Car Of The Year: o θεσμός

Η ιστορία και η φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς

  • -
  • -

Η ιστορία του θεσμού του Αυτοκινήτου της Χρονιάς ή COTY (Car Of The Year) ξεκινά το 1963, όταν ο Fred van der Vlugt, διευθυντής του ολλανδικού περιοδικού Autovisie, προσέγγισε άλλους 26 επαγγελματίες δημοσιογράφους από εννέα ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την αξιολόγηση των νέων μοντέλων κάθε έτους και την βράβευση του καλύτερου από αυτά.

Ο θεσμός έχει πανευρωπαϊκό κύρος (υπάρχουν αντίστοιχοι θεσμοί σε Ιαπωνία και ΗΠΑ) και υποστηρίζεται από επτά περιοδικά αυτοκινήτου: το ιταλικό Auto, το αγγλικό Autocar, το ολλανδικό Autovisie, το γαλλικό L’Automobile, το γερμανικό Stern, το σουηδικό Vi Bilagare, και το ισπανικό Autopista. Κάθε χρόνο ένα από τα εφτά αυτά περιοδικά διοργανώνει την όλη διαδικασία.

 

Υποψήφια μοντέλα

Για να καταφέρει κάποιο μοντέλο να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα υποψήφια για τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς πρέπει κατ’ αρχήν να είναι εντελώς νέο και όχι απλώς μια ανανεωμένη έκδοση ενός υπάρχοντος (όπως για παράδειγμα facelift ή προσθήκη νέων κινητήρων). Πρέπει επίσης η ετήσια παραγωγή του να ξεπερνά τις 5.000 μονάδες και να διατίθεται σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές αγορές, ανεξάρτητα από τη χώρα που κατασκευάζεται.

 

Διαδικασία ψηφοφορίας

Κάθε Σεπτέμβριο η κρητική επιτροπή καταγράφει μια λίστα με τα υποψήφια μοντέλα για τον τίτλο. Στη συνέχεια επιλέγονται οι εφτά φιναλίστ μέσω μια απλής ψηφοφορίας των μελών της επιτροπής. Στην τελική φάση της διαδικασίας κάθε δημοσιογράφος έχει στη διάθεσή του 25 βαθμούς που πρέπει να μοιράσει σε τουλάχιστον πέντε αυτοκίνητα. Σημειώστε δε πως δεν μπορεί να δώσει πάνω από 10 βαθμούς σε ένα μόνο μοντέλο, ενώ πρέπει να δικαιολογήσει γραπτώς τις επιλογές του. Επίσης δεν υπάρχουν κατηγορίες ή υποκατηγορίες, ενώ κατά την κρίση λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η σχεδίαση, η άνεση, η ασφάλεια, η οικονομία καυσίμου, η οδική συμπεριφορά, οι επιδόσεις, η πρακτικότητα, η φιλικότητα προς το περιβάλλον, η τιμή και η οδηγική απόλαυση. Μεγάλο ρόλο παίζουν επίσης οι τεχνολογικές καινοτομίες καθώς και η σχέση τιμής-αξίας.

ΔΕΣ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ - ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1964 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...