Η πρόταση της Volkswagen για το car sharing (vid)

Το ηλεκτρικό βαν έχει θέσεις για 6 επιβάτες και θα αρχίσει δρομολόγια το 2018

  • -
  • -

Μία μεγάλη πρεμιέρα επιφύλασσε στην έκθεση startup εταιρειών TechCrunch 2017 στο Βερολίνο η MOIA. Η θυγατρική του Volkswagen Group παρουσίασε ένα ηλεκτρικό λεωφορείο, το οποίο βασίζεται προφανώς στο Τ6 και προορίζεται για car sharing, την κοινή χρήση δηλαδή οχήματος.

Οι υπηρεσίες της ΜΟΙΑ θα αρχίσουν προς τα τέλη του 2018 από το Αμβούργο και σταδιακά θα επεκταθούν σε άλλες γερμανικές πόλεις και άλλες χώρες. Στόχος της MOIA είναι να περιορίσει κατά 1 εκατ. έως το 2025 τον αριθμό των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

KATEΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 48 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ iPad

KΑΤΕΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 48 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ANDROID

Το βαν της ΜΟΙΑ είναι ένα τροποποιημένο Τ6, το οποίο εξελίχθηκε και κατασκευάστηκε από την Volkswagen Commercial Vehicles μέσα σε μόλις 10 μήνες. Είναι αμιγώς ηλεκτρικό, μπορεί να διανύσει 300 km με μία φόρτιση και οι μπαταρίες του επαναφορτίζονται σε ποσοστό 80% εντός 30 λεπτών. Στο πολυτελές εσωτερικό μπορούν να φιλοξενηθούν έως 6 επιβάτες (έχουν στη διάθεσή τους θύρες USB για φόρτιση και WiFi), ενώ υπάρχει χώρος και για ορισμένες αποσκευές.

Το πρόγραμμα car sharing περιλαμβάνει εφαρμογή για smartphones, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να κλείσουν τη διαδρομή που επιθυμούν και να πληρώσουν το ποσό (η χρέωση θα είναι χαμηλότερη από αυτή ενός ταξί). Ένας αλγόριθμος θα ομαδοποιεί το κοινό ανάλογα με τις διαδρομές που κινείται και τον προορισμό του, ώστε να αποφεύγονται οι κενές θέσεις στα βαν της ΜΟΙΑ.