Αποκαλύφθηκε το νέο Skoda Kodiaq

Για πρώτη φορά η τσέχικη φίρμα παρουσιάζει ένα μεγάλο 7θέσιο SUV

  • -
  • -

Στο Παρίσι παρουσιάστηκε το νέο Skoda Kodiaq, το οποίο σηματοδοτεί την είσοδο της τσέχικης φίρμας στα μεγάλα SUV. Το 7θέσιο μοντέλο είναι 4,7 μέτρα μήκος και το μεταξόνιο φτάνει τα 2.791 mm, ενώ η εταιρεία ανακοινώνει ότι προσφέρει το μεγαλύτερο χώρο αποσκευών στην κατηγορία του, 720 λίτρα. Στην περίπτωση που τα καθίσματα αναδιπλωθούν τότε ο χώρος αυτός εκτοξεύεται στα 2.065 λίτρα.

Η εξωτερική εμφάνιση έγινε λίγο-πολύ γνωστή μέσω των teaser και διαρροών που έγιναν πριν την επίσημη παρουσίαση. Η εμπρός μάσκα φέρει τη γνώριμη γρίλια της Skoda, ενώ τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν μία πιο επιθετική εμφάνιση λόγω του στενού σχήματος. Επίσης, στον στάνταρ εξοπλισμό είναι τα LED εμπρός και πίσω. Η Skoda υπόσχεται το πιο ευρύχωρο εσωτερικό στην κατηγορία και αναφέρει ότι παρά τα 40mm περισσότερα σε μήκος από το Octavia, η καμπίνα προσφέρει μεγάλη άνεση στους επιβάτες της. Στο ταμπλό υπάρχουν 4 μεγάλοι αεραγωγοί με τη μεγάλη οθόνη στο κέντρο να διαχωρίζει τις δύο πλευρές. Το infotainment σύστημα περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες και συνδεσιμότητες, όπως είναι το Apple CarPlay, το Android Auto και το MirrorLink. Επίσης, διαθέτει το Skoda Connect integrating Infotainment Online service, άμεση κλήση ανάγκης (eCall) και δυνατότητα χειρισμού συγκεκριμένων λειτουργιών του αυτοκινήτου μέσω του smartphone. Η οθόνη αφής των 6,5 ιντσών έρχεται στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ ο προαιρετικός κατάλογος περιλαμβάνει μία 8 ιντσών, καθώς και ένα σύστημα ασύρματης φόρτισης του κινητού σας τηλεφώνου(Phonebox).

Η τσέχικη φίρμα κατέληξε να εφοδιάζει το μεγάλο SUV με 2 TDI και 3 TSI κινητήρες με τις ιπποδυνάμεις να ξεκινούν από 125 και να φτάνουν τα 190 PS. Σε όλες τις εκδόσεις υπάρχει το stop-start σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, ο 2.0 TDI θα προσφέρεται με τους 150 ίππους και 340 Nm ροπής, καθώς και με τους 190 ίππους και 400 Nm ροπής. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε μία κατανάλωση της τάξεως των 5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα και 131g/km CO2. Από την άλλη, σε σύγκριση με τη βασική βενζινοκίνητη έκδοση, που είναι το 1.4 TSI των 125 ίππων, η μέση κατανάλωση είναι 6 lt/ 100 km και 140 g/km CO2. To νέο Kodiaq έρχεται με 3 διαφορετικά κιβώτια ταχυτήτων, τα οποία είναι το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, το αυτόματο DSG διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων και το αυτόματο DSG 7 σχέσεων. Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν την τετρακίνητη έκδοση με τον 1.4 TSI είτε με το χειροκίνητο 6άρι είτε με το DSG 6. Αποκλειστικά με το τελευταίο κιβώτιο έρχεται η προσθιοκίνητη έκδοση. Η βασική diesel έκδοση 4x4 φοράει είτε το χειροκίνητο 6άρι είτε το DSG 7, με το τελευταίο κιβώτιο να είναι η μόνη επιλογή για το δικίνητο TDI.

Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει το προαιρετικό σύστημα Driving Mode Select, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει το πρόγραμμα που επιθυμεί, ανάλογα με το τερέν που κινείται. Οι επιλογές είναι Normal, Eco, Sport και Individual, ενώ στις τετρακίνητες εκδόσεις διατίθεται και το πρόγραμμα Snow. Όσοι επιθυμείτε να μετατρέψετε το μεγάλο SUV σε off-road μοντέλο, τότε θα σας πληροφορήσουμε ότι θα υπάρχει μπουτόν που «ρυθμίζει» το αυτοκίνητο να κινείται πιο άνετα σε κακοτράχαλα μονοπάτια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...