Project επικοινωνίας οχημάτων από τη Ford

Στο πλαίσιο της ερευνητικής πρωτοβουλίας "AKTIV"

  • -
  • -

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα μπορεί να επικοινωνεί με το περιβάλλον του, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας της Ford. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας της Γερμανικής ερευνητικής πρωτοβουλίας "AKTIV" (Adaptive & Cooperative Technologies for the Intelligent Traffic), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας της Ford παρουσίασε τεχνολογίες με τις οποίες τα οχήματα θα επικοινωνούν, τόσο μεταξύ τους όσο και με την οδική υποδομή. Τα τελικά αποτελέσματα του τετραετούς ερευνητικού προγράμματος, που χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας & Τεχνολογίας, παρουσιάστηκαν στις 23 και 24 Ιουνίου στην πίστα δοκιμών οχημάτων του TÜV Rheinland στο Mendig της Γερμανίας.

 

Επικοινωνία οχήματος-υποδομής

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση δεν αποτελεί μόνο κίνδυνο για την ασφάλεια αλλά και σημαντική πηγή ψυχολογικού στρες και οικονομικού κόστους. Το TPEG (Transport Protocol Expert Group) –το όνομα του διαδόχου του TMC (Traffic Management Control) που εξελίχθηκε από Ευρωπαϊκές ομάδες τυποποίησης- υποστηρίζει τη δυναμική πλοήγηση με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια από τον προκάτοχό του. Για τη μεταφορά δεδομένων στο αυτοκίνητο δοκιμών της Ford, χρησιμοποιείται επικοινωνία οχήματος/υποδομής (C2I) βασισμένη σε UMTS και W-LAN.

Μέσω επικοινωνίας οχήματος/υποδομής, το ειδικό Ford Mondeo για τις δοκιμές της τεχνολογίας λαμβάνει πληροφορίες όπως όρια ταχύτητας, απαγορεύσεις προσπεράσεων ή προειδοποιήσεις για εργοτάξια από ψηφιακές μονάδες επικοινωνίας δίπλα στο δρόμο που μεταδίδουν πληροφορίες χωρίς καθυστέρηση.

Αυτές οι πληροφορίες οδικής κυκλοφορίας εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του ταμπλό του οχήματος για να μπορεί ο οδηγός να έχει συνεχή πρόσβαση σε προειδοποιήσεις και υποδείξεις, κάτι που αυξάνει την ασφάλεια για όλους όσους βρίσκονται στο δρόμο.

 

Ενσωμάτωση φορητών συσκευών στο όχημα

Η ενσωμάτωση φορητών συσκευών στο όχημα, όπως κινητά τηλέφωνα και προσωπικά συστήματα πλοήγησης μέσω Bluetooth, βελτιώνει την ασφάλεια. Με την ενσωμάτωση αυτών των συσκευών, η χρήση τους γίνεται πιο εύκολη και ασφαλής καθώς η διάσπαση της προσοχής του οδηγού ελαχιστοποιείται. Από τις αρχές του 2009, η Ford προσφέρει αυτή την τεχνολογία διεπαφής σε όλα τα τελευταία προϊόντα της. Το σύστημα πλοήγησης κινητού τηλεφώνου της Ford χρησιμοποιεί τον δέκτη GPS του οχήματος.

Εξάλλου, οι μηχανικοί της Ford αυτή τη στιγμή εξελίσσουν περαιτέρω εφαρμογές για ανταλλαγή πληροφοριών με κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter. Η Ford θα προσφέρει πρόσβαση σ’ αυτά τα δίκτυα σε αμερικανικά προϊόντα μέσω της SYNC πλατφόρμας της από το 2011.

 

Επικοινωνία των αυτοκινήτων μεταξύ τους

Σε ένα επιμέρους project του AKTIV, η Ford έχει δείξει, σε συνεργασία με τη BMW, τη λειτουργικότητα της επικοινωνίας αυτοκινήτου με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας για ένα σύστημα υποστήριξης σε διασταυρώσεις.

Ένα ειδικό Mondeo δοκιμών της Ford μεταδίδει δεδομένα όπως η ταχύτητα, η κατάσταση των φρένων και των φλας που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση μιας επικίνδυνης κατάστασης σε ένα άλλο όχημα δοκιμών, εφοδιασμένο με σύστημα υποστήριξης σε διασταυρώσεις (intersection assistant system).

Εάν το intersection assistant system ανιχνεύσει μία επικίνδυνη κατάσταση, θα προειδοποιήσει τον οδηγό και επομένως θα βοηθήσει στην αποφυγή ατυχήματος στη διασταύρωση. Το project αυτό ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2009 και η μετάδοση δεδομένων βασίζεται ακόμα σε UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), αντί του διαδόχου του LTE (Long Term Evolution). Η συνεχής αξιολόγηση του LTE θα αποκαλύψει κατά πόσον δύναται να υποστηρίξει το σύστημα που βασίζεται στην τεχνολογία W-LAN.

Στην πρωτοβουλία AKTIV συμμετείχαν 28 εταίροι, από κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές, μέχρι εταιρίες ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιών και λογισμικού καθώς και ερευνητικά ινστιτούτα. Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2006 με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων Ευρώ και τη χρηματοδότηση του 45% από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας & Τεχνολογίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...