5 ιδανικά μέρη για Οικονομικές Διακοπές με αυτοκίνητο

Πανέμορφες θαλασσινές πολιτείες στις οποίες μπορείς να ταξιδέψεις με αυτοκίνητο

  • -
  • -

Πολλοί είναι εκείνο που ψάχνουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές με περιορισμένο μπάτζετ. Κι αυτό σημαίνει συνήθως διακοπές σε κάποιον προορισμό στον οποίο μπορείς να φτάσεις οδικώς, μιας και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - ειδικά φέτος- εκτοξεύουν τον προϋπολογισμό. Ευτυχώς η Ηπειρωτική Ελλάδα είναι γεμάτη από πανέμορφα μέρη στα οποία μπορεί κανείς να φτάσει οδηγώντας. Σαν τους πέντε που ξεχωρίσαμε παρακάτω.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Βρίσκεται πάνω στην ακτογραμμή του νομού Αιτωλοακαρνανίας αλλά και σε μικρή απόσταση από την ορεινή ενδοχώρα και φαντάζει ιδανικό ορμητήριο για κάθε είδους αποδράσεις. Αυτός ο τόπος τα έχει κοντά του όλα.

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε καφέ ή φαγητό στο μεσαιωνικό λιμάνι, να κάνετε βουτιές στις κοντινές ακτές Ψανή, Γρίμποβο, Πλατανίτη και Χιλιαδού, να ανεβείτε στο κάστρο και να δείτε τη μοναδική θέα και το ηλιοβασίλεμα, ακόμη και να ανηφορίσετε προς την Ορεινή Ναυπακτία για βουνίσιο αέρα. Η Ελατού απέχει 50 km, η Ελευθέριανη 40 km και Άνω Χώρα 55 km.

 

ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Καλοστεκούμενο, πρόσχαρο, αρχοντικό, με ιστορία, παράδοση και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε σημαντικά αξιοθέατα. Θεωρείται "παντός καιρού" προορισμός. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη από απόσταση ματιά είναι αυτή που θα σημαδεύσει ευχάριστα τις αναμνήσεις σου κάνοντας το Γαλαξίδι να σου μείνει αξέχαστο.
Επιβάλλονται σεργιάνι στην προκυμαία, στο λιμανάκι του Χηρόλακκα και στον παλιό ταρσανά, βόλτα στη Βυζαντινή μονή Σωτήρος (13ος αι.) με την απίθανη θέα, επίσκεψη στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο και βουτιές στις παραλίες Κεντρί και Ανεμοκάμπι. Για βαθιά γαλάζια νερά αναζητήστε την απόμερη ακτή Άγιος Βασίλειος.

ΓΥΘΕΙΟ

Στο νότο της Λακωνίας, εκεί που η σκιά του θεόρατου Ταΰγετου αγγίζει τη θάλασσα, μία μικρή νεοκλασική πολιτεία απαγκιάζει αμέριμνα στην αγκαλιά του πελάγου. Το Γύθειο απλώνεται αμφιθεατρικά στο ύψωμα του λόφου και τα σπίτια μοιάζουν να καμαρώνουν στον θαλασσινό καθρέφτη του Λακωνικού κόλπου.

Χαζέψτε τις ψαρόβαρκες στο όμορφο λιμάνι και απολαύσετε θαλασσινούς μεζέδες στις ταβέρνες της προκυμαίας. Σεργιανίστε τον νότιο παραλιακό δρόμο ως το νησάκι Κρανάη όπου βρίσκεται ο πύργος του Τζαννήμπεη (στεγάζει το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο). Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από τον πέτρινο φάρο του 1863. Τέλος, οι καλύτερες παράλιες είναι νότια προς Μαυροβούνι, Βαθύ Αγέρανου και Σκουτάρι.


ΚΑΒΑΛΑ

Η Καβάλα δεν είναι απλώς ένας γοητευτικός τουριστικός προορισμός. Οι εξοχές, οι παραλίες της, οι παραδοσιακές γειτονιές, συνθέτουν ένα σκηνικό μιας πόλης όπου χαίρεσαι να ζεις. Θα μαγευτείτε από την ακαταμάχητη θέα από το φάρο και το κάστρο προς το ανοικτό Αιγαίο...

Η Παλιά Πόλη είναι μια από τις πιο νοσταλγικές πολιτείες της Μακεδονίας. Στην κορφή του λόφου βρίσκεται το κάστρο με τη θαυμάσια θέα. Δείτε τις παλιές καπναποθήκες και τα ιστορικά κτήρια του βαρόνου Adolf Wix (1899), το Δημαρχείο (1895), το Δημοτικό Ωδείο (1864), το μέγαρο Τόκου (1879). Και για βουτιές, στο λιμάνι βρίσκεται η δημοφιλής παραλία Καλαμίτσα και ακολουθούν οι αμμουδιές Μπάτης και Τόσκα προς τα δυτικά.

 

ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Θα απολαύσετε τις βουτιές σας και θα πάρετε γεύση από το αρμονικό σμίξιμο βουνού και θάλασσας που εδώ στις ακτές τις Βόρειας Εύβοιας γίνεται με μοναδικό τρόπο. Η αρχοντική φυσιογνωμία του οικισμού της Λίμνης ακτινοβολεί την αλαργινή αρχοντιά των παλιών καιρών και εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Παράλληλα σας περιμένουν ονειρεμένες ορεινές διαδρομές, κατάφυτα τοπία, ρομαντικά ηλιοβασιλέματα και ατελείωτες ουζοκατανύξεις στα ταβερνάκια της παραλίας.

Για καφέ και ουζάκι στην προκυμαία, όπου γύρω από τη ξύλινη προβλήτα-βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά. Επιβάλλεται μια εκδρομή στη μονή Γαλατάκη. Ακολουθώντας τη διαδρομή που συνεχίζει νότια από την Λίμνη, θα δείτε υπεροχές παραλίες πριν καταλήξετε στο ιστορικό μοναστήρι. Μαγευτική είναι και η διαδρομή προς Ήλια. Οδηγώντας προς Αιδηψό θα περάσετε από τα χωριά Χρόνια - Ροβιές με τις θαυμάσιες παραλίες τους και θα καταλήξετε στο γραφικό ψαροχώρι Ήλια.

ΚΕΙΜΕΝΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ GOCAR