ROUTE 2012: Σαμψούντα – Αλεξανδρούπολη

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη για την παρέα μας την 7η ημέρα του ταξιδιού

  • -
  • -
σχόλιο

Η χαμηλή μέση κατανάλωση του Ford Focus 1.0 Ecoboost, που μετά από 4.000 km είναι 7,1 lt/km μας φτιάχνει τη διάθεση, ενώ αντίστοιχα η μέση ταχύτητά του ταξιδιού μας είναι αρκετά υψηλή, περίπου στα 110 km/h

Δημοσθένης Λουκίσας


Read the ENGLISH version

Το βράδυ της 7ης μέρας του ROUTE 2012 βρίσκει το Δημοσθένη, τον Θωμά και τον Κώστα στην Αλεξανδρούπολη. Ας δούμε όμως πως κύλισε η μέρα τους: “Ξυπνώντας το πρωί στη Σαμψούντα, το άδειο στομάχι όλων μας γουργουρίζει, αφού αργά το βράδυ δεν βρίσκεις τίποτα ανοιχτό στην πόλη αυτή! Μετά από ένα καλό πρωινό που μας έφτιαξε τη διάθεση, στέλνουμε το υλικό της προηγούμενης μέρας στο gocar.gr και είμαστε πλέον έτοιμοι για την επιστροφή. Παραδόξως, η Σαμψούντα δεν έχει κάποιο αξιοθέατο ούτε θεωρείται τουριστική πόλη. Είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της ανατολικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας με 500.000 κατοίκους και συνεχώς μεγαλώνει .

Στο δρόμο για Κωνσταντινούπολη έχουμε πλέον δίπλα μας την ηπειρωτική Τουρκία, έχοντας αφήσει τη Μαύρη Θάλασσα πίσω μας. Το τοπίο αποτελείται από λιβάδια, λόφους με πολλή βλάστηση και αρκετά χωριουδάκια και πόλεις που εξηγούν το μεγάλο αριθμό του πληθυσμού της περιοχής. Ταξιδεύουμε τώρα πια με μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς ο σύγχρονος δρόμος θυμίζει Ιταλία αν και πολλά κομμάτια του ανακατασκευάζονται (έργα διαπλάτυνσης και εκσυγχρόνισης) και υπάρχουν μονοδρομήσεις που μας καθυστερούν. Βλέπετε, οι Τούρκοι οδηγοί που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, οδηγούν ακόμη και ανάποδα, στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης του δικού μας ρεύματος κυκλοφορίας!! Μεγάλα κομμάτια του δρόμου αντί για στηθαίο ασφαλείας έχουν μια κουρμπαριστή τάφρο στη μέση, από όπου είναι εύκολο να το περάσουν στο αντίθετο ρεύμα. Τουλάχιστον, η χαμηλή μέση κατανάλωση του Ford Focus 1.0 Ecoboost, που μετά από 4.000 km είναι 7,1 lt/km μας φτιάχνει τη διάθεση, ενώ αντίστοιχα η μέση ταχύτητά του ταξιδιού μας είναι αρκετά υψηλή, περίπου στα 110 km/h.

Λιγότερο από 200 χιλιόμετρα μακριά από την Πόλη υπάρχουν τα αποτυπώματα της αρχαίας Ρωμαϊκής Ανδριανούπουλης, την οποία και επισκεπτόμαστε, ενώ μια στάση στη διπλανή μικρή πόλη Eskipazar για φαγητό μας βρίσκει να συζητάμε για τη ζωή στην Τουρκία με τον Yilmaz, που έζησε για τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη πριν εγκατασταθεί εδώ. Το μενού είναι φτωχό λόγω του ραμαζανιού και περιλαμβάνει κεφτέδες, ντομάτα, κρεμμύδι και ψωμί, τα οποία συνοδεύουμε με λίγο τσίπουρο που κουβαλάμε από την Ελλάδα. Το υπόλοιπο τσίπουρο το αφήνουμε πεσκέσι στον Yilmaz που δήλωσε μελετητής και θαυμαστής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και φιλοσοφίας, καθώς φυσικά και της ρακής.

Σύντομα είμαστε πάλι στο δρόμο και λίγες ώρες και 650 περίπου χιλιόμετρα μετά, περνάμε τα ελληνικά σύνορα! Το βράδυ μας θα το περάσουμε στην Αλεξανδρούπολη και στα θερμά λουτρά της Τραΐανουπολης. Αύριο θα είμαστε πια στο σπίτι μας.”

VIDEOS

Route 2012_Greece - Turkey - Georgia

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...