BMW: Θα είμαστε έτοιμοι για πλήρως αυτόνομη οδήγηση το 2021

Τη δήλωση έκανε ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της εταιρείας, σε συνέδριο τεχνολογίας

  • -
  • -

Οι εξελίξεις στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης γίνονται με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό, σε σημείο που οι υποδομές και οι νομοθέτες δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτητης στο συνέδριο τεχνολογίας Connected World που διοργάνωσε η Bosch στο Βερολίνο.

Μιλώντας εκ μέρους του Ομίλου BMW, ο Elmar Frickenstein, Αντιπρόεδρος Αυτόνομης Οδήγησης και συστημάτων υποβοήθης οδηγού, υποστήριξε ότι μέχρι το 2021 θα είναι έτοιμο ένα μοντέλο που θα πληροί τα επίπεδα 3 και 4. Έτσι θα μπορεί να κυκλοφορεί είτε ως ένα πλήρως αυτόνομο όχημα (χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση) είτε με οδηγό που δεν θα κρατά το τιμόνι αλλά ενδέχεται να αναλάβει δράση σε περίπτωση ανάγκης.

Βέβαια είναι αμφίβολο αν μέχρι το 2021 θα έχουν προσαρμοστεί στα τότε τεχνολογικά δεδομένα αφενός οι υποδομές (δρόμοι, φανάρια, διαβάσεις κλπ) και αφετέρου η νομοθεσία (ασφάλιση αυτόνομων οχημάτων, ποιος έχει την ευθύνη σε ατύχημα).

Η BMW συνεργάζεται με τον αμερικάνικο κολοσσό παραγωγής επεξεργαστών Intel και την ισραηλινή εταιρεία κατασκευής συστημάτων υποβολήθησης του οδηγού Mobileye (θα περάσει στην ιδιοκτησία της Intel) για να φέρει στην κυκλοφορία τα αυτόνομα μοντέλα της.

Υπενθυμίζουμε τα 5 επίπεδα αυτόνομης οδήγησης:

Επίπεδο 1 – Hands On: Ο οδηγός πρέπει να έχει πάντα τα χέρια του πάνω στο τιμόνι και το βλέμμα στο δρόμο (ό,τι ισχύει σήμερα, με τα ημι-αυτόνομα οχήματα).

Επίπεδο 2 – Hands Off: Ο οδηγός θα μπορεί να βγάλει τα χέρια του από το τιμόνι, αλλά δεν θα μπορεί να κοιτάζει αλλού.

Επίπεδο 3 - Eyes Off: Ο οδηγός θα μπορεί να κοιτάζει αλλού (π.χ. στο κινητό του), αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση ανάληψης του ελέγχου του αυτοκινήτου αν χρειαστεί.

Επίπεδο 4 – Mind Off: O οδηγός θα ψυχαγωγείται ή θα εργάζεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής, χωρίς να οφείλει δηλαδή να κοιτάζει προς το δρόμο.

Επίπεδο 5 - Driver off: Το αυτοκίνητο θα κυκλοφορεί χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρουσία. Θα μπορεί δηλαδή να σε αφήνει στη δουλειά σου και στη συνέχεια να επιστρέφει στο σπίτι για να μεταφέρει τα παιδιά στο σχολείο.