Αποστολή: Έξυπνες συσκευές μετακίνησης από τη Ford

Το Carr-E, το TriCity και το eChair είναι οι πιο αξιόλογες εφευρέσεις με στόχο τη βελτίωση των μετακινήσεων

  • -
  • -

Μετά τις νέες τεχνολογίες που γνωρίσαμε στο ερευνητικό κέντρο της Ford Ευρώπης, στο Άαχεν, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να δοκιμάσουμε 3 από τις σημαντικότερες ηλεκτρικές συσκευές που στόχο έχουν τη βελτίωση των μετακινήσεων τόσο των ατόμων όσο και των αγαθών σε αστικές περιοχές. Στο πλαίσιο του «Ford Last Mile Mobility Challenge» αξιολογήθηκαν πάνω από 600 ηλεκτρικές συσκευές υποστήριξης –τιμή ρεκόρ- που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι της Ford σε όλο τον κόσμο. Τελικά τρείς είναι προς το παρόν οι επικρατέστερες εφευρέσεις, οι οποίες είναι η ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα με την ονομασία Carr-E, το αναδιπλούμενο ηλεκτρικό τρίκυκλο TriCiti, και το ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο με αυτόματη φόρτωση με το όνομα eChair  Αναλυτικότερα έχουμε:

Το Carr-E – που δημιούργησε ο Kilian Vas, μηχανικός συστημάτων της Ford με έδρα στην Κολωνία. Το Carr-E μπορεί να μεταφέρει άτομα ή αντικείμενα έως 120 κιλά, έχει αυτονομία 22 km και τελική ταχύτητα 18 km/h. Κατά τη δοκιμή μας, το Carr-E κινείται ανάλογα με την πίεση που θα δεχτεί από τα πόδια. Στην περίπτωση που πιέσουμε τις μύτες και των δύο ποδιών, η συσκευή κινείται προς τα εμπρός, ενώ για να μειωθεί η ταχύτητα ή ακόμα να ακινητοποιηθεί πρέπει να δεχτεί πίεση από τις φτέρνες των ποδιών. Η στροφή επιτυγχάνεται μόνο όταν η πίεση του πέλματος του ενός ποδιού είναι μεγαλύτερη από του δεύτερου. Ο χειρισμός του δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, αλλά σίγουρα χρειάζεται μια μικρή εκπαίδευση. Επίσης, το Carr-E μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων. Οι χρήστες απλά τοποθετούν το αντικείμενο στη συσκευή και αυτή ακολουθεί έναν ηλεκτρονικό δέκτη  που έχουν στην κατοχή τους. Τέλος, το ιδιαίτερο κυκλικό πατίνι με εμφάνιση… Wall-e μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα στο χώρο αποσκευών, χωρίς να καταλαμβάνει καθόλου ωφέλιμο όγκο, μιας και «κρύβεται» στο χώρο της ρεζέρβας.

Το TriCiti, που δημιούργησαν οι James Neugebauer, Torsten Gerhardt και Robert Spahl –εργαζόμενοι στο τμήμα Vehicle Architecture, της Ford Ευρώπης – είναι επίσης μια οδηγήσιμη συσκευή και υποστηρίζει για κάθε είδους μεταφορές. Το αναδιπλούμενο σύστημα μπορεί να προσαρμόζεται ώστε να μεταφέρει ψώνια ή βαρύ εξοπλισμό και μπορεί εύκολα να μεταφέρεται σε δημόσια μέσα μεταφοράς ή να αποθηκεύεται σε όχημα. Το TriCiti που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ηλεκτρικό ποδήλατο έχει αυτονομία 30 km και τελική ταχύτητα 20 km/h.

Το eChair, που δημιούργησαν οι Gunther Cuypers, Robin Celis και David Longin –μηχανικοί στο Κέντρο Δοκιμών της Ford του Lommel, στο Βέλγιο – είναι ένα ελαφρύ, ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο με μηχανισμό αυτόματης φόρτωσης, σχεδιασμένο για  να προσφέρει μεγαλύτερη ανεξαρτησία σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο μπαίνει στη θέση του οδηγού, αφήνοντας στην άκρη το αμαξίδιό του. Έπειτα, ο χειριστής μπορεί με ένα μπουτόν (που βρίσκεται στην κονσόλα του αυτοκινήτου) να δώσει εντολή στο ηλεκτρικό αμαξίδιο να κυλίσει αυτόνομα μέχρι το πίσω μέρος του μοντέλου, όπου και αποθηκεύεται μόνο του στον χώρο αποσκευών. Η αντίστροφη διαδικασία πραγματοποιείται όταν θέλει ο οδηγός να αποβιβαστεί από το αυτοκίνητο.

Η αύξηση καινοτομιών της Ford – όπως μετρήθηκε από της αιτήσεις για πατέντες – αναμένεται να φτάσει σε εταιρικό ρεκόρ το 2016, ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ των 6.000+. Ο αριθμός των εκκολαπτόμενων εφευρετών-εργαζομένων της Ford έχει φτάσει επίσης σε επίπεδα ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε το 2015, με περισσότερους από 3.500 νέους εφευρέτες να υποβάλλουν νέες καινοτομίες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...