Video: Κλειστά cockpit και F1

Μπορούν να εφαρμοστούν;

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλά ατυχήματα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το πιο ‘εκτεθειμένο’ μέρος του σώματος ενός οδηγού είναι το κεφάλι και παρόλο που έχουν γίνει απίστευτα βήματα προόδου τόσο στα κράνη, στο κοκπιτ, όσο και στα συστήματα HANS θρηνούμε θύματα από ατυχήματα.

 

Το 2009 είχαμε το ατύχημα του Felipe Massa στην Ουγγαρία, όταν ελατήριο από την προπορευόμενη Brawn του Rubens Barrichello έφυγε και τον χτύπησε σε τέτοιο σημείο στο κράνος που κινδύνευσε άμεσα η ζωή του οδηγού της Ferrari. Το 2010 είχαμε ατύχημα του Henry Surtees στο πρωτάθλημα της Formula 2 όταν ελαστικό που έφυγε από προπορευόμενο μονοθέσιο αναπήδησε και έπεσε πάνω στο κεφάλι του, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Βέβαια δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το περσινό ατύχημα του Jules Bianchi στην Suzuka, και τώρα το ατύχημα του Justin Wilson.  Όλα αυτά αλλά και περιπτώσεις που δεν είχαν άσχημη κατάληξη έφεραν στην επιφάνεια κουβέντες για κλειστά cockpit στην F1. Μπορεί όμως να γίνει κάτι;

 

Σε τελευταία τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ένωσης οδηγών (GPDA), Alex Wurz μιλώντας στο Motorsport.com είχε σχολιάσει μετά από το ατύχημα του Raikkonen με τον Alonso στην Αυστρία, όταν το μονοθέσιο του Ισπανού πέρασε εκατοστά από το κράνος του Φιλανδού : «Στο παρελθόν πάντα πιέζαμε την FIA για αυτό το θέμα και την τελευταία δεκαετία βλέπαμε όλο και περισσότερες αλλαγές στην περιοχή γύρω από το κεφάλι με τα εξαρτήματα που έγιναν όλο και ψηλότερα. Υπάρχει ένα συνεχές ντιμπειτ και έρευνα στην οποία έχουμε αναμειχτεί και μεις στο να καλύπτεται περισσότερο το κράνος και πήγε μέχρι το σημείο να φτιαχτεί. Προσωπικά μου αρέσει, αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει σε περιπτώσεις που θα υπάρχει κλειστό κοκπιτ, όταν για παράδειγμα χρειαστεί να βγει οδηγός όταν υπάρχει φωτιά. Υπάρχει μια συνεχής έρευνα».

 

Γεγονός είναι ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν πριν έρθει μια λύση. Το ζήτημα είναι να μην δημιουργηθούν νεα προβλήματα. Φανταστείτε για παράδειγμα ένα κλειστό κοκπιτ, παρόμοιο με αυτό που έχουν τα μαχητικά, με αναποδογυρισμένο το μονοθέσιο και να εχει πάρει φωτιά και τον οδηγό εγκλωβισμένο μέσα σε αυτό. Τα κλειστά κοκπιτ έχουν και προβλήματα με αντανακλάσεις που μπορούν να δυσκολέψουν τους οδηγούς, αλλά και σε περιπτώσεις βροχής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...