Sid Watkins (1928-2012)

  • -
  • -

Εδώ ταιριάζει απόλυτα το: «Ποτέ τόσοι πολλοί δεν χρωστούσαν τόσα πολλά σε ένα και μόνο άνθρωπο.»

Ήταν ο άνθρωπος που επηρέασε και άλλαξε όσο κανένας άλλος την ασφάλεια στους αγώνες και πολλοί θα πρέπει είναι αυτοί που θα ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη του.

Ο «Prof» Watkins ήταν καθηγητής νευροχειρουργός και στον οποίο ανατέθηκε από τον Bernie Ecclestone η θέση του ιατρικού υπεύθυνου της Formula 1 από το 1978.

Πάντα με το χαμόγελο άλλαξε τα πάντα σχετικά με την ιατρική ασφάλεια, δημιούργησε μια ολόκληρη κινούμενη κλινική πλήρως εξοπλισμένη που ήταν παρούσα σε όλα τα Grand Prix και για χρόνια ακολουθούσε φορώντας και αυτός κράνος τους αγωνιζόμενους μέσα στο ιατρικό αυτοκίνητο συνοδείας. Οι φορές που έσωσε ζωές χάρη στη γρήγορη επέμβασή του δεν μετριούνται.

Άρχισε σαν υπεύθυνος αγωνιστικός ιατρός στη πίστα του Watkins Glen το 1962 και αμέσως στην ιατρική του ομάδα συμπεριέλαβε έναν ορθοπεδικό μαζί με αναισθησιολόγο και ήταν ο πρώτος που επέβαλε τον κινούμενο ιατρικό εξοπλισμό.

Το 1970 τον βρίσκει να εργάζεται στο London Hospital όταν τον καλούν να οργανώσει την ιατρική ομάδα για το British Grand Prix και θα ανταλλάξει βαριές κουβέντες με τους οργανωτές, όταν θα ανακαλύψει ότι τα μέτρα ιατρικής ασφαλείας ήταν υποτυπώδη!

Έτσι όταν θα αρχίσει την συνεργασία του με τον Ecclestone θα τα αλλάξει όλα αυτά και η ιατρική περίθαλψη δεν θα στηρίζεται πλέον πάνω στις εκάστοτε δυνατότητες των οργανωτών, αλλά η Formula 1 θα διαθέτει πλέον τον δικό της εξοπλισμό και ιατρικό προσωπικό, που θα την ακολουθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι θάνατοι των Ronald Ratzenberger και Ayrton Senna στον αγώνα της Ίμολα το 1994 θα τον αναγκάσουν να εισηγηθεί και αλλαγές στη σχεδίαση των αυτοκινήτων, όπως τα υπερυψωμένα πλαϊνά γύρω από το κεφάλι του οδηγού και το σύστημα HANS.

Ο Sid Watkins ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι ένας και μόνο άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά, γιατί πραγματικά ενδιαφέρονταν για τη ζωή! "Έφυγε" στις 12 Σεπτεμβρίου 2012.