Το πρατήριο του μέλλοντος από BMW και Shell

Οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν ώστε να σχεδιάσουν σταθμούς ανεφοδιασμού με υδρογόνο

  • -
  • -

Την ευκαιρία να πάρουν μία γεύση από τη διαδικασία ανεφοδιασμού των οχημάτων κατά την επόμενη δεκαετία, είχαν οι επισκέπτες της έκθεσης του Ανόβερο. Η Designworks, ένα στούντιο που ανήκει στη BMW, ανέλαβε για λογαριασμό της Shell να σχεδιάσει το πρατήριο που θα ανεφοδιάζει με υδρογόνο τα αυτοκίνητα.

Στο επίκεντρο του project βρίσκεται μία νέα αντλία ανεφοδιασμού σε υδρογόνο, η Oasis όπως την ονόμασαν οι δημιουργοί της. Σε αντίθεση με τις σημερινές αντλίες υδρογόνου, οι οποίες βασίζονται σχεδιαστικά σε αυτές των συμβατικών καυσίμων, η αντλία Oasis έχει πολύ πιο απλό σχέδιο και είναι πιο λειτουργική.

Μάλιστα πάνω στην αντλία υπάρχει μία μικρή ψηφιακή οθόνη που ενημερώνει το χρήστη για την πορεία του ανεφοδιασμού και το πότε αυτός έχει ολοκληρωθεί. Από την μεγάλη οθόνη πάνω στη βάση της αντλίας, ο οδηγός θα μπορεί επίσης να ενημερώνεται όχι μόνο για το κόστος του υδρογόνου αλλά και για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει στη συνέχεια του ταξιδιού του.

Τα αυτοκίνητα υδρογόνου δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους στο περιβάλλον και προσφέρουν αυξημένη αυτονομία σε σχέση με τα ηλεκτρικά μοντέλα, όμως το εμπόδιο για την εξάπλωσή τους είναι αφενός το υψηλό κόστος αγοράς και το περιορισμένο δίκτυο ανεφοδιασμού.