Σε κλέβει… ένας χάκερ!

Ο κλεφτης αυτοκινήτων της επόμενης δεκαετίας είναι αυτός που παίζει την τεχνολογία στα δάχτυλά του

  • -
  • -

Έχουμε δει πολλές ταινίες, όπου οι ηθοποιοί ανοίγουν την πόρτα ενός κλειδωμένου αυτοκινήτου με μεγάλη ευκολία και με τη βοήθεια ενός σύρματος. Όχι ότι απείχε από την πραγματικότητα, αλλά σκεφτείτε ότι αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Μετά την είσοδό τους στην καμπίνα του παραβιασμένου οχήματος, είναι πλέον παιχνιδάκι να ανάψουν τον κινητήρα μέσω καλωδίων που βρίσκονται κάτω από την κολώνα του τιμονιού. Αυτά όμως τελειώσανε! Ξε-χά-στε τα!

Η νέα εποχή έφτασε και η τεχνολογία έχει εισχωρήσει για τα καλά ΚΑΙ στον χώρο του αυτοκινήτου. Δεν χρειάζεσαι πλέον το σύρμα για να ανοίξεις την πόρτα του αυτοκινήτου, ούτε πρόκειται να βρεις ποτέ καλώδια κάτω από το τιμόνι. Τώρα όλα γίνονται μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή/tablet/smartphone. Τι εννοώ; Ο κλέφτης αυτοκινήτων της επόμενης χιλιετίας είναι… ΧΑΚΕΡ!
Σχεδόν όλα τα νέα αυτοκίνητα «επικοινωνούν» με τον έξω κόσμο ασύρματα και για πολλούς λόγους (πλοήγηση, ενημέρωση, ψυχαγωγία, κλείδωμα, ξεκλείδωμα, ενεργοποίηση κινητήρα κλπ). Έτσι, κάποιος εξπέρ μπορεί να συλλέξει τα ζωτικά στοιχεία του αυτοκινήτου από τις «αιωρούμενες πληροφορίες». Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πανεύκολα! Μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής ο χάκερ-κλέφτης μπορεί να πλησιάσει το αυτοκίνητο και με μόλις ένα «enter» να ανοίξει την πόρτα του οχήματος. Όταν κάτσει στη θέση του οδηγού, το δεύτερο «enter» μπορεί να εκκινήσει το μοτέρ του αυτοκινήτου και η παρανομία έχει ολοκληρωθεί με το όχημα να... χαιρετάει τον νόμιμο ιδιοκτήτη του!

Ο στόχος των χάκερς είναι κυρίως τα αυτοκίνητα που διαθέτουν keyless σύστημα. Αυτό το σύστημα βοηθάει τον ιδιοκτήτη να μην χρησιμοποιεί καθόλου το κλειδί του αυτοκινήτου του, απλά το μόνο που χρειάζεται είναι να το έχει επάνω του. Αυτό σημαίνει ότι το κλειδί στέλνει δεδομένα στο όχημα εξ’αποστάσεως, τόσο για το κλείδωμα/ξεκλείδωμα των θυρών όσο και την ενεργοποίηση του κινητήρα. Σύμφωνα με στέλεχος της αμερικάνικης ειδικής υπηρεσίας κατά της εγκληματικότητας, με μόλις δύο συσκευές μπορεί το αυτοκίνητό σας να κάνει «φτερά». Μπορεί τα τελευταία χρόνια να υπήρξε μια μικρή πτώση στις κλοπές αυτοκινήτων, ωστόσο στο άμεσο μέλλον αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και να φτάσουν σε νούμερα ρεκόρ. Μήπως τελικά η ευκολία που προσφέρει η σημερινή τεχνολογία είναι επικίνδυνη; ‘Η μήπως για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο να παραμείνεις «κολλημένος» στα παραδοσιακά με τον κίνδυνο να χαρακτηριστείς οπισθοδρομικός; Σίγουρα η μέση λύση θα είναι καλύτερες δικλείδες ασφαλείας από τις αυτοκινητοβιομηχανίες...