Opel Grandland X HYBRID: Επιβλητικό και Υβριδικό

Το μεγάλο SUV της Opel διακρίνεται για τα σύγχρονα στοιχεία άνεσης και ασφάλειας, αλλά και την προηγμένη υβριδική τεχνολογία που προσφέρει, εκτός οικονομία και τετρακίνηση!

  • -
  • -

Η Opel έχει επενδύσει σημαντικά στην κατηγορία των SUV. Το Grandland X αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτάσεις στα C-SUV συνδυάζοντας την επιβλητική σχεδίαση με άνεση και ασφάλεια σε κάθε επίπεδο. Η περιπετειώδης αισθητική του αμαξώματος το καθιστά ελκυστικό. Αντίστοιχα, στο εσωτερικό η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής συνδυάζεται με την μοντέρνα σχεδίαση, τεράστιους χώρους επιβατών και αποσκευών και φυσικά ότι προτάσσει η εποχή σε επίπεδο συνδεσιμότητας. Όπως όλα τα μοντέλα της Opel, το Grandland X είναι εφοδιασμένο με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες ασφαλείας, όπως σύστημα αναγνώρισης επικείμενης εμπρόσθιας σύγκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και ανίχνευση πεζού, σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού και cruise control με ευφυή περιοριστή ταχύτητας. Παράλληλα, διαθέτει μηχανικά σύνολα που καλύπτουν κάθε επιθυμία: τους αποδοτικούς υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες βενζίνης 1.2 και 1.6 λίτρων με 130 και 180 ίππους, αλλά και τον diesel 1.5 CDTi των 130 ίππων. Και όχι μόνο!

Πιστή στο πλάνο της για εξέλιξη νέων τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον, η Opel προσφέρει πλέον και την έκδοση HYBRID4 του Grandland X! Διαθέτει plug-in υβριδική τεχνολογία και ουσιαστικά συνδυάζει τα προτερήματα του μεγάλου SUV με ένα ακόμη πιο αποδοτικό σύνολο, το οποίο μπορεί να φορτίζεται ως αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο και μπορεί να διανύσει 59 km (σε μέθοδο μέτρησης WLTP, 69 km σε NEDC) κάνοντας αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα. Στοιχείο που μεταφράζεται σε μηδενικές εκπομπές ρύπων όταν ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν βρίσκεται σε λειτουργία.

Το Grandland X HYBRID4 διαθέτει ένα υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης άμεσου ψεκασμού 1.6 λίτρων απόδοσης 200 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες. Ο ένας είναι τοποθετημένος εμπρός και μεταφέρει την ισχύ του στους εμπρός τροχούς μέσω του οκτατάχυτου αυτόματου κιβωτίου. Ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας είναι ενσωματωμένος στον πίσω άξονα και διασφαλίζει στο Grandland X HYBRID4 μόνιμη τετρακίνηση (AWD) που μεταφράζεται σε βέλτιστη ελκτική πρόσφυση.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, αφού η συνδυαστική ισχύς του HYBRID4 αγγίζει του 300 ίππους και τα 520 Nm ροπής! Στοιχεία που του εξασφαλίζουν κορυφαίες για την κατηγορία επιδόσεις (0-100 km/h σε 6,1’’ και τελική ταχύτητα 235 km/h). Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρητικότητας 13,2 kWh είναι τοποθετημένες κάτω από τα πίσω καθίσματα και μπορούν να φορτιστούν επίσης μέσω του συστήματος ανάκτησης. Αν πάλι επιλέξετε τη διαδικασία φόρτισης, απαιτούνται από 8 έως 4 ώρες (ανάλογα με το καλώδιο φόρτισης) σε οικιακή πρίζα ή 2 ώρες σε wallbox. Μάλιστα, η Opel προσφέρει 8-ετή εγγύηση ή 160.000 km για τις μπαταρίες.

Το Grandland X μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά με τη χρήση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, του ηλεκτροκινητήρα ή και των δύο συγχρόνως! Διαθέτει τέσσερα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης (Electric, HYBRID, AWD και Sport).

Στο Electric mode, το Grandland X HYBRID4 κινείται αμιγώς ηλεκτρικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κίνηση δίνεται από τον πίσω ηλεκτροκινητήρα, με το εμπρός ηλεκτρικό μοτέρ να ενεργοποιείται όταν ο οδηγός αναζητά περισσότερη ισχύ. Η τελική ταχύτητα στο Electric mode ορίζεται στα 135 km/h. Το HYBRID mode εστιάζει στη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου σε συνδυασμό με μεγάλη αυτονομία. Ο βενζινοκινητήρας και οι ηλεκτροκινητήρες λειτουργούν μαζί ή εναλλάξ, ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης. Στο All-Wheel Drive mode η μετάδοση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς για ταχύτητες έως 135 km/h, ενώ στο Sport λειτουργούν συνδυαστικά ο κινητήρας εσωτερικής καύσης όσο και οι ηλεκτροκινητήρες προσφέροντας καλύτερες επιδόσεις.

Εκτός από την τετρακίνητη HYBRID4, η γκάμα του Grandland X διαθέτει και την έκδοση HYBRID με την κίνηση να μεταδίδεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς. Σε αυτή την περίπτωση ο κινητήρας εσωτερικής καύσης συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα και η συνδυαστική τους απόδοση φτάνει τους 225 ίππους, ενώ η αυτονομία με αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα αγγίζει τα 57 km (σε μέθοδο μέτρησης WLTP, 65 km σε NEDC). Και στις δύο εκδόσεις οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 37 g/km, στοιχείο που μεταφράζεται σε ιδιαίτερα ευνοϊκή φορολογία και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας! Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η εργοστασιακή τιμή της κατανάλωσης δεν ξεπερνάει τα 2 lt/100 km, στοιχείο που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τις αρετές της υβριδικής τεχνολογίας της Opel.

Η γερμανική εταιρεία έχει αφουγκραστεί τις ανάγκες της εποχής, αλλά και το γεγονός ότι η αυτοκίνηση έχει ανοίξει ένα νέο πιο καθαρό κεφάλαιο στην ιστορία της, και προσφέρει λύσεις που χαρακτηρίζονται από μικρό οικολογικό αποτύπωμα, αλλά παράλληλα εξακολουθούν να διακρίνονται από όλα εκείνα τα στοιχεία υπεροχής που χαρακτηρίζουν τα μοντέλα της μέχρι και σήμερα. Αυτό ακριβώς κάνουν τα Opel Grandland X HYBRID και HYBRID4 στην κατηγορία των SUV.