Νίκος Νοταράς: “Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα”

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ford Motor Ελλάς μιλάει στο GOCAR για τις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που φέρνει στην αγορά αυτοκινήτου ο κορονοϊός

  • -
  • -

Όταν εκπροσωπείς μια πολυεθνική εταιρία, όπως ο κ. Νίκος Νοταράς, οι αποφάσεις που καλείσαι να πάρεις εκτός από άμεσες και απόλυτα συνυφασμένες με την ελληνική πραγματικότητα, θα πρέπει παράλληλα να ακολουθούν την κεντρική γραμμή του εργοστασίου.


Πιστεύετε πως θα αλλάξουν οι συνήθειες του αγοραστικού κοινό λόγω του κορονοϊού;

Είμαστε από τους πρώτους που εφαρμόσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική «ανέπαφης» λειτουργίας. Αλλά εκτιμώ ότι μετά την εξομάλυνση των πραγμάτων, σύντομα ο κόσμος θα ξεπεράσει τον φόβο που τον κρατά σε απόσταση. Ίσως όλοι να είμαστε κάπως πιο υποψιασμένοι, αλλά όχι στο βαθμό που μπορώ να πω ότι οι πελάτες μας θα αλλάξουν άμεσα τον τρόπο που επικοινωνούν με τη μάρκα.

Βέβαια, πολλοί θα μάθουν να κάνουν πράγματα online αυτόν τον καιρό. Αγορές, συνδιαλλαγές με το κράτος, κλπ. Αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης. Θα καταλάβουν την άνεση που έχουν οι online υπηρεσίες, το χρόνο που εξοικονομούν. Αρκετοί από αυτούς θα αποκτήσουν ψηφιακές συνήθειες. Οπότε σε κάποιο βαθμό θα μειωθούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Προετοιμάζεστε για αυτή τη μετάβαση; Θα μπορεί κάποιος στο κοντινό μέλλον να αγοράζει ένα Ford χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί μια έκθεση;
Η ψηφιακή παραγγελιοληψία είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε. Δεν ξέρω ακριβώς τη μορφή που θα πάρει. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη γιατί αυτό έτσι κι αλλιώς θα μπει στη ζωή μας. Η ηλεκτρική Mustang Mach-E για παράδειγμα, μόνο έτσι θα πουλιέται. Τόσο διεθνώς όσο και εμείς εδώ τοπικά, δουλεύουμε πράγματι ένα σύστημα το οποίο θα επιτρέπει σε κάποιον να ολοκληρώσει την παραγγελία του online.

Αυτές τις μέρες δίνουμε πρόσβαση στους πελάτες μας να επικοινωνήσουν με live chat, με το δίκτυο ή και με τα κεντρικά. Αυτό θα γίνει άμεσα. Και μέσα στο site μας κάνουμε πιο εύκολη και ευδιάκριτη τη διαδρομή για τη διαμόρφωση και παραγγελία ενός αυτοκινήτου, η οποία βέβαια σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Θα πρέπει να σταλεί και να εξυπηρετηθεί μέσα από το δίκτυο.

Πώς βλέπει η Ford την επόμενη μέρα; Πότε προβλέπετε πως θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση;
Η δική μας ανάλυση δεν έχει για την ώρα συγκεκριμένη ημερομηνία. Αλλά θέλουμε να είμαστε έτοιμοι. Μόλις ξαναρχίσει να γυρίζει η Γη, μόλις η ζωή επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς θέλουμε να είμαστε εκεί. Ψάχνουμε συνέχεια, καθημερινά, να δούμε που βρισκόμαστε, έτσι ώστε να κάνουμε σωστή εκτίμηση της κατάστασης και πιάσουμε τη στιγμή. Να επανεκκινήσει η παραγωγή έγκαιρα, να έχουμε καλές προσφορές. Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα, ακόμη και στο κομμάτι της επικοινωνίας είμαστε ενεργοί για να κάνουμε το καλύτερο για τους πελάτες μας. Αυτή είναι η στρατηγική μας.