το ένδοξο παρελθόν της Suzuki, θυμίζει τις κλειστές εκδόσεις των Samurai με τη μάσκα και τα στρογγυλά φανάρια να κάνουν ακόμα πιο νοσταλγικό το σχήμα του. Μια λογική απόλυτα ταιριαστή με την φιλοσοφία και τη χρήση ενός αυτοκινήτου που είναι παντρεμένο με την φύση, την περιπέτεια και την απλότητα. Και όπως καταλάβατε εξωτερικά, αν εξαιρέσουμε τους γνωστούς από το παρελθόν σιδερένιους τροχούς σε μαύρη απόχρωση, είναι όπως ακριβώς το γνωρίσαμε στον επιβατικό του ρόλο.
Στα ενδότερα αντιμετωπίζεις το κομψό, minimal και πρακτικό εσωτερικό που δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει παράταιρο ή να σου χτυπάει άσχημα στο μάτι. Ακόμα και τα σκληρά πλαστικά έχουν προτιμηθεί για να καθαρίζονται ευκολότερα μετα από σκληρή εκτός δρόμου χρήση. Το φινίρισμα, η ποιότητα και η συναρμολόγηση είναι συνώνυμα της χώρας που κατάγεται και κατασκευάζεται. Όλα είναι σωστά τακτοποιημένα και κατασκευασμένα, ενώ τώρα δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάξεις για τα καθίσματα που δεν επιστρέφουν στην αρχική τους ρύθμιση μετα από την είσοδο - έξοδο των επιβατών.



Πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν καθίσματα, αλλά ένας τετράγωνος χώρος 863 lt, απόλυτα πρακτικός για να χωνέψει εμπορεύματα και αποσκευές. Αν δεν ξεπερνάς το 1,85 m το στιβαρό σταθερό πλέγμα που χωρίζει την καμπίνα από το περιβάλλον φόρτωσης θα δώσει καλή ρύθμιση για ιδανική θέση, αν είσαι όμως ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης του 1,92 m, θα συμβιβαστείς σε οδήγηση με ανοιχτά τα πόδια και το τιμόνι ανάμεσα τους σε ένα όχι ιδιαίτερα ευρύχωρο στιλ.

Από την άλλη το V-Strom 1.050 στην έκδοση XT που κερδίζει off στοιχεία για να γαρνίρει στον On χαρακτήρα του, δεν είναι ακριβώς το κατσίκι που θα σκαρφαλώσει παντού όπως θα μπορούσες να πεις για ένα Jimny. Είναι όμως το εισιτήριο στην απόδραση και το αγχολυτικό που χρειάζεσαι για να μπουκάρεις και σε μη ασφαλτοστρωμένο δίκτυο. Μέχρι τότε όμως το απολαμβάνεις στην άσφαλτο ακόμα και στον αυτοκινητόδρομο, πεδίο δόξης λαμπρό για ένα supersport ή sport touring και λιγότερο για ένα on-off ή adventure όπως επιτάσσει το μάρκετινγκ στις μέρες μας.

Suzuki V-Strom 1.050 XT

Κινητήρας                                 V-Twin 90o , 1.037 cc

Ιπποδύναμη                              107,4 PS

Ροπή                                        100 Nm       

Κιβώτιο                                     6 σχέσεων

0-100 km/h                                Δ.Α

Τελική ταχύτητα                         Δ.Α    

Μέση κατανάλωση (WLTP)       5,6 lt/100 km

Εκπομπές CO2 (WLTP)           Δ.Α

Τιμή                                          από 14.695 €

Η ιστορία του μεγάλου V-Strom ξεκίνησε το 2002, για να ακολουθήσει δυο χρόνια αργότερα το εμπορικά πετυχημένο 650. Στην πιο πρόσφατη μορφή του, ενεργοποιήθηκε το 2014, έπειτα από ένα 5ετες διάλειμμα και απέκτησε σύγχρονη απλοποιημένη αισθητική ελαφραίνοντας από ογκώδη πλαστικά. Το 2017 έκανε μια ακόμα γενναιά αναβάθμιση κερδίζοντας ηλεκτρονικά και ουσία στην απόδοση και το 2020 πέρασε στη 4η γενιά του. Βαφτίστηκε 1.050 χωρίς να έχει αλλάξει ο κυβισμός, αν και η αναβάθμιση στα σωθικά του κινητήρα είναι δημιουργική και υιοθέτησε αυτό που η Suzuki ξεκίνησε το μακρινό 1988. Το χαρακτηριστικό ρύγχος που πρωτοεμφανίστηκε στο DR 750S διατήρησε στο DR 800 Big και έσπευσαν όλοι να αντιγράψουν και να διατηρήσουν ακόμα και σήμερα, πολλές φορές διεκδικώντας την πατρότητα της ιδέας. Το νεότερο λοιπόν V-Strom είναι μια εξέλιξη στα σύγχρονα δεδομένα της κατηγορίας με εμφάνιση φόρο τιμής στην ιδέα του 1988. Ακόμα και στα χρώματα!

Πάνω στην σέλα του ούτε που κατάλαβα για πότε ροκάνισα την Αττική, τη Βοιωτία και πάτησα τη Φθιώτιδα σχεδόν ατσαλάκωτος. Ακόμα και στον αυτοκινητόδρομο που δεν πετάς τη σκούφια σου να είσαι με κάτι που δεν λέγεται Hayabusa.



Από την άλλη σαν να βλέπω τα μούτρα του Τριανταφυλλίδη μέσα στο Jimny να μετράει ανάποδα μέχρι να βγει προς τον επαρχιακό. Ο 1.5 VVT διαθέτει μεταβλητό χρονισμό και πολύ καλή απόκριση στο γκάζι για να το αισθάνεσαι ζωηρό και αν το δουλεύεις 4.000 με 6.000 rpm είσαι μέσα στο πικ της απόδοσης. Αν ψάχνεις βέβαια συχνά τη διάρκεια των 102 ίππων και δεν βολεύεσαι από τα 130 Nm ροπή και την ελαστικότητα του κινητήρα, η κατανάλωση θα βρίσκεται μόνιμα σε βαθύ διψήφιο νούμερο, με την ταχύτητα σου να έχει καβατζάρει τα 5/6 της διαβάθμισης του κοντέρ. Μπορεί λοιπόν να διαχειριστεί την βιασύνη του οδηγού όμως κάνει σαφές ότι προτιμά το εκδρομικό στιλ, με πιο ρομαντικές ταχύτητες και αυτό δεν ενοχλεί γιατί ξέρεις ότι το ταλέντο του είναι μετά την άσφαλτο.

Η άνεση και η κύλιση που προσφέρει το V-Strom από την άλλη είναι αντιστρόφως ανάλογη. Θέση απόλυτα ανθρώπινη και ένας αναβαθμισμένος V2 που εκφράζεται πιο εύστροφα από το μοντέλο που αντικαθιστά. Μπορεί να δουλεύει ολημερίς και ολονυχτίς ανάμεσα στα 160-180 km/h χωρίς την παραμικρή υποψία κόπωσης, ούτε για αυτόν ούτε φυσικά για τον αναβάτη, που προστατεύεται εξαιρετικά από τον αέρα. Μπορεί και παραπάνω, με την ψηφιακή του ένδειξη να απεικονίζει αριθμούς που ξεκινούν από το 2, όμως τότε θα κάνεις κακό στην τσέπη σου με την κατανάλωση να σε ενημερώνει στο trip computer ότι βρίσκεται ένα τσικ από τα διψήφια νούμερα. Αν πάλι διατηρήσεις σε χαμηλότερες ταχύτητες το ψηφιακό σου ταχύμετρο (130-160 km/h) η μέση κατανάλωση θα ξεκινάει από τον αριθμό 5. Ακόμα και οι βαλίτσες (εκάστη 37 lt) της Motech με υπογραφή Suzuki, ελάχιστα επηρεάζουν την ακλόνητη πορεία του 1.050 στις υψηλές ταχύτητες. Μόνο στην πόλη θέλουν προσοχή μην αφήσεις καμιά πίσω σου, γιατί αναμενόμενα εξέχουν και οφείλεις να θυμάσαι ότι τις φοράς ώστε να μην χώνεσαι.

Οκ, στον αυτοκινητόδρομο σε πείθει για την στιβαρή αίσθηση και την ασφάλεια που σου προσφέρει, αλλά όταν αρχίζει ο δρόμος να στριφογυρίζει τις πλαγιές του βουνού αποκτάς έναν καλό λόγο να επιτεθείς. Και έναν καλό λόγο να αποθέσεις τις βαλίτσες στον εσωτερικό χώρο του Jimny, άλλωστε χώρος υπάρχει άφθονος. Το ότι θα φτάναμε να το εκθειάζουμε τις μεταφορικές του δυνατότητες, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται είναι πραγματικότητα. 

 

Made in Japan και πάμε λίγο παραπάν…

Το ιαπωνικό παρεάκι ανηφορίζει τους κορδελιαστούς δρόμους της Οίτης, μια περιοχή ιδανική για φυσιολατρία, αλλά και οδήγηση. Το Jimny παίρνει τις ανάσες και ατενίζει ακόμα ψηλότερα ακόμα βαθύτερα το βουνό. Αντιθέτως το δικύλινδρο δίτροχο της παρέας οργιάζει! Χωρίς να πέσει στην παγίδα της υπεραπόδοσης, η Suzuki εξέλιξε τον V2 των 1.037 cc, φροντίζοντας όμως να τον ελαφρύνει και να βελτιώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Οι 107,4 ίπποι στις 8.500 rpm και τα 100 Nm στις 6.000 rpm είναι απόδοση απόλυτα ρεαλιστική για επιδόσεις χωρίς υπερβολές και εύστοχα διαχειρίσημη από το υπόλοιπο σύνολο.
Το στιβαρό πλαίσιο, το πλήρες ρυθμίσεων ανάποδο τηλεσκοπικό πιρούνι της ΚΥΒ και οι ακτινικές monobloc Tokico σε συνδυασμό με το μεγάλο μεταξόνιο και την ηλεκτρονική προίκα (Traction Control 3 σταδίων επεμβατικότητας, τρεις χαρτογραφήσεις A, B, C που αλλάζουν την απόκριση στο γκάζι) δίνουν στην V-Strom την ταμπέλα της ομοιογένειας και της αποτελεσματικότητας σχεδόν σε κάθε πεδίο δράσης. Tο γκάζι έγινε κι αυτό ηλεκτρονικό ride by wire και το γεγονός αυτό επέτρεψε μια σειρά από φρέσκο ηλεκτρονικό εξοπλισμό στην πλούσια έκδοση ΧΤ περιλαμβάνοντας το Suzuki Intelligent Ride System (SIRS), που είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία κρεμιούνται τα συστήματα υποβοήθησης. Το Cornering ABS με αναβαθμισμένο software και λειτουργία συνδυασμένης πέδησης είναι ένα δείγμα των δυνατοτήτων του νέου 1.050 XT.



Το διακριτικά σπορ στήσιμο και τα ασφαλτικά ελαστικά δηλώνουν ότι θα περάσει περισσότερο χρόνο στην άσφαλτο, ενώ ο σύγχρονος εξοπλισμός του δικαιολογεί την τιμή που πλησιάζει του Jimny, χωρίς να ξεφεύγει προς το ταβάνι της κατηγορίας του.

Ακλόνητη αίσθηση μέσα στην στροφή, απαράμιλλη ευελιξία που συναντάς σε μικρότερες «Οn-Οff» και απουσία νευρικότητας, σε βάζουν στο τριπάκι του πλαγιάσματος δίχως υποψία ιδιοτροπίας εξαιτίας του καλοστημένου συνόλου και του μεγάλου μεταξονίου. Το εξαιρετικό στήσιμο και το αγχολυτικό traction control σου επιτρέπει να απολαύσεις τον υποδειγματικό V2 των 100+ ίππων χωρίς αναστολές, ενώ το παιχνίδι «ξύσε τους μασπιέδες» γίνεται όλο και πιο συναρπαστικό ανηφορίζοντας προς Παύλιανη. 



Όταν έρθει η ώρα όμως να χώσει τη μουσούδα του στο χώμα τότε αναρωτιέσαι πόσο υπερβολή είναι να αναζητάς την περιπέτεια με 250 κιλά κάτω από τα πόδια σου. Καλοζυγισμένα μεν, αλλά η αδράνεια με ασφάλτινα λάστιχα δεν αστειεύεται και σε στέλνει εύκολα και απροειδοποίητα είτε μένεις με ανοιχτό γκάζι είτε το κλείνεις σε σαθρό έδαφος. Περιοριζόμαστε σε περιήγηση λοιπόν στις μύτες των ποδιών και αν δείτε υπερβολές μόνο για τις ανάγκες της αποτύπωσης προέκυψαν.      

Εδώ το Jimny αισθάνεται στο στοιχείο του και εξαργυρώνει τις προδιαγραφές του, συνοδεία του χαμηλό του βάρους που δεν ξεπερνά τα 1.100 κιλά. Το αργό τιμόνι εδώ δεν ενοχλεί, ούτε μεταφέρει κραδασμό στα χέρια, ενώ ακόμα και με πίσω κίνηση πριν καν ζητήσεις την τετρακίνηση, τα 210 mm από το έδαφος εξασφαλίζουν αρχικά ότι δεν πρέπει να ανησυχείς μην βρεις κάτω στα δύσκολα σημεία με νεροφαγώματα και μεγάλες πέτρες. Μπορείς να αναζητήσεις εν κινήσει (μέχρι τα 100 km/h) την All Grip Pro τετρακίνηση από τον δεύτερο λεβιέ ή όταν δυσκολέψουν τα πράγματα να συνεχίσεις από εκεί την εμπλοκή 4L, εμπλέκοντας τις βοηθητικές, κοντές σχέσεις.



Τώρα η μετάδοση ακούγεται πιο ζωηρά, τα ηλεκτρονικά ευστάθειας βγαίνουν εκτός και η 5η τελικιάζει στα 100 km/h. Πρακτικά η 1η σχέση είναι χρήσιμη μόνο όταν κινείσαι σε βραχόκηπο ή παρόμοιο εξωπραγματικό τερέν. Το μικρό Suzuki αδιαφορεί για το τι υπάρχει από κάτω του και βρίσκει πρόσφυση ακόμα και με τα ασφάλτινα Bridgestone Dueler (195/80R15). Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει με πιο κατάλληλα λάστιχα για εκτός δρόμου χρήση. Με γωνίες προσέγγισης, ράμπας και αποχώρησης 37, 28 και 49 μοίρες αντίστοιχα, πρακτικά δεν βρίσκει ποτέ κάτω, ενώ οι γωνίες στους προφυλακτήρες με το φάλτσο κόψιμο είναι ότι καλύτερο για extreme off road. Όσο και να προσπαθήσαμε κινούμενοι σε ρεματιά το Jimny πέρασε και δεν ακούμπησε. Χρήσιμα είναι και τα συστήματα Hill Hold Control και Hill Descent Control, ανηφορίζοντας ή κατεβαίνοντας αντίστοιχα σε πλαγιές με έντονη κλίση. Αν λοιπόν ψάχνεις σήμερα κάτι πραγματικά οff road, πας με κλειστά μάτια σε Jimny. Αν φυσικά μπορείς να το δικαιολογήσεις σαν επαγγελματικό.


 

 Ο κατήφορος

Το φωτογραφικό παιχνίδι με τις κορυφογραμμές φόντο και το ηλιοβασίλεμα να λούζει με ωφέλιμο φως το κάδρο, είναι κάτι που γοητεύει τον φωτογράφο μας οπουδήποτε και αν βρεθεί και κανείς δεν του χαλάει χατίρι. Ακόμα και αν το σούρουπο γίνει σκοτάδι. Κατηφορίζοντας τη χωμάτινη «Παύλιανη» ανάποδα προς την αφετηρία της Ακροπολικής ειδικής, διαπιστώνεις πρώτον το πόσο πιο flat out έχει γίνει μετα το σουλούπωμα της και πόσο καλά αποδίδει ο LED προβολέας του V-Strom. Λίγο πίσω μου οι Τριανταφυλλίδης - Κανατάς κατηφορίζουν με διασκεδαστικές γωνίες όντας «κοντοί» κ απελευθερωμένοι των ηλεκτρονικών δεσμών. Οι λάμπες αλογόνου του Jimny προσπαθούν να σημαδέψουν μακριά, αλλά πέφτουν στη σκόνη του V-Strom, που εξακολουθεί να νιώθει άβολα στα ασφάλτινα παπούτσια του. Διαφορετικά συναισθήματα για αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα και κατά συνέπεια στους έμψυχους χειριστές τους. Η μια πλευρά ορμάει και χαμογελάει, η άλλη μετράει την ώρα μέχρι την άσφαλτο, που ευτυχώς έρχεται. Με το φεγγάρι ψηλά καταλήγουμε σε τραπέζι φιλόξενο, με ευκολόπιοτο κρασί και καρβουνοαναθρεμένα ψητά τεμάχια αμνοεριφίων στη σέντρα του. Είναι η στιγμή που τα συναισθήματα ταυτίζονται. Είναι, μια τυπική μέρα στο γραφείο… 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ



VIDEOS

Suzuki Jimny LCV - V-Strom 1050 XT