Τέλη κυκλοφορίας: Σενάρια και αλήθειες

  • -
  • -

Ποιο είναι το πιο δίκαιο σύστημα καθορισμού των τελών κυκλοφορίας; Να είναι ανάλογα με το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» του οχήματος, δηλαδή ανάλογα με τις εκπομπές CO2 του κινητήρα; Ή μήπως, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, τα παλαιά αυτοκίνητα να πληρώνουν λιγότερο;

Για μία ακόμη χρονιά γινόμαστε μάρτυρες του ίδιου σίριαλ. «Το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται αλλαγή στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας», γράφουν αρκετά μέσα ενημέρωσης, τα οποία προφανώς δεν κουράστηκαν να επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο το ίδιο σενάριο. Για να καταλήξουμε τον Νοέμβριο στο ίδιο φινάλε: «Καμία αλλαγή και φέτος στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων».

Η ουσία είναι ότι τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να συνεισφέρουν κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ. Αν βρεθεί κάποιο μοντέλο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα αποφέρει (τουλάχιστον) αυτό το ποσό και δεν θα προκαλεί αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, τότε «ναι», το σύστημα μπορεί να αλλάξει.

Χρειάζεται όμως μία ομάδα στελεχών από τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών που θα ασχοληθούν σοβαρά και για μεγάλο διάστημα με αυτό το αντικείμενο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα γράφουμε για «σενάρια» που θα… σβήσουν στις φθινοπωρινές μπόρες.