Θερινά ή χειμερινά ελαστικά; Τι να βάλω στο αυτοκίνητό μου;

Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό στοιχείο του αυτοκινήτου που έρχεται σε επαφή με το δρόμο και η επιλογή τους έχει βαρύνουσα σημασία στους τομείς της ασφάλειας και της άνεσης

  • -
  • -

Αρκετοί θεωρούν τα ελαστικά ως ένα ασήμαντο στοιχείο στο αυτοκίνητο. Η συγκεκριμένη άποψη και αντιμετώπιση είναι λανθασμένη, αφού ουσιαστικά αποτελούν το μοναδικό στοιχείο του οχήματος που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα. Αυτό καθιστά την κατάσταση τους εξαιρετικά σημαντική, ενώ το ίδιο ισχύει και για την επιλογή του τύπου τους.

Οι δύο βασικές επιλογές που έχει συνήθως ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου είναι τα θερινά και χειμερινά ελαστικά. Εύλογα όπως καταλαβαίνει κανείς, ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός απορρέει από τις συνθήκες για τις οποίες προορίζεται ο κάθε τύπος ξεχωριστά.

Τα θερινά ελαστικά έχουν σχεδιαστεί για βέλτιστη απόδοση σε κανονικές και υψηλές θερμοκρασίες. Το υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί και η γόμα τους είναι ειδικά σχεδιασμένη για να προσφέρουν υψηλό επίπεδο πρόσφυσης σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα. Αντίθετα, η χρήση του συγκεκριμένου υλικού είναι το στοιχείο που τα καθιστά λιγότερο κατάλληλα σε πολύ ψυχρές συνθήκες. Συνήθως, αποτελούν επιλογή όσων μένουν σε χώρες που η θερμοκρασία δεν είναι χαμηλότερη από τους 7 βαθμούς Κελσίου.


Σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, επιτακτική ανάγκη αποτελεί η χρήση των χειμερινών ελαστικών. Μάλιστα, η νομοθεσία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών επιβάλλει τη χρήση τους το χειμώνα. Ο συγκεκριμένος τύπος αποδίδει ικανοποιητικά στη στεγνή άσφαλτο, αλλά γίνεται απαραίτητος στην περίπτωση που το αυτοκίνητο κινείται συχνά σε χιόνι ή πάγο. Η διαφορά τους σε σχέση με τα θερινά ελαστικά έγκειται στο υλικό κατασκευής, το οποίο δεν «παγώνει» (σκληραίνει) και αντέχει σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και στη χάραξη του πέλματος. Αυτή περιλαμβάνει μεγάλα αυλάκια και μικρές εγκοπές, οι οποίες έχουν στόχο την απομάκρυνση του νερού και την έλξη στο χιόνι.

Η Michelin με όπλο την καινοτομία, προσφέρει την γκάμα ελαστικών τεσσάρων εποχών CrossClimate, η οποία συνδυάζει τις καλύτερες τεχνολογίες των θερινών και χειμερινών ελαστικών, προσφέροντας έναν τύπο για όλα τα οδοστρώματα, σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

 

Η γαλλική εταιρεία δημιούργησε ένα νέο μείγμα γόμας, το οποίο συνδυάζεται με ένα μοναδικό σκάλισμα πέλματος σε μορφή V. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε τις νέες τρισδιάστατες εγκοπές που “αυτομπλοκάρονται”, αλλά και τον συνδυασμό επικλινών ακμών στα μπλοκ πέλματος.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που επιτρέπουν στο Michelin CrossClimate να προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις στο στεγνό οδόστρωμα και σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 7ο C, εξασφαλίζοντας παράλληλα εξαιρετικό επίπεδο πρόσφυσης στο χιόνι. Σημειώστε, ότι τα CrossClimate+ είναι διαθέσιμα για ζάντες από 14 έως και 18 ιντσών, ενώ για τα SUV προσφέρεται το εξειδικευμένο CrossClimate SUV

H γκάμα CrossClimate είναι διαθέσιμη για τους εξής τύπους αμαξώματος:

-         Agilis CrossClimate: Για επαγγελματικά οχήματα και van.

-         CrossClimate+: Για επιβατικά οχήματα.

-         CrossClimate SUV: Για SUV και τετρακίνητα οχήματα.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.michelin.gr/auto/browse-tyres/by-season/allseason.

Πάρε μέρος στο διαγωνισμό 10 ΧΡΟΝΙΑ GOCAR και κέρδισε ένα σετ ελαστικών Michelin CrossClimate