Πρωτότυπα υβριδικά crossover από τη Hyundai

Με βάση το νέο Tucson, η Hyundai στη Γενεύη μας δειγματίζει τις μελλοντικές της τεχνολογίες για μετακίνηση με οικονομία

  • -
  • -

Στην έκθεση της Γενεύης, η Hyundai κατέθεσε δύο υβριδικές προτάσεις, που δίνουν το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον.

Η πρώτη είναι απλή τεχνολογικά και ονομάζεται Tucson 48V Hybrid Concept. Κινείται κατά βάση από ένα 2λιτρο τουρμποντίζελ 136 ίππων και 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Ωστόσο, ένας ηλεκτροκινητήρας 14 ίππων ανεβάζει κατά 10% τη συνολική απόδοση στους 150 ίππους και 413 Nm ροπή, ενώ ρίχνει τις εκπομπές CO2 στα 109 g CO2/km. Το όλο σύστημα προσθέτει μόλις 20 κιλά στο συνολικό βάρος και η Hyundai υποστηρίζει ότι πετυχαίνει την οικονομία ενός συμβατικού υβριδικού συστήματος, με μόλις το 25% του κόστους. Επιπρόσθετα, ο ηλεκτροκινητήρας επανεκκινεί πολύ αθόρυβα και ομαλά τον θερμικό κινητήρα, ενώ παράλληλα φορτίζει τις μπαταριές κατά την επιβράδυνση. Το σύστημα διαθέτει inverter καθώς επίσης και μετατροπέα εναλλασσόμενου/συνεχούς ρεύματος χαμηλής τάσης. 

Το δεύτερο πρωτότυπο ονομάζεται Tucson Plug-In Hybrid Concept. Κινείται από τον 1.700άρη τουρμποντίζελ κινητήρα της Hyundai που αποδίδει 115 ίππους και συνδέεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός ημιαυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων με διπλό συμπλέκτη και 7 ταχύτητες. Στους πίσω τροχούς είναι συνδεδεμένος ένας ηλεκτροκινητήρας 68 ίππων που φορτίζει από την πρίζα. Η μέγιστη συνδυαστική ροπή φτάνει τα 474 Nm τη στιγμή που η Hyundai ανακοινώνει ότι οι εκπομπές CO2 δεν ξεπερνάνε τα 48 g CO2/km. Το υβριδικό σύστημα έχει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας: EV που σημαίνει αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, 4WD που σημαίνει τετρακίνηση, Sport που σημαίνει προτεραιότητα στην απόδοση και Auto που συντονίζει τους κινητήρες για μέγιστη οικονομία.

Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε πότε θα δούμε στην παραγωγή τις συγκεκριμένες τεχνολογίες όμως θεωρείται βέβαιο ότι δεν είναι μακριά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...