Η Intel θα εξαγοράσει ισραηλινή εταιρεία αυτόνομης οδήγησης

Ο αμερικάνικος κολοσσός θα καταβάλει περισσότερα από 15 δισ. δολάρια για να αποκτήσει την Mobileye

  • -
  • -

Σε οριστική συμφωνία κατέληξαν η εταιρεία επεξεργαστών Intel και η Mobileye που ειδικεύεται σε συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (ADAS) και στην αυτόνομη οδήγηση. Όπως ανακοινώθηκε από τις δύο πλευρές, η Intel θα δημιουργήσει μία θυγατρική η οποία θα εξαγοράσει όλες τις μετοχές της Mobileye, προς 15,3 δισ. δολάρια (αντιστοιχεί σε περισσότερα από 14 δισ. ευρώ). Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί μέχρι σήμερα για ισραηλινή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας.

Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν. Το περασμένο καλοκαίρι είχε ανακοινωθεί η σύμπραξη με την BMW προκειμένου να δημιουργηθεί τεχνολογική πλατφόρμα για την κυκλοφορία έως το 2021 πλήρως αυτόνομων οχημάτων, χωρίς δηλαδή καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Ως κοινή εταιρεία πλέον, η Intel-Mobileye θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την «επόμενη μέρα της αυτοκίνησης», όπου τα οχήματα θα είναι αυτόνομα και διαρκώς συνδεδεμένα μεταξύ τους και με το περιβάλλον. Η Intel εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα έχει δημιουργηθεί μία αγορά ηλεκτρονικών συστημάτων, δεδομένων και υπηρεσιών που θα αγγίζει τα 70 δισ. δολάρια.


Από αριστερά, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Brian Krzanich, o Πρόεδρος της BMW, Harald Kruger και ο συνιδρυτής της Mobileye, Amnon Shashua