Ηλεκτρικό σκούτερ από τη Smart

Στην έκθεση του Παρισιού

  • -
  • -

Τον Αύγουστο είχαμε γράψει για τις πληροφορίες που είχαμε σχετικά με το ηλεκτρικό σκούτερ που πρόκειται να παρουσιάσει η Smart -μαζί με το ανανεωμένο Fortwo- στο Σαλόνι του Παρισιού.

Η σχεδίαση είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία του Escooter, όπως και η τεχνολογία του βεβαίως. Το ρόλο των οργάνων παίζει ένα smartphone που τοποθετείται στο κέντρο του τιμονιού. Σε αυτό απεικονίζονται το ταχύμετρο, η πληρότητα της μπαταρίας, οι πληροφορίες του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης και διάφορες άλλες λειτουργίες του Escooter, ενώ μέσω αυτού ο οδηγός μπορεί να είναι online όταν σταματά την οδήγηση.

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει σχήμα δίσκου και βρίσκεται στον πίσω τροχό, στον οποίο μεταδίδει απευθείας την ισχύ των 4 kW. Εκτός από μηδενικούς ρύπους έχει και μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης. Η μπαταρία ιόντων λιθίου των 80Ah εξασφαλίζει αυτονομία κίνησης 100 km με κάθε πλήρη φόρτιση. Η φόρτισή της μπορεί να γίνει σε μια κοινή οικιακή πρίζα και διαρκεί 3 με 5 ώρες. Στη φόρτισή της συνεισφέρουν τόσο ο ηλεκτροκινητήρας κατά το φρενάρισμα, όσο και οι ηλιακοί συλλέκτες στο εμπρός μέρος.

Σύμφωνα με τη Smart, το Escooter έχει το απαιτούμενο νεύρο για τις αστικές μετακινήσεις. Μπορεί να ξεκινήσει ταχύτερα από τα περισσότερα αυτοκίνητα στο φανάρι, ενώ η τελική του φτάνει τα 45 km/h. Αν και μικρό, έχει πληθώρα στοιχείων ασφαλείας που δεν συναντώνται ούτε σε πολύ ακριβές μοτοσυκλέτες, όπως σύστημα ABS, αερόσακο και σύστημα Blind Spot Assist που ειδοποιεί τον οδηγό στην περίπτωση που κάποιο όχημα πλησιάζει από πλάι και πίσω και πιθανόν δεν φαίνεται στους καθρέφτες.

Το γεγονός πως ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται στον πίσω τροχό σημαίνει πως υπάρχει περισσότερος αποθηκευτικός χώρος στο πλαίσιο του σκούτερ. Κάτω από τη σέλα υπάρχει χώρος αρκετός για δύο κράνη, ενώ η θέση του συνεπιβάτη αναδιπλώνεται όταν δεν χρησιμοποιείται.

Το Εscooter είναι το δεύτερο ηλεκτρικό όχημα της Smart μετά το Fortwo ED. Θυμίζουμε τέλος πως στο Παρίσι θα λανσάρει και η Mini τη δική της πρόταση ηλεκτρικού scooter.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...