«ΝΑΙ» στα αναλογικά πρόστιμα, «ΟΧΙ» στην αύξηση των ορίων ταχύτητας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής καταθέτει στο GOCAR τις απόψεις του

  • -
  • -

Ένα νέο κύκλο συζητήσεων άνοιξε το νομοσχέδιο του Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο περιέχει και αλλαγές στο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δύο σημεία του συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και του κοινού: η σύνδεση του ύψους των προστίμων με τα εισοδήματα του παραβάτη και η αύξηση του ανώτατου ορίου ταχύτητας, από τα 130 στα 150 km/h.

Το GOCAR απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, Γιώργο Ουρσουζίδη. Ο Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός στην αναλογικότητα των προστίμων, αρνητικός όμως στα υψηλότερα όρια ταχύτητας.

Τι απαντάτε σε όσους κάνουν λόγο για «ταξικό ΚΟΚ», λόγω του άρθρου για πρόστιμα αναλογικά με τα εισοδήματα του παραβάτη;

Δεν είναι κάτι που εφηύραμε εμείς, ήδη εφαρμόζεται σε χώρες της βόρειας Ευρώπης με θετικά αποτελέσματα. Θα υπάρχει μία αφετηρία ποινής και το ύψος του προστίμου θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα. Έτσι ώστε το αποτέλεσμα – να πείθεται δηλαδή ο οδηγός να μην επαναλάβει την παράβαση – να είναι αναλογικά το ίδιο. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η λογική ότι «αφού εγώ πληρώνω το ποσό που αντιστοιχεί στην παράβαση – και με έκπτωση 50% στο πρώτο δεκαήμερο – οδηγώ σαν να μην συμβαίνει κάτι». Όταν συμβεί το ατύχημα, το κόστος θα το επιμεριστεί όλη η κοινωνία.

Το θέμα που λύνει το νομοσχέδιο είναι η καταγραφή παραβάσεων διαφορετικών από τις πραγματικές. Δύσκολα οι Αστυνομικοί βεβαιώνουν πρόστιμα 350 ευρώ. Αυτό όμως τινάζει στον αέρα το point system. Πρέπει να αποφύγουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Καταργείται λοιπόν η έκπτωση του 50% για πληρωμή το πρώτο δεκαήμερο και όλα τα πρόστιμα να μειωθούν κατά 40-50%. Παράλληλα να αυξηθεί η αστυνόμευση.

Είστε υπέρ της αύξησης των ορίων ταχύτητας στα 150 km/h, σε ορισμένα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων;

Τα 130 km/h με την ανοχή που δείχνει η Αστυνομία γίνονται 145 km/h, αυτό είναι κοινό μυστικό. Είναι ούτως ή άλλως ένα ικανοποιητικό όριο. Άρα πολύ κακό για το τίποτα. Θα γίνουν ενδεχομένως κάποιες μελέτες, οι οποίες θα αιτιολογήσουν σε ποια τμήματα των κλειστών οδικών αξόνων μπορούν να αναπτυχθούν τόσο υψηλές ταχύτητες. Άρα και τότε υπάρχει το ενδεχόμενο το όριο των 150 km/h να γίνει στην ουσία 160-170 km/h.

Ο στόλος των κυκλοφορούντων οχημάτων είναι εξαιρετικά γηρασμένος. Με παλαιότερα στοιχεία, ο μέσος όρος των βαρέων οχημάτων ήταν 18 έτη. Αλλά και στα επιβατικά αυξήθηκε ο μέσος όρος ηλικίας τους, λόγω της οικονομικής κρίσης. Τι πάμε λοιπόν να κερδίσουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση; Να κερδίσουμε λίγα λεπτά σε μία διαδρομή 200-300 km; Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ελέγχουν την ταχύτητά τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανοχή από την Αστυνομία. Ας μην είμαστε υποκριτές.

Θετική ήταν η αντίδραση στο νομοσχέδιο της Προέδρου του Ινστιτούτου για την Οδική Ασφάλεια «Πάνος Μυλωνάς». «Υπάρχουν ορισμένα σημεία του που χρειάζονται επεξεργασία, όμως κινείται σε θετική κατεύθυνση», δήλωσε η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...