Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Έχεις οδηγήσει ποτέ;

Πώς έφτασα από τις μέρες της βενζίνης στην εποχή του ρεύματος

  • -
  • -

Μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά: «η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον της αυτοκίνησης», προκαλεί στους «ρομαντικούς» της… πραγματικής οδήγησης εξανθήματα. Αν δεν ακούς το μοτέρ να βρυχάται στις υψηλές στροφές ή να καρφώνεις τη 2α στο κιβώτιο, τότε δεν νιώθεις την ηδονή της οδήγησης.
Ακόμα θυμάμαι την 320 Ε36 του πατέρα μου, που έφτανε στους κόφτες επειδή βιαζόταν να με πάει στο νοσοκομείο! Εγώ απολάμβανα στο πίσω κάθισμα τον ήχο του 2λιτρου 6κύλινδρου μοτέρ, ξεχνώντας τον υψηλό μου πυρετό. Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά, αλλά ίσως εκείνη ήταν η στιγμή που μπήκε το «μικρόβιο» μέσα μου.

Βρισκόμαστε σχεδόν 25 χρόνια μετά και το αυτοκίνητο είναι μέρος της ζωής μου. Γράφω, μιλώ, οδηγώ, φωτογραφίζω, μαγνητοσκοπώ και ζω μαζί του. Το συναίσθημα για αυτό το άψυχο (για κάποιους) πράγμα έχει μείνει ίδιο και απαράλλαχτο, άλλαξε όμως η εποχή. Περνάμε σε μια άλλη εποχή!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εδώ. Δεν είναι πολλά (ειδικά στην Ελλάδα), αλλά έχουμε πάρει μια γεύση και με βλέπω σε πολύ λίγα χρόνια να ζω μαζί με ένα. Κάποιοι απαισιόδοξοι θεωρούν ότι η «πράσινη» τάση δεν θα αγγίξει ποτέ τη χώρα μας. Δεκτό εν μέρει. Μπορεί να αργήσει να έρθει αυτή η μέρα! Μπορεί! Συμφωνώ και στο ότι δεν μπορείς να έχεις μόνο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο γκαράζ σου. Ακόμα! Αλήθεια όμως, έχεις οδηγήσει ηλεκτροκίνητο μοντέλο;

Προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου που δεν κάνει θόρυβο, που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον (εφόσον φορτίζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), που μπορεί να φορτιστεί στο γκαράζ (ξεχνάς τις βόλτες και τις ουρές στα πρατήρια), που ουσιαστικά δεν χρειάζεται σέρβις, που η ροπή έρχεται ακαριαία με το παραμικρό άγγιγμα του δεξιού πεντάλ, που…., που….

Φαντάζομαι δεν είναι τυχαίο που το Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2019 είναι ηλεκτρικό. Μάλιστα, όσοι είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν τη νέα Jaguar I-Pace είναι κατενθουσιασμένοι και είμαι σίγουρος ότι κάποιοι απ’ αυτούς δεν έχουν «μετεξελιχθεί» ακόμα σε electric petrolheads.

Εκτός από τη BMW i3 και το Volkswagen e-Golf, είχα την ευκαιρία να οδηγήσω το διαστημικό SUV του Elon Musk. Ο εκθειασμός της μάρκας και του συγκεκριμένου αυτοκινήτου από τα ξένα μέσα δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η τεχνολογία είναι από άλλο… πλανήτη, η επιτάχυνση είναι εκρηκτική για ένα αυτοκίνητο 2,5 τόνων και απλά το βάζεις στην πρίζα, όπως το κινητό σου τηλέφωνο για να μπορείς να κάνεις σχεδόν 500 χιλιόμετρα. Α! και πάει μόνο του! Μακάρι να μπορούσαν όλοι να έχουν την ίδια εμπειρία και δεν αποκλείεται, όσοι έχουν πολύ χοντρό πορτοφόλι, να το αγοράσουν… χθες!