Milestones 2010-2020: Renault - Ηγέτιδα δύναμη μέσα από την πρωτοπορία

Η Renault, πάντα πρωτοπόρος και πιστή στην φιλοσοφία της για συνεχή εξέλιξη και καινοτομία, αξίες που την καθιέρωσαν στην κορυφή των πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της και μέσα στη δεκαετία 2010-2020. Μια δεκαετία που καθιερώνει τη Renault ως την κορυφαία γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, με πληθώρα νέων μοντέλων που κρατούν σθεναρά την κορυφή των πανευρωπαϊκών πωλήσεων και με στόχευση στην ανάπτυξη νέων πρωτοπόρων τεχνολογιών με αιχμή του δόρατος την ηλεκτροκίνηση.

  • -
  • -

Οι τεχνολογικές καινοτομίες, το απαράμιλλο γαλλικό σχεδιαστικό στιλ και η διαφορετικότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που καθιέρωσαν τη Renault από τη χρονιά ίδρυσής της, το 1898, μέχρι και σήμερα. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, παραδοσιακά, διέθετε ένα μοναδικό τρόπο να παρουσιάζει σύγχρονες και καινοτόμες λύσεις, συνδυάζοντας τον πρακτικό χαρακτήρα και την άνεση στα μοντέλα της, διατηρώντας παράλληλα έντονα δυναμικά χαρακτηριστικά, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως είναι και η υπογραφή της «Passion For Life».

Τη δεκαετία που αφήνουμε πίσω μας, η Renault, ως το ισχυρότερο μέλος της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση της στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ παράλληλα χτίζει την νέα εποχή του Groupe Renault επενδύοντας στην Dacia, που με την Value For Money φιλοσοφία της και την τεχνογνωσία της Renault, είναι πλέον η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μάρκα στην Ευρώπη, κατακτώντας κορυφαίες θέσεις και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη δυναμική του Groupe.

Παράλληλα, αναβιώνει την εμβληματική Alpine, μάρκα που ενσαρκώνει το όραμα της Renault για τον απόλυτο συνδυασμό της κορυφαίας αισθητικής με την οδηγική απόλαυση, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της super-sport οδήγησης.

 

10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Ήδη από το 2010, το ανήσυχο πνεύμα των Γάλλων και η δέσμευσή τους για καινοτομία, τους οδηγούν στην απόφαση να επενδύσουν στις εναλλακτικές μορφές κίνησης με την ηλεκτροκίνηση να μοιάζει εξαρχής ως ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για τη μετάβαση στη νέα, «πράσινη» εποχή μετακινήσεων. Αυτή η πρωτοπόρα, για την εποχή της, στρατηγική, σήμερα την καθιστά ως την αυτοκινητοβιομηχανία με τις περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων, με τις ταξινομήσεις να έχουν ξεπεράσει όλα αυτά τα χρόνια τις 300.000 μονάδες και με μια πλήρη γκάμα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, όπου το επαναστατικό, 100% ηλεκτρικό, Renault Zoe αποτελεί το ευρωπαϊκό, ηλεκτρικό best seller.

 

BEST SELLER ΓΚΑΜΑ

Renault Clio

 

Αναφορικά με την γκάμα προϊόντων της, από το 2010 έως και σήμερα, η Renault αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τις προτάσεις της, παρουσιάζοντας μία σειρά από μοντέλα που καταφέρνουν να κερδίσουν το αγοραστικό κοινό, κατακτώντας τον «θρόνο» στις πωλήσεις της κατηγορίας τους στην Ευρώπη και τις καρδιές των οδηγών. Η πρώτη ώθηση δόθηκε το 2012 με την 4η γενιά του Clio, το οποίο διέθετε τεχνολογίες που δύσκολα έβρισκε κανείς σε μοντέλα της κατηγορίας εκείνη την εποχή, με το infotainment R-Link της Renault να ξεχωρίζει.

H νεότερη, 5η γενιά, ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, δίνοντας έμφαση στη σπορ εμφάνιση, την premium κατασκευή, την κορυφαία ασφάλεια και τις προηγμένες τεχνολογίες. Πληθώρα κινητήριων συνόλων (βενζίνης, diesel, LPG, υβριδικό) και πακέτων εξοπλισμού, συνδυάζονται με κορυφαία συστήματα άνεσης και ασφάλειας που συναντάμε σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Το infotainment Easy Link, με οθόνη αφής έως 9,3’’ προσφέρει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες over the air ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, πλοήγησης και συνδεσιμότητας, ενώ υποστηρίζει και σύστημα κλήσεων έκτακτης ανάγκης (e-call).

Παράλληλα, η ασφάλεια που προσφέρει το νέο Renault Clio, είναι κορυφαία, στοιχείο που επιβεβαιώνεται από τα 5 αστέρια που κατέκτησε στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP, ως το best in class μοντέλο στην κατηγορία του.

 

Renault Captur

 

Το 2013, ήταν μια ακόμα χρονιά – σταθμός για τη Renault, με την παρουσίαση της 1ης γενιάς του Renault Captur, του μοντέλου που καθιέρωσε την κατηγορία των compact crossover. Το πρώτο B-SUV της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έμελλε να σαρώσει την αγορά και να κατακτήσει την κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας του στην ευρωπαϊκή ήπειρο. To Captur, συνδύαζε χώρους και πρακτικότητα με τις compact εξωτερικές διαστάσεις, ενώ ο συνδυασμός με το ξεχωριστό γαλλικό ντιζάιν και τον SUV χαρακτήρα του, συνέβαλε στην επιτυχία.

Με δεδομένη την απήχηση που είχε στο αγοραστικό κοινό, η Renault παρουσίασε το 2019 τη 2η, ακόμα πιο εξελιγμένη, γενιά του Captur, με το επίσημο δημοσιογραφικό λανσάρισμα να γίνεται στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Βασισμένο σε νέα πλατφόρμα, το γαλλικό crossover είναι εφοδιασμένο με σύγχρονες τεχνολογίες ενισχύοντας τον πολύπλευρο χαρακτήρα του. Η δυναμική σχεδίαση αποτελεί ακόμα ένα ισχυρό ατού, που συνδυάζεται αρμονικά με τα στοιχεία πρακτικότητας και όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και συνδεσιμότητας που διαθέτει η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία στη φαρέτρα της.

 

Renault Twingo

 

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της επιθετικής της στρατηγικής, η Renault παρουσίασε το 2014 το ολοκαίνουργιο Twingo, αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τη Daimler. Ο ειδικός Τύπος το αποθέωσε, ανακηρύσσοντάς το ως το απόλυτο αυτοκίνητο πόλης, παραμένοντας μέχρι σήμερα ένα από τα κορυφαία μοντέλα της κατηγορίας. Σύγχρονο και σύμφωνο με τις προσταγές της εποχής, διατηρεί μοναδική ευελιξία και πρακτικότητα που είναι αδύνατο να συναντήσεις σε μοντέλα αυτού του μεγέθους. Το ευφυές Twingo προσαρμόστηκε ακόμη και στις ανάγκες της εξηλεκτρισμένης εποχής, με την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση «Electric», που σύντομα θα παρουσιαστεί και στη χώρα μας.

 

Renault Kadjar

 

Με δεδομένη την επιτυχία του Captur, η συμμετοχή της Renault στην δημοφιλή κατηγορία των μικρομεσαίων SUV (C-SUV), με το λανσάρισμα του Renault Kadjar, έμοιαζε ως το φυσικό επακόλουθο. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το 2015 ένα SUV που μπορούσε να ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό. Ξεχωριστή σχεδίαση, άνεση στο εσωτερικό και κορυφαία ποιότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που εξακολουθούν να το χαρακτηρίζουν. High tech εξοπλισμός, κορυφαίοι κινητήρες πετρελαίου και βενζίνης, όπως και συστήματα μετάδοσης με κίνηση στους δύο και τέσσερις τροχούς, συνθέτουν το επιτυχημένο μωσαϊκό επιλογών που προσφέρει το γαλλικό C-SUV, που έχει ως γνώμονα την προσφορά ενός οδηγοκεντρικού χαρακτήρα, εφάμιλλο με αυτόν που διακρίνει τα μοντέλα Renault.

 

Renault Megane

 

Η ήρεμη δύναμη ήταν και παραμένει το Renault Megane. H 3η γενιά του κυριάρχησε στη δεκαετία του ’10, ενώ η 4η, που παρουσιάστηκε το 2016, ήταν ολοκληρωτικά αναβαθμισμένη. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε μια εντελώς νέα πλατφόρμα -την CMF-CD - αποτελώντας μία από τις πλέον ολοκληρωμένες προτάσεις στην κατηγορία. Δεν είναι τυχαίο ότι σταθερά αποτελεί μέχρι και σήμερα μία από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές στην κατηγορία των μικρομεσαίων για την ευρωπαϊκή αγορά.

 

Renault Sport

 

Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι δημιουργίες που βγαίνουν από τα εργοστάσια της Renault ξεχωρίζουν για τα δυναμικά τους χαρακτηριστικά. Πόσο μάλλον, όταν στο αμάξωμα φιγουράρει το λογότυπο του τμήματος Renault Sport (R.S.). Το διάσημο αρκτικόλεξο κόσμησε το αμάξωμα των Clio, Megane και Twingo, με το αποτέλεσμα να είναι σε κάθε περίπτωση εκρηκτικό. Με ισχυρούς ατμοσφαιρικούς κινητήρες, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’10, που έδωσαν την θέση τους σε σύγχρονα υπερτροφοδοτούμενα σύνολα χαμηλού κυβισμού στις μέρες μας, τα μοντέλα με τον κωδικό R.S. έχουν ένα μοναδικό τρόπο να γοητεύουν και να αποτελούν την κορυφαία επιλογή των φανατικών της γρήγορης και απολαυστικής σπορ οδήγησης.

 

H Renault στην Formula 1
Φυσικά, αυτή η επιτυχία μόνο τυχαία δεν είναι, αφού τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, η Renault διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το χώρο των αγώνων. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία επέστρεψε το 2016 στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, την Formula 1, με παρακαταθήκη την κατάκτηση δύο παγκόσμιων τίτλων οδηγού και κατασκευαστή, τις χρονιές 2005 και 2006,  κτίζοντας μία ομάδα με στόχο την κυριαρχία τα επόμενα χρόνια και αντλώντας πολύτιμη τεχνογνωσία για την εξέλιξη νέων, αποδοτικών κινητήρων.

 

Την ίδια ώρα, οι αγωνιστικές εκδοχές των Renault Clio και Twingo, προδιαγραφών «R», κατακλύζουν τις ειδικές διαδρομές των αγώνων Ράλι, με τις δημιουργίες της Renault Sport να συνδυάζουν επιδόσεις και αξιοπιστία. Oδηγώντας τις εξελίξεις στις σύγχρονες τεχνολογίες, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει σημαντική παρουσία και στη Formula E, με μονοθέσια που αγωνίζονται αποκλειστικά με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Νέα, εξηλεκτρισμένη εποχή
To 2020, σηματοδοτεί το μεγάλο άλμα της Renault προς την διεύρυνση των εξηλεκτρισμένων επιλογών, στο σύνολο της γκάμας της. Εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία της στην ηλεκτροκίνηση, εξελίσσει σύγχρονα, υβριδικά συστήματα για τα πιο δημοφιλή της μοντέλα, καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες των σύγχρονων μετακινήσεων, με κοινό σημείο το μειωμένο αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Το αμιγώς υβριδικό, νέο Clio Hybrid, μέσα στην πόλη μπορεί να κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, σε ποσοστό 80%, γεγονός που εξασφαλίζει οικονομία της τάξης του 40% σε σχέση με ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης σε αστικό περιβάλλον κίνησης. Παράλληλα, το ολοκαίνουργιο Captur Plug-In Hybrid, συνδυάζοντας ιδανικά δύο κόσμους, μπορεί να κινηθεί με 100% ηλεκτρική ενέργεια για 50 km, με μέγιστη ταχύτητα 135 km/h, αλλά και μέχρι 65 km στον αστικό κύκλο, ενώ ο θερμικός κινητήρας υπηρετεί με συνέπεια τον οικογενειακό χαρακτήρα του αυτοκινήτου, αφού μπορεί να του εξασφαλίσει μακρινά ταξίδια γρήγορα, άνετα και οικονομικά, με μέση κατανάλωση της τάξης του 1,5 l/100 km και εκπομπές CO2 από μόλις 32 gr/km.

 

Με το βλέμμα στο μέλλον

 

Η Renault, ήταν και παραμένει ηγέτης και πρωτοπόρος στην εξέλιξη καινοτόμων τεχνολογιών, ενώ, με το βλέμμα στο μέλλον, ξεδιπλώνει μία μεγάλη γκάμα προσιτών, υβριδικών, plug-in υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων που θα αναδείξουν σε μοναδική εμπειρία το ταξίδι στη νέα, ηλεκτροκίνητη εποχή.

 

ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ Α.Ε.
Στη χώρα μας, η εταιρεία ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ Α.Ε. της οικογένειας Β.Ν. Θεοχαράκη, εκπροσωπεί επάξια το Groupe Renault, έχοντας την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των αυτοκινήτων της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Με προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό, που βασίζεται στην πολυετή επιχειρηματική εμπειρία και αξιοπιστία της οικογένειας Β.Ν. Θεοχαράκη, η Renault διατηρεί, πλέον, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου.