Ποδήλατα και ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα

Νέα "ΘΑ" και μερικά έργα από το Δήμο

  • -
  • -

Για ακόμη μια φορά γίνεται λόγος για μεγαλεπήβολα σχέδια ενίσχυσης και διευκόλυνσης της χρήσης ποδηλάτου στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι πως έχουμε βαρεθεί να ακούμε – και να γράφουμε – τα ίδια και τα ίδια. Παραδεχόμενος πως “η κοινωνία φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά από τις διαθέσεις της πολιτείας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης”, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ανακοίνωσε στη Συνέντευξη Τύπου για τον Ποδηλατικό Γύρο Αθηνας 2011, ότι πιστεύει (!) πως θα ξεπεραστούν (!!) τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η συνεργασία του Δήμου με το Υφυπουργείο Διατροφής και Άθλησης για την εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο. Μια ενέργεια που, θυμίζω, ανακοινώθηκε πριν 7 ολόκληρους μήνες, τον περαμένο Μάρτιο. Αρχικά, οι σταθμοί βάσης θα βρίσκονται στη Διον. Αρεοπαγίτου, στο Θησείο και στη Μητρόπολη, ενώ αργότερα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καμίνη, θα υπάρξει επέκταση του συστήματος ώστε να καλύπτει περισσότερες περιοχές της Αθήνας, με κορμό τους σταθμούς Μετρό/ΗΣΑΠ.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στους δύο ποδηλατόδρομους στο κέντρο της πόλης, την κατασκευή των οποίων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο την άνοιξη του 2011. Όπως είπε ο Δήμαρχος, η Δ/νση Μελετών του Δήμου Αθηναίων ήδη εκπόνησε προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κεραμεικού, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις κυκλοφοριακές και πολεοδομικές συνθήκες των διαφόρων περιοχών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, βρίσκονται στα τελευταία στάδια οι διαδικασίες για την προκήρυξη κατασκευής του τμήματος που διέρχεται από το Δήμο Αθηναίων, του μεγάλου ποδηλατόδρομου Φάληρο-Κηφισιά που είχε σχεδιάσει το ΥΠΕΚΑ. Να θυμίσω και πάλι πως προθέσεις κατασκευής ποδηλατοδρόμων ακούμε από την Άνοιξη του 2010

Το πραγματικά καινούργιο νέο που ανακοινώθηκε, είναι η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να κατασκευάσει κατάλληλες μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων σε όλα τα δημοτικά κτίρια, αρχκά σε ιστορικά κτήρια ιδιοκτησίας του Δήμου και - σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ - έξω από σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού. Πάντως, μία πρωτοβουλία του Δήμου που είναι άξια συγχαρητηρίων, είναι η δυνατότητα παραλαβής κλεμμένου ποδηλάτου, με την επίδειξη αποδεικτικών στοιχείων, από το Τμήμα Ελέγχου και Εμπορίου της Δ/νσης της Δημοτικής Αστυνομίας (τηλ. 210 3246940). Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

  • δήλωση κλοπής,
  • τιμολόγιο αγοράς,
  • φωτογραφία,
  • πλήρη περιγραφή του ποδηλάτου (μάρκα, τύπος, αριθμός πλαισίου, χρώμα και οτιδήποτε άλλο πρόσφορο προς αναγνώριση του ποδηλάτου).
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...