Ο CEO της Skoda στο GOCAR: Πρώτα ακούμε τους πελάτες μας και μετά αναπτύσσουμε την τεχνολογία

Ο Bernhard Maier μας αναλύει τη φιλοσοφία της μάρκας, η οποία καθρεφτίζεται στη νέα Octavia

  • -
  • -

Φαίνεται ότι η Simply Clever λογική δεν αφορά μόνο πρακτικές λύσεις μέσα σε ένα σύγχρονο Skoda, αλλά χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία και τη στρατηγική της μάρκας από την Τσεχία. Κατά την παγκόσμια πρεμιέρα της Octavia 4ης γενιάς στην Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Skoda Auto, κ. Bernhard Maier. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η στάση της Skoda απέναντι στις νέες τεχνολογίες, όπως η συνδεσιμότητα, η αυτόνομη οδήγηση και η ηλεκτροκίνηση.

GOCAR: Πιστεύετε ότι η νέα Octavia είναι το αυτοκίνητο που θα φέρει την Skoda στην εποχή της συνδεσιμότητας και της αυτόνομης οδήγησης;

Bernhard Maier: Εξαρτάται σε ποιο επίπεδο αναφερόμαστε. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ανάμεσα στα επίπεδα αυτόνομης οδήγησης 1 και 2. Η νέα Octavia σαφώς και ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτό όμως που λέμε πάντα με βάση τη στρατηγική μας είναι ότι δεν είμαστε η μάρκα που πρέπει να αναπτύξει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μόλις αυτή γίνει διαθέσιμη. Παίρνουμε τον απαραίτητο χρόνο, έχουμε δηλαδή την πολυτέλεια να μιλήσουμε πρώτα με τους πελάτες μας, να τους ακούσουμε προσεκτικά σχετικά με το τι πραγματικά θέλουν, τι κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη, άνετη και ασφαλή. Στη συνέχεια εξετάζουμε την τεχνολογία: Είναι αρκετά ώριμη; Εξασφαλίζουμε οικονομίες κλίμακας; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε “ναι” την παρέχουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσβάσιμη στους πελάτες μας. Αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχουν, τότε αρχίζουμε τη χρήση της τεχνολογίας.

Αυτός είναι ο λόγος που μόλις φέτος αρχίσαμε την παροχή υπηρεσιών e-mobility. Διότι πλέον υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και οι ώριμες συνθήκες, η ηλεκτρική αυτονομία έχει αυξηθεί, οι τιμές υποχωρούν. Παρέχουμε κατά την άποψή μας τις υπηρεσίες την κατάλληλη χρονική στιγμή.


O Bernhard Maier (δεξιά) συνομιλεί με το Δήμαρχο της Πράγας, Zdenek Hrib (αριστερά) κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας Skoda Octavia.

GOCAR: Συμφωνείτε ότι το μοτίβο της ηλεκτροκίνησης την επόμενη δεκαετία θα είναι μικρά αυτοκίνητα αμιγώς ηλεκτρικά και μεγάλα plug-in υβριδικά; Διότι αυτός ο συνδυασμός έχει νόημα;

Bernhard Maier: Πολλά πράγματα έχουν νόημα, αρκεί να αποδεικνύονται κερδοφόρα. Απέχουμε πολλά χρόνια από το τέλος της επόμενης δεκαετίας, βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος της παρούσης. Έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο με ορίζοντα το 2025. Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά το πώς θα κινηθεί η αγορά την επόμενη διετία. Έχουμε στα συρτάριά μας όλα τα σχέδια, απλά θα αποφασίσουμε και θα επιλέξουμε το κατάλληλο. Θα εξηλεκτρίσουμε βήμα-βήμα όλη τη γκάμα μας. Στόχος μας είναι έως το 2025 το 25% των πωλήσεών μας να αφορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV και PHEV).