«Πράσινο φως» για την εξαγορά της Opel από την PSA

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της για την ολοκλήρωση της συμφωνίας

  • -
  • -

Ένα σημαντικό βήμα για να περάσει η Opel από τον όμιλο General Motors σε αυτόν της PSA (Peugeot-Citroen) έγινε μετά το «ok» από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν ενέκρινε χωρίς όρους την απόκτηση της Opel από τους Γάλλους, καθώς θεωρεί ότι δεν εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού, ούτε σε ευρωπαϊκό ούτε σε εθνικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι το κοινό μερίδιο της Opel και των Peugeot/Citroen είναι σχετικά μικρό στις περισσότερες χώρες και μόνο στην Εσθονία και την Πορτογαλία ξεπερνά το 40%. Η έρευνα που έγινε έδειξε ότι ακόμη και ως κοινοπραξία θα αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από αρκετές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen, η Renault, η Mercedes-Benz, η Ford, η Fiat και ασιατικές μάρκες.

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα εξετάσει επίσης την απόκτηση των οικονομικών υπηρεσιών της GM στην Ευρώπη από την PSA και τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

Η τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς της Opel αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, μόλις διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Τότε το PSA Group θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος αυτοκινήτων στην Ευρώπη (με μερίδιο 17%). Η γερμανική μάρκα αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά από 88 χρόνια, καθώς η General Motors την είχε αποκτήσει το 1929.

Η στρατηγικής σημασίας συμφωνία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο από τους επικεφαλής των δύο ομίλων, Carlos Tavares (PSA) και Mary Barra (GM)

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...