Rudolf Diesel (1858- 1913)

O πατέρας του πετρελαιοκινητήρα

  • -
  • -

Ο Rudolf Christian Karl Diesel γεννήθηκε το 1858 στο Παρίσι από Βαυαρούς γονείς. Από μικρός ήθελε να γίνει μηχανικός και όχι μόνο αυτό, αλλά ήθελε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο, ήθελε να σχεδιάσει και τον δικό του κινητήρα. Και όλα αυτά πολύ πριν κλείσει τα δεκαεννιά του χρόνια! Μέσα σε ένα κόσμο που ο ατμοκινητήρας κυριαρχούσε ο Diesel έβλεπε ότι υπήρχε χώρος για ένα πολύ μικρότερο σε διαστάσεις και πολύ αποδοτικότερο κινητήρα.

Ο πατέρας του Diesel ήταν τεχνίτης δέρματος τέταρτης γενιάς και είχε μετακομίσει στο Παρίσι το 1950 αναζητώντας καλύτερες οικονομικές συνθήκες οι οποίες όμως ποτέ δεν έγιναν πραγματικότητα. Με τον Γαλλικό-Πρωσικό πόλεμο του 1870 η οικογένεια εκδιώχτηκε στο Λονδίνο και λόγο οικονομικών δυσκολιών ο Rudolf πήγε για μια καλύτερη ζωή σε συγγενή της οικογένειας στη Βαυαρία. Αυτό τον σημάδεψε για πάντα με αποτέλεσμα να θεωρεί τον εαυτό του άνθρωπο χωρίς πατρίδα και πάντα αναφερόταν σαν τόπο γέννησης την Βαυαρία, ακόμα και μετά την ένωσή της με τη Γερμανία.

Σαν μαθητής από νωρίς ήταν πολύ καλός στα μαθηματικά και στις επιστήμες. Θα πάρει υποτροφία για να φοιτήσει σε τεχνικό σχολείο και αρχικά ασχολήθηκε με τα ψυγεία όπου είχε την πρώτη του επιτυχία, αφού αντικατέστησε το νερό με αμμωνία με πολύ καλύτερα αποτελέσματα για την ψύξη. Όμως μια έκρηξη κατά τη διάρκεια των πειραμάτων του παρά λίγο να τον σκοτώσει.

Το επόμενο βήμα στην έρευνά του ήταν να μελετήσει τα φαινόμενα ανάφλεξης και αυτανάφλεξης. Σε αυτό το τελευταίο ειδικά έδωσε όλη του τη προσοχή και άρχισε να το μελετά εξονυχίστηκα. Το 1894 μετά από χρόνια μελετών και πειραμάτων κατάφερε να έχει το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο! Το 1898 οι πρώτοι κινητήρες που έφεραν το όνομά του μπήκαν σε παραγωγή.

Ακολούθησαν φήμη και χρήματα. Όμως παρά το γεγονός ότι η φήμη τον ακολούθησε μέχρι το τέλος της ζωής του, τα χρήματα λόγο κακής διαχείρισης δεν τον ακολούθησαν και το 1912 τον βρήκε οικονομικά κατεστραμμένο. Φορτωμένος με ψυχολογικά προβλήματα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1913 καθώς περνούσε το κανάλι της Μάγχης για να επισκεφτεί έναν κατασκευαστή, πήδηξε στα κρύα νερά. Δεν άφησε κάποιο σημείωμα αυτοκτονίας αλλά μόνο μια τσάντα με όσα χρήματα του είχαν απομείνει στη γυναίκα του.