Volkswagen ID.: Στην πρίζα x 4

Το ηλεκτρικό όραμα της Volkswagen περιλαμβάνει μια πρόταση για τον καθένα

  • -
  • -

Η Volkswagen έχει μπει για τα καλά στην πρίζα. Μπορεί να έχει παρουσιάσει ήδη από το 2014 την ηλεκτρική εκδοχή του Golf, το e-Golf, ωστόσο το όραμά της για τον εξηλεκτρισμό της αυτοκίνησης είναι πολύ πιο ευφάνταστο, πιο εντυπωσιακό και καινοτόμο. Όραμα που παίρνει σάρκα και οστά με την οικογένεια ID. – concepts που στόχο έχουν είτε να μπουν στην παραγωγή, ή να επηρεάσουν τα επόμενα ηλεκτρικά μοντέλα της γερμανικής εταιρίας. Ένα όραμα που αναμένεται να γίνει πράξη μέχρι το 2022, αρχής γενομένης με το ID.3 που μπαίνει στην παραγωγή τον ερχόμενο κιόλας μήνα. Η οικογένεια ID. περιλαμβάνει ακόμη τα ID. Buzz, ID. Crozz και ID. Vizzion. Ας τα δούμε παρακάτω, ένα προς ένα.

 

Volkswagen ID.3

Το πρώτο ηλεκτρικό της οικογένειας Volkswagen ID. είναι επίσης το πρώτο μοντέλο που φέρει το νέο λογότυπο της γερμανικής μάρκας. Έχει μεγάλη αυτονομία που φτάνει έως και 550 km! Η παραγωγή του ξεκινά τον Νοέμβριο και αναμένεται στην Ελλάδα την άνοιξη του 2020. Το αεροδυναμικό σχήμα, τα LED φώτα και το ευρύχωρο εσωτερικό για πέντε επιβάτες το καθιστούν ταυτόχρονα εντυπωσιακό και πρακτικό. Το ID.3 βασίζεται στην πλατφόρμα MEB η οποία χρησιμοποιείται σε όλα τα ηλεκτρικά του γερμανικού ομίλου και προσφέρει περισσότερο χώρο, μεταβλητότητα, αυτονομία, άνεση και επιδόσεις.

Χάρη στη ΜΕΒ το μεταξόνιο είναι μεγαλύτερο, οι ηλεκτροκινητήρες τοποθετούνται πάνω στους άξονες και οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες στο δάπεδο για χαμηλό κέντρο βάρους. Κατά το λανσάρισμά του, το ID.3 θα είναι διαθέσιμο με τρεις εκδόσεις μπαταριών:

  • Η βασική με χωρητικότητα 45 kWh προσφέρει αυτονομία 330 km (στον κύκλο WLTP).
  • Η μεσαία έκδοση με 58 kWh έχει αυτονομία έως 420 km.
  • Η κορυφαία των 77 kWh προσφέρει έως 550 km με μία πλήρη φόρτιση.



Μέσω ταχυφορτιστή 100 kW, το ID.3 θα μπορεί να «κερδίζει» 290 km κίνησης σε μόλις 30 λεπτά. Οι προπαραγγελίες άρχισαν τον περασμένο Μάιο με την περιορισμένης παραγωγής 1st Edition που ξεχωρίζει από τις αποκλειστικές αισθητικές λεπτομέρειες και διαθέτει επιπλέον εξοπλισμό και μπαταρία 58 kWh που δίνει ενέργεια στον ηλεκτροκινητήρα των 204 ίππων.

 

Volkswagen ID. Crozz

Ως δυναμικό Crossover συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα ενός SUV με την κομψότητα ενός Coupé. Το ηλεκτρικό SUV της Volkswagen θα κυκλοφορήσει το 2020 και θα προσφέρει αυτονομία 500 km. To I.D. CROZZ φέρει δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα, τα οποία το καθιστούν τετρακίνητο.

Η συνδυαστική τους απόδοση ανέρχεται σε 306 ίππους, ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίου εξασφαλίζουν αυτονομία 500 km. Μέσω ταχυφορτιστή μπορούν να φορτιστούν σε ποσοστό 80% εντός μόλις 30 λεπτών. Οπτικά ξεχωρίζει χάρη στο coupe προφίλ του, τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες για ένα ευήλιο εσωτερικό, την απουσία μεσαίας κολώνας, τις συρόμενες πίσω πόρτες, τους μεγάλους τροχούς και το «στίγμα» που αφήνουν τα φώτα LED.

Στην καμπίνα των επιβατών υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα καθίσματα, ενώ η σχεδίαση του ταμπλό είναι μινιμαλιστική, καθώς υπάρχουν μόνο δύο οθόνες, μία για τον πίνακα οργάνων και μία για το σύστημα πολυμέσων. Το ηλεκτρικό SUV προσφέρει λειτουργία αυτόνομης οδήγησης, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί και με φωνητική εντολή.

 

Volkswagen ID. Vizzion

Ένα sedan ανώτερης κατηγορίας με μοντέρνο design, έξυπνη φιλοσοφία χώρου και πρωτοποριακή τεχνολογία. Το πρωτότυπο I.D. VIZZION δεν έχει τιμόνι! Μας... ταξιδεύει στο τελικό στάδιο της αυτόνομης οδήγησης (επίπεδο 5). Ένα όχημα που δεν χρειάζεται καμία ανθρώπινη παρέμβαση για να κινείται, καθώς διαθέτει τεχνολογία πλήρους αυτόνομης οδήγησης και τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Τα στοιχεία χειρισμού είναι εικονικά και προβάλλονται μέσω Augmented Reality στο εσωτερικό. Ο μόνος τρόπος να τα δει ο οδηγός είναι με γυαλιά Mixed Reality. Η επαφή του με το αυτοκίνητο είναι διαισθητική και πανεύκολη. Το ID. Vizzion αναγνωρίζει τις χειρονομίες του οδηγού και υπακούει στις εντολές του. Όσο περνάει ο καιρός τον μαθαίνει, και προσαρμόζεται καλύτερα στο στυλ οδήγησής του. Φαίνεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά σύντομα θα είναι πραγματικότητα. Το αυτοκίνητο σκανάρει το πρόσωπο των επιβατών του, ανοίγει αυτόματα τις πόρτες και κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις (θέσεις καθισμάτων, μουσική, κλιματισμός, φωτισμός) ανάλογα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις!

Το ευρύχωρο εσωτερικό προσφέρει άνετες μετακινήσεις στους επιβάτες, οι οποίοι είναι διαρκώς συνδεδεμένοι με τον έξω κόσμο και μπορούν να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται ή να ξεκουράζονται. Τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ αποδίδουν συνδυαστικά 306 ίππους και χαρίζουν τετρακίνηση, ενώ οι μπαταρίες έχουν χωρητικότητα 111 kWh, ικανή να προσφέρει αυτονομία 665 km με μία φόρτιση.

 

Volkswagen ID. Buzz

Το θρυλικό camper van επιστρέφει, ηλεκτρικό! Το νέο μοντέλο θα μπει στην παραγωγή το 2022 και θα έχει τις μπαταρίες του τοποθετημένες στο δάπεδο. Ο ηλεκτροκινητήρας δεν καταλαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλο χώρο, κάτι που σημαίνει πως ο εμπρός και ο πίσω άξονας μπορούν να τοποθετηθούν σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο. Έτσι, το μακρύ μεταξόνιο σε συνδυασμό με μικρούς προβόλους εξασφαλίζουν μεγαλύτερο χώρο στο εσωτερικό.

Η έκδοση παραγωγής, η οποία θα βασίζεται στην ολοκαίνουργια ηλεκτρική αρχιτεκτονική πλαισίου, θα ενσωματώνει πολλές ιδέες και σχεδιαστικά στοιχείου του πρωτότυπου. Ταυτόχρονα θα διαθέτει δυνατότητα μεταβολής της διαμόρφωσης των καθισμάτων, διαδραστική διασύνδεση και τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3. Στο Cockpit δεν υπάρχουν κουμπιά και πλήκτρα. Χάρη στο touchpad στο τιμόνι, αρκεί ένα ελαφρύ άγγιγμα για τον χειρισμό των λειτουργιών του.

Η οθόνη Head-up AR προβάλλει την πλοήγηση άμεσα μπροστά από το αυτοκίνητο στο οδόστρωμα και χάρη στην προβολή Augmented Reality, τα βέλη κατεύθυνσης δείχνουν ακριβώς προς τα που πρέπει να κινηθεί ο οδηγός, χωρίς να παίρνει το βλέμμα του από τον δρόμο. Παράλληλα με την πολυμορφική επιβατική έκδοση θα υπάρξει και μια επαγγελματική εκδοχή Cargo, για υπηρεσίες μεταφοράς και παράδοσης με μηδενικές εκπομπές ρύπων.