Πώς και γιατί αλλάζει το σήμα της Audi; - Μας μιλούν οι σχεδιαστές της

Αλλαγές στο σήμα της Audi θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, με τα τέσσερα δαχτυλίδια να αλλάζουν μορφή για να γίνουν πιο σύγχρονα. Όλες οι λεπτομέρειες στη συνέντευξη που ακολουθεί.

  • -
  • -

Το σύνθημα της Audi ήταν και παραμένει «Vorsprung durch Technik», δείχνοντας την δέσμευση της μάρκας για την καινοτόμο κινητικότητα. Μια υπόσχεση που τα τέσσερα δαχτυλίδια του σήματος της εταιρείας, αντανακλούν μέσα από έναν μοντέρνο σχεδιασμό. Τώρα αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αυτοκινήτων της Audi έχουν επανεξεταστεί πλήρως. Σε αυτή τη συνέντευξη, ο σχεδιαστής André Georgi και ο υπεύθυνος στρατηγικής της μάρκας Frederik Kalisch εξηγούν τι σημαίνουν για την Audi τα νέα δαχτυλίδια των αυτοκινήτων της.

Τα τέσσερα δαχτυλίδια είναι ένα από τα πιο σημαντικά αναγνωριστικά στοιχεία της Audi. Γιατί αυτή η αλλαγή τώρα, και μάλιστα πάνω και στα αυτοκίνητα;

Frederik Kalisch: Ως προοδευτική premium μάρκα, η Audi στοχεύει σε μοντέρνους πελάτες που εκτιμούν την υψηλή ποιότητα σχεδίασης και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Υπάρχουν πραγματικά μόνο δύο βασικές τάσεις στην παρουσίαση της μάρκας και στο σχεδιασμό προϊόντων σήμερα που εκφράζουν ακριβώς αυτήν την κορυφαία ποιότητα. Από τη μια πλευρά η εικόνα του δυνατού και πολύ τολμηρού και από την άλλη η αίσθηση του συγκρατημένου, του αγνού και καθαρού.

2-audi-q8-e-tron-etron

André Georgi: Η καθαρόαιμη προσέγγιση είναι περισσότερο σύμφωνη με τη φιλοσοφία μας. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Οι ισχυρές μάρκες κερδίζουν τους πελάτες κυρίως μέσω των προϊόντων τους που βασίζονται στην έντονη παρουσία και στα μοναδικά στοιχεία αναγνώρισης. Στην Audi, αυτό συνέβαινε πάντα και τώρα το κάνουμε ακόμα πιο ξεκάθαρο. Η φιλοσοφία μας είναι ότι κάθε λεπτομέρεια πρέπει να αποδίδει ένα νόημα ή να εξυπηρετεί έναν σκοπό. Στα αυτοκίνητά μας το κεντρικό στοιχείο, είναι - πάνω απ' όλα - τα τέσσερα δαχτυλίδια της μάρκας, άμεσα αναγνωρίσιμα στο μπροστινό και το πίσω μέρος κάθε μοντέλου της Audi. Είναι αυτά που κάνουν ένα Audi να αναγνωρίζεται αμέσως ότι πρόκειται για ένα Audi. Θέλουμε η ποιότητά μας να μιλάει όχι μόνο μέσα από το σχέδιο αλλά και μέσα από το ίδιο το προϊόν. Η νέα δισδιάστατη εμφάνιση δίνει στα δαχτυλίδια μας μια σημαντικά πιο μοντέρνα και ακόμη πιο γραφιστική διαμόρφωση, αν και η γεωμετρία τους είναι σχεδόν ίδια με τα προηγούμενα.

Μοντέρνο, αλλά όχι με την εφήμερη έννοια της μόδας, αυτός είναι ο στόχος της Audi. Ωστόσο, τα δισδιάστατα λογότυπα φαίνεται να είναι η τρέχουσα τάση στη αυτοκινητοβιομηχανία. Τι ρόλο παίζει το πνεύμα της εποχής στο σχεδιασμό;

Kalisch: Οι δισδιάστατοι δακτύλιοι προέκυψαν από την Audi το 2016 ως συνέπεια της ψηφιοποίησης, ουσιαστικά για να απεικονίσουν τα δαχτυλίδια με τρόπο που να ταιριάζει στα νέα μέσα επικοινωνίας. Η τρισδιάστατη χρήση σε δισδιάστατες οθόνες δεν θα πληρούσε τις τεχνικές και αισθητικές απαιτήσεις μας. Το λογότυπο της επωνυμίας μας είναι εξαιρετικό από γραφιστικής άποψης, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα, καθώς φαίνεται εξίσου υπέροχο σε δύο διαστάσεις. Για να διασφαλίσουμε μια συνεπή παρουσία της επωνυμίας σε όλα τα σημεία επαφής των πελατών, συνεργαστήκαμε με την ομάδα σχεδιασμού για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία επανασχεδιασμού των δαχτυλιδιών στα οχήματά μας.

Δείτε ακόμα: Audi Q8 e-tron: Νέο ηλεκτρικό SUV με 3 μοτέρ και αυτονομία 600 km [video]

Georgi: Η χρήση ενός δισδιάστατου λογότυπου στο εξωτερικό των οχημάτων μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2019. Στη συνέχεια, τα πράγματα επιταχύνθηκαν στις αρχές του 2020. Το όραμά μας είναι να μεταφέρουμε την εταιρική ταυτότητα από το ψηφιακό περιβάλλον που μόλις περιγράψαμε στα οχήματά μας, στοχεύοντας στην τυποποίηση των σημείων αναγνώρισης της μάρκας σε όλα τα μοντέλα.

Θέλουμε τα τέσσερα δαχτυλίδια να φαίνονται ίδια παντού στο μέλλον: Είτε σε ένα περιοδικό, είτε στο smartphone σας ή σε μια διαφημιστική αφίσα – και παράλληλα να είναι το ίδιο πάνω ή μέσα και στο αυτοκίνητο.

Τι ακριβώς έχει αλλάξει σχεδιαστικά;

Georgi: Το λογότυπο του οχήματός μας αποτελείται από τρία στοιχεία. Το διατηρούμε συνεχώς απαλλαγμένο από χρώμιο, επιλέγοντας μία ασπρόμαυρη εμφάνιση υψηλής αντίθεσης. Είναι σαν τα λευκά δαχτυλίδια να επιπλέουν πάνω σε μία μαύρη γυάλινη επιφάνεια για ακόμα μεγαλύτερη λάμψη. Τονίζοντας οπτικά το λογότυπο, το λευκό προσδίδει στα δαχτυλίδια μια επίπεδη, κορυφαίας ποιότητας εμφάνιση, η οποία εξακολουθεί να φαίνεται τρισδιάστατη στις λεπτομέρειές της.

3-audi-q8-e-tron-etron

Αλλά δεν είναι μόνο ο συνδυασμός των χρωμάτων. Είναι επίσης και τα νέα υλικά. Μπορείτε να το εξηγήσετε πιο αναλυτικά;

Georgi: Τα δαχτυλίδια από χρώμιο που υπάρχουν σήμερα αντιπροσωπεύουν υψηλή ποιότητα, καθώς από μόνο του το υλικό μεταφέρει αυτό το μήνυμα. Αλλά πιστεύουμε ότι βρήκαμε το «νέο χρώμιο»: Η διαύγεια των νέων ασπρόμαυρων δαχτυλιδιών κάνει την εταιρική μας ταυτότητα αδιαμφισβήτητη. Το λεπτό μαύρο περίγραμμα γύρω από τους δακτυλίους δημιουργεί μια σταθερή, κορυφαίας ποιότητας εμφάνιση, ανεξάρτητα από το χρώμα του αυτοκινήτου ή την σχεδίαση στη του ψυγείου. Και οι πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να επιλέγουν τα νέα μας δαχτυλίδια σε μαύρο χρώμα. Για να επιτύχουμε αυτή την συγκεκριμένη παραλλαγή, το λευκό αντικαθιστά στα δαχτυλίδια ένα σκούρο γκρι που μοιάζει με γυαλιστερό μαύρο.

Από εδώ και στο εξής, όλα τα νέα μοντέλα της Audi όχι μόνο θα φέρουν τα νέα δαχτυλίδια, αλλά υπάρχει και μία γενικότερη αλλαγή στο πως γίνεται αντιληπτό ένα αυτοκίνητο της Audi. Γιατί;

Kalisch: Το 2020, η ομάδα μας αναθεώρησε τη στρατηγική της μάρκας και την εταιρική ταυτότητα. Αυτή η επανεξέταση οδήγησε στη νέα μας στρατηγική για την ταυτότητα των αυτοκινήτων της Audi, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας των δισδιάστατων δαχτυλιδιών στα οχήματά μας. Αυτή η προσέγγιση ταιριάζει περισσότερο με τη νέα στρατηγική της μάρκας μας. Αυτό σημαίνει περισσότερη διακριτικότητα αλλά μαζί και περισσότερη φινέτσα.

Georgi: Δεν είναι μόνο ότι η οπτική αντίληψη ενός Audi έχει γίνει πιο premium. Έχουμε επίσης τυποποιήσει τις γραμματοσειρές μέσα και πάνω στο όχημα. Στο μέλλον, τα μοντέλα μας θα χρησιμοποιούν μόνο την αποκλειστική γραμματοσειρά της Audi, γνωστή ως "Audi Type". Ο βασικός σχεδιαστικός χαρακτήρας είναι σημαντικά πιο συγκρατημένος χωρίς όμως συμβιβασμούς στην ιδιαιτερότητα ή την ποιότητα. Τώρα έχουμε ορίσει την μεσαία κολόνα ως το σημείο που θα γίνεται διακριτή με λεπτομέρειες η ταυτότητα του μοντέλου και η τεχνολογία του. Αυτή η σχεδιαστική προσέγγιση οφείλεται στο ότι έχει πανομοιότυπο σχέδιο σε όλα τα οχήματα: πάντα δύο μέρη σε γυαλιστερό μαύρο φόντο και πάντα στο οπτικό πεδίο των επιβατών κατά την είσοδο και την έξοδο. Τα γράμματα στη μεσαία κολόνα ήταν σκόπιμα χαραγμένα στον ίδιο χρωματικό τόνο.

Kalisch: Εκτός από την απόσπαση της προσοχής από την υπόλοιπη σχεδίαση των αυτοκινήτων μας, τα υπερβολικά ευδιάκριτα αναγνωριστικά πιθανότατα δεν θα ταίριαζαν ούτε στους σύγχρονους και πιο μοντέρνους πελάτες της Audi.

Georgi: Η οπτική ταυτότητα και ο σχεδιασμός του οχήματος λειτουργούν πλέον ως ένα ενιαίο σύνολο που ευθυγραμμίζεται με τη νέα φιλοσοφία για την θέση της Audi στην αγορά.