Οι 5 άνθρωποι που κινούν τα νήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία

Δεν είναι μόνο οι πλουσιότεροι άνθρωποι στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά ουσιαστικά και αυτοί που καθορίζουν όλες τις εξελίξεις.

  • -
  • -

Μπορούν μόνο 5 άνθρωποι να καθορίσουν τις τύχες ενός ολόκληρου κλάδου όπως είναι αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας; Η απάντηση είναι «ναι», μπορούν. Καλώς ή κακώς η μεταστροφή προς την ηλεκτροκίνηση, άλλαξε τις ισορροπίες και τα δεδομένα στον αυτοκινητικό χάρτη, φέρνοντας στο προσκήνιο μια νέα γενιά επιχειρηματιών, οι οποίοι πλέον κινούν τα νήματα και τις εξελίξεις όπως οι ίδιοι οραματίζονται.

Elon Musk

Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη στιγμή με περιουσία 197 δις δολάρια. Ιδρυτής της SpaceX, της SolarCity, της StarLink, της Neuralink, της The Boring Company και πλέον ιδιοκτήτης και του πρώην Twitter και νυν X.

Στο επιχειρηματικό του πορτφόλιο βέβαια ανήκει και η Tesla, η οποία σχεδιάζει, παράγει και πουλάει αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2003. Δε χρειάζεται φυσικά να πούμε το πόσο επιδραστικός ήταν και συνεχίζει να είναι στον αυτοκινητικό κλάδο. Για την ακρίβεια, και σύμφωνα με τη γνώμη πολλών experts του χώρου, ο Elon Musk και τα ηλεκτρικά του μοντέλα άλλαξαν μια για πάντα την αυτοκινητοβιομηχανία.  

Zeng Robin

 

Ο Robin Zeng, ενδεχομένως για πολλούς να είναι ένας… άγνωστος. Πρόκειται όμως για τον ιδρυτή και πρόεδρο της Contemporary Amperex Technology. Κι αν και αυτό το όνομα δε σας λέει κάτι, τότε η συντομογραφία του θα σας λύσει όλες τις απορίες.

Ο λόγος γίνεται φυσικά για την CATL, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο.Η CATL, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Shenzhen το 2018, προμηθεύει μπαταρίες σε κατασκευαστές όπως η BMW, η Volkswagen, η Geely κ.α.

Δείτε ακόμα: H Κίνα έκανε το deal του αιώνα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Zeng είναι κάτοχος Ph.D. από το Ινστιτούτο Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και η περιουσία του σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται στα 23,2 δις δολάρια. Με την ηλεκτροκίνηση να θεωρείται το Α και το Ω αυτή τη στιγμή στην αυτοκινητοβιομηχανία, τι καλύτερο από το να κατασκευάζεις μπαταρίες για EV’s. Συμφωνείτε;

Stefan Quandt

Ο Stefan Quandt κατέχει το 23,6% της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, με την αδερφή του, Susanne Klatten, να έχει το 19,1%. Όπως αντιλαμβάνεστε τα δυο αδέρφια, κατέχουν μαζί το 42,7% του ομίλου BMW, που σημαίνει ότι έχουν τόσο το καρπούζι όσο και το μαχαίρι στις αποφάσεις.

Ο Stefan Quandt και η αδερφή του Susanne, είναι παιδιά του βιομήχανου Herbert Quandt, ο οποίος γιγάντωσε την βαυαρική φίρμα και την καθιέρωσε ως μία από τις καλύτερες εταιρείες κατασκευής πολυτελών και σπορ οχημάτων στον κόσμο.

Βέβαια, ο Herbert Quandt υπήρξε και μέλος του Ναζιστικού Κόμματος και πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι έσωσε τη BMW με τις πλάτες των Ναζί όταν η τελευταία ήταν έτοιμη να χρεωκοπήσει, αποκτώντας έτσι τεράστιο κέρδος από αυτό.

Όπως και να χει, αυτή τη στιγμή ο Stefan Quandt έχει ουσιαστικά τον έλεγχο της BMW -μαζί με την αδερφή του- κατέχοντας το πλειοψηφικό πακέτο και τη θέση του αντιπροέδρου στον όμιλο.

Διαθέτει επίσης μεγάλα ποσοστά στην εταιρεία Heel (ομοιοπαθητικά σκευάσματα), στη Entrust (ψηφιακές ταυτότητες και ασφάλεια δεδομένων) και Logwin (logistics). Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα του είναι ότι ακόμα και σήμερα του ανήκει μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Έχει σπουδάσει οικονομικά και μηχανολογία. Η περιουσία του εκτιμάται στα 27,2 δις ευρώ.

Wang Chuanfu

 

Ένας ακόμη επιχειρηματίας από την Κίνα που μην απορήσετε εάν σε μερικά χρόνια από τώρα αναρριχηθεί και στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως. Χημικός, δισεκατομμυριούχος, ιδρυτής, πρόεδρος αλλά και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου BYD.

Δείτε ακόμα: Δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα το BYD Atto 3

Όπου όμιλος BYD, σημαίνει μπαταρίες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λεωφορεία, βαρέα οχήματα και πολλές ακόμα επιχειρηματικές δραστηριότητες. Έτσι για την ιστορία αναφέρουμε απλώς ότι η BYD είναι μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας με μερίδιο αγοράς 11% και σύντομα και η Νο1 εταιρεία σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.  

Eric Li

Ο Eric Li, γνωστός και ως Li Shufu, είναι πρόεδρος της Geely Automobile Holdings, μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας και μιας από τις λίγες που δεν ελέγχονται από το κράτος. Ο Li γιγαντώνει συνεχώς τον όμιλο του, στο πορτφόλιο του οποίου ανήκουν η Volvo, η Polestar, Zeekr, η Lotus, η Smart, ενώ έχει σημαντικό μερίδιο και στην Aston Martin. Δραστηριοποιείται επίσης και στην κατασκευή αλλά και παραγωγή μοτοσυκλετών με τεράστια επιτυχία.

Ο Eric Li είχε δηλώσει στο Forbes Asia ότι το παιχνίδι του ως μικρό παιδί ήταν να φτιάχνει αυτοκίνητα στην άμμο γιατί η οικογένεια του ήταν τόσο φτωχή που δε μπορούσε να του προσφέρει κανένα παιχνίδι… Που να φανταζόταν ότι λίγα χρόνια αργότερα θα ήταν ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας