Ford Kuga: Η ζωή με ένα Plug-in Hybrid

Μπορούν 225 ίπποι να “καίνε” 1,4 lt/100 km σε καύσιμο; Μπορούν, αν συνοδεύονται από μια μπαταρία που προσφέρει μάλιστα ηλεκτρική αυτονομία 56 km!

  • -
  • -

Όλα τριγύρω αλλάζουν και, όσο να το θέλουμε, ίδια δεν μένουν… Η εξέλιξη είναι αμείλικτη και μαζί της ακολουθεί κατά πόδας η αυτοκίνηση. Η ηλεκτροκίνηση έχει εισβάλλει στη ζωή μας, αν και σε χώρες όπως η Ελλάδα ακόμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτα πρακτική λύση λόγω υποδομών. Γι’ αυτό, η επιλογή ενός μοντέλου που κάνει χρήση τεχνολογίας plug-in hybrid αποτελεί σήμερα την πλέον ενδεδειγμένη λύση για κάποιον που θέλει να κάνει τη μετάβαση στην εποχή των εξηλεκτρισμένων μετακινήσεων.

Ζήσαμε για λίγο διάστημα τις αρετές των plug-in υβριδικών οδηγώντας το Kuga PHEV, την πρώτη κατασκευή του είδους από την Ford.

 

Αρχικά, κοιτάς τα νούμερα και θεωρείς ότι πρόκειται για… αστείο. 225 ίπποι με μέση κατανάλωση 1,4 lt/100km; Και ηλεκτρική αυτονομία 56 km; Κι όμως, στην πράξη διαπιστώνεις ότι δεν πρόκειται για ευσεβείς πόθους.

Στις μετακινήσεις σπίτι - γραφείο ξεχάσαμε τον ήχο του βενζινοκινητήρα. Ακόμη και κάποιες έξτρα διαδρομές στην πόλη τις καλύπταμε εύκολα με τη μπαταρία του υβριδικού Kuga. Στοιχείο που έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη του οδηγού! Υπολογίστε πως η φόρτιση της μπαταρίας στο σπίτι κοστίζει κάτω από 1 ευρώ!

 

Σημείο κλειδί; Οι λειτουργίες του υβριδικού συστήματος, που εκτός από την παράλληλη λειτουργία των δύο κινητήριων συνόλων ή την κίνηση αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, προσφέρει δύο επιπλέον mode! Μέσω αυτών ο οδηγός του Kuga PHEV μπορεί είτε να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια για μετέπειτα χρήση, είτε να γεμίσει με πολύτιμα χιλιόμετρα τη μπαταρία χρησιμοποιώντας ενέργεια από τον κινητήρα βενζίνης. Εξαιρετικά πρακτικό, αφού στην ανάγκη σου αφαιρεί το άγχος της φόρτισης με πρίζα.

 

Το σημαντικότερο όμως είναι πως, αντίθετα με τα αμιγώς ηλεκτρικά, η παρουσία του 2,5λιτρου κινητήρα σου διώχνει την αγωνία περί μπαταρίας και αυτονομίας όταν θες να κάνεις μια μεγαλύτερη ή περισσότερες διαδρομές, ακόμη κι ένα ταξίδι. Εξαιρετικά σημαντικό να νιώθεις την χιλιομετρική ελευθερία που προσφέρουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Με το Kuga απλά βυθίζεις το πόδι στο γκάζι, απολαμβάνεις τους 225 ολοζώντανους ίππους και την ευχάριστη οδηγική αίσθηση που χαρακτηρίζει κάθε μοντέλο της Ford, και ταξιδεύεις χωρίς περιορισμούς όπου και όποτε θέλεις, χωρίς μάλιστα να φοβάσαι πως πρέπει να γίνεις τακτικός επισκέπτης του βενζινάδικου. Και όλα αυτά ενώ παράλληλα φορτίζεις τη μπαταρία για να κινηθείς αργότερα αθόρυβα σε… “stealth mode”, μέσα στην πόλη.

Ουσιαστικά, το Kuga PHEV σου προσφέρει μία αίσθηση του αύριο, αλλά προσαρμοσμένη απολύτως στις προσταγές του σήμερα! Και γι’ αυτό μας αρέσει.

Advertisement