Πορτραίτο: Elon Musk πρόεδρος της TESLA

Οραματιστής επιχειρηματίας

  • -
  • -

O Elon Musk πριν κλείσει τα σαράντα του έχει κάνει σπουδαία πράγματα. Το 1999 ίδρυσε την εταιρεία η οποία δημιούργησε το γνωστό μας PayPal, δηλαδή το σύστημα που επιτρέπει σε οποιονδήποτε που έχει e-mail να στείλει χρήματα σε κάποιον άλλον με ηλεκτρονική διεύθυνση. Σε λιγότερο από τρία χρόνια πωλεί το PayPal στο eBay για 1,5 δισ. δολάρια. Και ήταν μόλις 31 ετών...

Σήμερα το περιοδικό Fortune τον κατατάσσει στη 12η θέση μεταξύ των 40 πλουσιοτέρων του πλανήτη με περιουσία 1,5 δις. δολάρια. Ο ίδιος βέβαια δηλώνει ότι τα τεράστια χρηματικά ποσά αποτελούν ένα «υποπροϊόν» της μεγάλης εικόνας που οραματίστηκε όταν ξεκίνησε τις σπουδές του. Οι επαγγελματικοί ορίζοντες άνοιξαν τη στιγμή που προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα: «Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα;»  Οι τρεις απαντήσεις που έδωσε ήταν: η εξερεύνηση του διαστήματος, το διαδίκτυο και η καθαρή ενέργεια.

Παρά το γεγονός ότι στη SpaceX, την εταιρεία που ασχολείται με τα διαστημικά ταξίδια καταναλώνει το 80% του χρόνου, ο Musk πετάγεται μέχρι την Tesla Motors δύο ή τρεις φορές το μήνα. Μερικές φορές κάνει τη διαδρομή από το σπίτι του στο Λος Άντζελες στην Tesla με την McLaren F1 ή χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό του jet.  Στη διάθεσή του έχει τέσσερα πρωτότυπα Tesla Roadster σε χρώματα κίτρινο, κόκκινο, μαύρο και μπλε τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης. Ο Musk, ο οποίος δεν έχει καμία ουσιαστική κατάρτιση στο σχεδιασμό αυτοκινήτων αλλά μόνο το πάθος του για τους τέσσερις τροχούς, έχει αναμειχθεί έντονα στη διαδικασία σχεδιασμού των Tesla.

Πώς προέκυψε η Tesla;

Η ιδέα ενασχόλησης με τα ηλεκτρικά σπορ αυτοκίνητα, δεν ήταν ακριβώς του Elon Musk, αλλά του Martin Eberhard ενός επιχειρηματία της Silicon Valley ο οποίος ασχολήθηκε το 1998 με το πρώτα eBook και με τον οποίον ίδρυσαν την Tesla Motors το 2003. Ο Eberhard επέμενε αντί να ξοδέψουν χρήματα αναπτύσσοντας δικές τους τεχνολογίες, να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες τεχνολογίες από τη βιομηχανία των υπολογιστών. «Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχαν ήδη μια κακή φήμη», δήλωνε τότε ο Eberhard. «Είχαν γίνει από ανθρώπους που πίστευαν οδήγηση ήταν ένα κακό πράγμα». Την εικόνα αυτή αποφάσισαν να αλλάξουν μαζί με τον Elon Musk.

«Το Tesla Roadster είναι λίγο υπερβολικό βλέποντάς το με αυστηρά περιβαλλοντικούς όρους, αλλά κι αυτό είναι μέρος του σχεδίου», είχε πει ο Musk και συνέχισε: «Σαν επιχειρηματίας πρέπει να οραματίζεσαι το προϊόν σε βάθος χρόνου, κι όλοι όσοι πέτυχαν, μπήκαν στην αγορά σκεφτόμενοι την κορυφή κι όχι τον πάτο. Δείτε τι συνέβη με τις επίπεδες οθόνες τηλεόρασης, τα κινητά τηλέφωνα κλπ.»

Η ενασχόληση με την καθαρή ενέργεια αφορά τη SolarCity μια πόλη που θα λειτουργεί με ενέργεια που παράγεται από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές και διαδικασίες. Ο Musk λέει ότι δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί όσο θα ήθελε με αυτήν τη δραστηριότητα.

Ξεκινώντας από το μηδέν

Γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου το 1971 στην Νότια Αφρική, είναι ο γιός Νότιο Αφρικανού πατέρα, και Καναδέζας μητέρας, που είχε εργαστεί ως μοντέλο στην Νέα Υόρκη. Στα εννιά του χρόνια, οι γονείς του χώρισαν με αποτέλεσμα να αλλάξει επτά σχολεία και να περάσει μια πολύ μοναχική εφηβεία. Την αγάπη για την τεχνολογία την κληρονόμησε από τον πατέρα του, που του αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή στην ηλικία των δέκα ετών, έμαθε να γράφει κώδικα, και στα δώδεκα πουλούσε έναντι 500 δολαρίων το πρώτο του διαστημικό παιχνίδι με το όνομα Blaster.

Μετακόμισε, αρχικά στον Καναδά, και στην συνέχεια στην Αμερική όπου ξεκίνησε τις σπουδές του. Όταν ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Φυσική (1995) στο Stanford, τα παράτησε μετά τις πρώτες δύο ημέρες για να ξεκινήσει την πρώτη του εταιρία την Zip2 που πουλούσε λογισμικά διαχείρισης περιεχομένου σε επίδοξους Online εκδότες.

Στις συνεντεύξεις του λέει ότι σταμάτησε τις σπουδές του γιατί ήθελε να καταφέρει να βελτιώσει το επίπεδο της ζωής του, μια που μέχρι τότε ζούσε κυριολεκτικά με ένα δολάριο την ημέρα. Την Zip2 την αγόρασε η AltaVista για περισσότερα από 300 εκ. δολάρια το 1999. Και αμέσως ξεκίνησε μια καινούργια χρηματοοικονομική Online υπηρεσία την X.com που το 2001 μετονομάστηκε σε Paypal και την αγόρασε η eBay για περισσότερα από 1,5 δις δολάρια το 2002, όταν έγινε η πώληση ο Elon Musk είχε στην κατοχή του το 11,7%.

Ο Musk έχει αποκαλεστεί «playboy», αλλά και «space cowboy». Η συλλογή αυτοκινήτων του περιλαμβάνει μια Porsche 911 Turbo, μία Jaguar ΜΚ1, μία Hamann BMW M5, την προαναφερθείσα McLaren F1 και για έντονες συγκινήσεις ένα Σοβιετικής κατασκευής jet L39 το οποίο πούλησε όταν έγινε πατέρας. Έχει πέντε παιδιά, δύο δίδυμα και τρία τρίδυμα, δηλαδή με δύο γέννες έγινε πολύτεκνος. Χώρισε με τη γυναίκα του, τη συγγραφέα Justine Musk και πλέον ζει με τη αρραβωνιαστικιά του την Αγγλίδα ηθοποιό Talulah Riley.

Το μέλλον της Tesla

Σήμερα η Telsa παράγει 25 αυτοκίνητα την ημέρα, και έχει ήδη παραδώσει τα πρώτα 500 στους ιδιοκτήτες τους. Ενώ προχωράει στην κατασκευή του Model S που θα είναι ένα «οικογενειακό» ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα μοντέλο που θα παρουσιαστεί μέσα στο 2010. Και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να καινοτομεί, μια που ήδη κυκλοφορούν φήμες ότι θα επιδοτηθεί για την παραγωγή ενός φτηνού καθημερινού μοντέλου, σε τιμή κάτω από 30.000 δολάρια. Ήδη ανακοινώθηκε η συνεργασία του με την Daimler AG για το νέο πλήρως ηλεκτρικό Smart το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2010 και ήδη παρουσιάστηκε στην έκθεση της Φρανκφούρτης το 2009.

Ο Elon Musk είναι ένας άνθρωπος που χαίρεται αυτά που κάνει σαν παιδί. Γελάει, διασκεδάζει, εμπνέει τους συνεργάτες του κι έχει καταφέρει σε όλες τις εταιρίες του να έχει πετυχημένους επαγγελματίες. Αρκεί να μοιράζονται το ίδιο όραμα με αυτόν και να είναι πρόθυμοι να εργαστούν σκληρά.