Πόσο κοστίζει το φτηνότερο ηλεκτρικό SUV;

Η Volkswagen το είπε, η Mazda το έκανε!

  • -
  • -

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην τιμή ενός diesel. Αυτό μας είχε υποσχεθεί η Volkswagen όταν το ID.3 ήταν ακόμη υπό εξέλιξη. Βέβαια, οι Γερμανοί τελικά άλλαξαν στόχο και θέλησαν να προσφέρουν ένα ηλεκτρικό που δεν θα απαιτεί κανένα συμβιβασμό από τον οδηγό του, ούτε καν σε αυτονομία. Έτσι, το Volkswagen ID.3 που διατίθεται ήδη στη χώρα μας μπορεί να καλύψει 424 km με μια πλήρη φόρτιση, η τιμή του όμως ξεκινά από 33.810 ευρώ με κρατική επιδότηση και απόσυρση, όταν ένα Golf 2.0 diesel με αυτόματο κιβώτιο ξεκινά από 26.750 €.

Η Mazda αντίθετα τα κατάφερε. Το ηλεκτρικό MX-30 ξεκινά από μόλις 32.043 ευρώ με κρατική επιδότηση και απόσυρση, όταν ένα αντίστοιχο CX-30 1.8 Diesel με αυτόματο κιβώτιο ξεκινά από 36.618 €.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως το MX-30 είναι αυτή τη στιγμή το φθηνότερο ηλεκτρικό SUV της ελληνικής αγοράς, κόντρα στη λογική που θέλει τα Mazda ακριβότερα του mainstream ανταγωνισμού και με τιμή αντίστοιχη premium μοντέλων!

Φυσικά υπάρχει εξήγηση. Στη μπαταρία. Οι Ιάπωνες επέλεξαν μια πιο κόμπακτ μπαταρία που προσφέρει αντίστοιχα μικρότερη εμβέλεια: 200 km. Υποστηρίζουν μάλιστα την επιλογή τους στη βάση των στατιστικών που λένε πως οι καθημερινές μετακινήσεις σπάνια ξεπερνούν τα 40 km και στην πεποίθηση πως όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνονται τα σημεία που θα μπορούμε να φορτίζουμε το αυτοκίνητό μας μέσα στη μέρα, ενώ κάθεται παρκαρισμένο.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Τι είναι τελικά προτιμότερο; Χαμηλότερη τιμή αγοράς ή μεγαλύτερη αυτονομία με κάθε φόρτιση; Εδώ, θα ήθελα τη βοήθειά σας. Περιμένω τις απαντήσεις – παρατηρήσεις σας στο gl@gocar.gr.