Τι ποδήλατο να πάρω;

Μίνι οδηγός αγοράς για να βρεις το ποδήλατο που ταιριάζει στις ανάγκες σου

  • -
  • -

Τα ποδήλατα είναι σαν τα αυτοκίνητα: υπάρχουν πολλά είδη με καθένα από αυτά να απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό με διαφορετικές ανάγκες. Όπως π.χ. δεν μπορείς να πάρεις ένα διθέσιο roadster για οικογενειακή χρήση, αντίστοιχα ένα σπαστό ποδήλατο πόλης δεν ενδείκνυται για βόλτα στο βουνό. Όπως και στα αυτοκίνητα όμως, οι κατηγορίες και υποκατηγορίες στα ποδήλατα είναι πάρα πολλές και συχνά χωρίς συγκεκριμένο διαχωρισμό μεταξύ τους. Σε γενικές γραμμές πάντως, τα ποδήλατα χωρίζονται στους παρακάτω τύπους, ανάλογα με τη χρήση τους:

Βουνού (Mountain):

  • χωρίς ανάρτηση – επιλογή χαμηλού κόστους με ικανοποιητική απόδοση
  • με εμπρός ανάρτηση – η συνήθης επιλογή, με καλύτερη κύλιση και άνεση
  • με εμπρός και πίσω ανάρτηση – καλύτερος έλεγχος, λιγότεροι κραδασμοί αλλά και μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στο πετάλι
  • κατάβασης – ιδανικά για πολύ δύσβατα μονοπάτια και κακοτράχαλες διαδρομές

 

Δρόμου

  • πόλης – πιο άνετα και ταχύτερα από τα mountain χάρη στα ασφάλτινα ελαστικά και τον διαφορετικό τους σχεδιασμό
  • ταχύτητας – με αεροδυναμική σχεδιάση που παραπέμπει στα αγωνιστικά, με το τιμόνι να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από τη σέλα.

 

Υβριδικά (Trekking)

Ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω κατηγοριών (βουνού-δρόμου), σαν τα SUV στα αυτοκίνητα δηλαδή. Κυρίως για χρήση στην άσφαλτο, με χαρακτηριστικά mountain για εύκολη οδήγηση σε πεζοδρόμια-κράσπεδα κλπ, χωρίς να λένε όχι και σε λίγο χώμα.

 

Σπαστά

Μικρά σε μέγεθος ποδήλατα που έχουν τη συνατότητα να διπλώνουν έτσι ώστε να μεταφέρονται εύκολα, είτε στο αυτοκίνητο είτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Ηλεκτρικά

Με ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από μια μπαταρία και συνδράμει στην κίνηση του ποδηλάτου όταν ο αναβάτης κάνει πετάλι. Υπάρχουν διάφοροι τύποι:

  • Με ηλεκτροκινητήρα στον πίσω τροχό
  • Με ηλεκτροκινητήρα στην πενταλιέρα
  • Με ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός τροχό (κιτ που τοποθετείται και εκ των υστέρων)
  • Με σύστημα επαναφόρτισης της μπαταρίας στις κατηφόρες.

 

Αγωνιστικά

Με ειδικό σχεδιασμό και κατασκευή για οδήγηση σε ποδηλατοδρόμια ή σε αγώνες δρόμου.

 

Παιδικά

Υπάρχουν αρκετοί τύποι, από τα τρίτροχα και τα μικρά δίκυκλα με βοηθητικές ρόδες που στη συνέχεια μπορούν να αφαιρεθούν, μέχρι τα BMX και τα μίνι-mountain.

 

Αφού καταλήξετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, πρέπει να ξεκαθαρίσετε τη χρήση που θα κάνετε: βόλτες στην εξοχή, καθημερινή διαδρομή σπίτι - δουλειά και πίσω, ή συμμετοχή σε αγώνες; Αναλύστε στον ειδικό του καταστήματος  τι ακριβώς θέλετε, για να επιλέξετε το σωστό υλικό του σκελετού (ατσάλι, αλουμίνιο, τιτάνιο ή ανθρακονήματα για πιο εξεζητημένες απαιτήσεις) και τα περιφερειακά εξαρτήματα (τύπο σασμάν, αριθμό ταχυτήτων, φρένα απλά ή δισκόφρενα, τροχοί, κλπ).

Γενικά, ισχύουν οι εξής δύο βασικοί κανόνες:

  • Μην προτιμάς το φτηνότερο, αλλά αυτό που σου ταιριάζει. Η επιλογή λάθος ποδηλάτου μπορεί να σε κάνει να “ξενερώσεις” με την ποδηλασία μια για πάντα.
  • Μην κάνεις εκπτώσεις στο αρχικό εξοπλισμό, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο πως στο μέλλον θα αντικαταστήσεις όποιο εξάρτημα δεν σε ικανοποιεί, ανεβάζοντας τελικά το συνολικό κόστος.

 

Το μέγεθος μετράει

Όχι, το μεγάλο δεν είναι καλύτερο, ούτε το μικρό βολικότερο, όπως ισχύει γενικά στα αυτοκίνητα. Τα ποδήλατα είναι σαν τα ρούχα. Πρέπει να βρεις το μέγεθος που ταιριάζει στο σωματότυπό σου. Πολλοί δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία, με συνέπεια αφενός να μην έχουν καλή απόδοση στην ποδηλασία, αφετέρου να κινδυνεύουν από μικροταυματισμούς ή προβλήματα ορθοπεδικής φύσεως. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό στο κατάστημα από όπου θα αγοράσετε το ποδήλατό σας για να επιλέξετε το ιδανικό μέγεθος σκελετού και να προσαρμόσετε σωστά τα περιφερειακά του (σέλα, τιμόνι κλπ) στα μέτρα σας.

 

Απαραίτητα αξεσουάρ

Η αγορά ενός ποδηλάτου πρέπει να συνοδεύεται από κάποια αξεσσουάρ που θα κάνουν την ποδηλασία μας πιο άνετη και ασφαλή, είτε κινούμαστε στο δρόμο είτε στο βουνό. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Κράνος: τα σύγχρονα ποδηλατικά κράνη είναι ελαφριά, σωστά αεριζόμενα και προσιτά σε κόστος.

Φώτα: Μπορεί να μην έχετε σκοπό να παίρνετε τους δρόμους νυχτιάτικα με το ποδήλατο, είναι όμως πιθανόν να ξεχαστείτε σε μια βόλτα και να σας προλάβει το βραδάκι όταν επιστρέφετε σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να σας βλέπουν.

Παγούρι: Η ενυδάτωση του σώματος κατά την ποδηλασία είναι απαραίτητη, ανεξαρτήτως εποχής. Θα χρειαστείτε και μια θήκη που προσαρμόζεται στο ποδήλατο.

Κλειδαριά: Για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να αποχωριστείτε για λίγο το ποδήλατό σας, π.χ. έξω από ένα κατάστημα, μια κλειδαριά θα φροντίσει να το βρείτε εκεί που το αφήσατε.

Τρόμπα: Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο λάστιχο έχει χάσει αέρα και το διαπιστώνετε μόλις ξεκινάτε για τη βόλτα σας.

Σαμπρέλα: Για τους λίγο προχωρημένους, μια αλλαγή σαμπρέλας δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αρκεί να έχουν μαζί τους μια εφεδρική και τα ειδικά εργαλεία. Όλα αυτά μπορούν να αποθηκευτούν σε ειδικό τσαντάκι που τοποθετείται κάτω από τη σέλα.