Green profile: Mitsubishi

Εξελίσσει ηλεκτροκίνητα μοντέλα από το 1966

  • -
  • -
green tech

Ηλεκτροκινητήρες στους τροχούς

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του κινητήρα στον τροχό είναι ότι επιτρέπει στην κινητήρια ροπή και στη δύναμη πέδησης να ρυθμίζεται με υψηλή ακρίβεια σε κάθε τροχό ανεξάρτητα, χωρίς να απαιτούνται κιβώτιο ταχυτήτων, ημιαξόνια, γρανάζια διαφορικού ή άλλα περίπλοκα και βαριά εξαρτήματα. Η τοποθέτηση του συστήματος κίνησης στους τροχούς προσφέρει επίσης μεγαλύτερη ελευθερία στη σχεδίαση της διάταξης. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετατροπή των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε υβριδικά χωρίς να απαιτείται η εισαγωγή περίπλοκων υβριδικών ηλεκτρικών συστημάτων. Επίσης, διευκολύνει την ανεύρεση χώρου για εξαρτήματα με υψηλές απαιτήσεις ευρυχωρίας, όπως οι συστοιχίες κυψελών καυσίμου και τα ρεζερβουάρ υδρογόνου στα οχήματα κυψελών καυσίμου. Αυτά τα εργονομικά πλεονεκτήματα του κινητήρα στον τροχό προσφέρουν επίσης μεγάλη ελευθερία στη σχεδίαση αμαξωμάτων.

Για περισσότερα από 40 χρόνια η Mitsubishi Motors ασχολείται με την έρευνα και εξέλιξη ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στα πλαίσια της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών καυσίμου. Η ιαπωνική εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες εξέλιξης και παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων τον Οκτώβριο του 1966, όταν η Mitsubishi Heavy Industries Ltd.* πήρε παραγγελία από την Tokyo Electric Power Company (TEPCO) για τη δημιουργία και δοκιμή ηλεκτρικών οχημάτων (EV) χρησιμοποιώντας βελτιωμένη τεχνολογία μπαταριών: το αρχικό πρόγραμμα EV ακολούθησαν αρκετά ακόμα, τα οποία έθεσαν τις βάσεις για το σημερινό “i-MiEV”.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρία έχει στρέψει την προσοχή της στη χρήση των υψηλής απόδοσης μπαταριών ιόντων λιθίου. Η τεχνολογία των μπαταριών ιόντων λιθίου προσφέρει υψηλή ενέργεια, ισχύ και μακροζωία συγκριτικά με άλλους τύπους επαναφορτιζόμενων μπαταριών και αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της μέγιστης ταχύτητας, της αυτονομίας και της μείωσης βάρους στα υβριδικά και τα οχήματα ενεργειακών κυψελών. Η Mitsubishi Motors έχει ήδη κατασκευάσει αρκετά οχήματα δοκιμών με συστήματα μπαταρίας ιόντων λιθίου, μεταξύ των οποίων τα:

  • Mitsubishi HEV (1996),
  • FTO-EV (1998) και
  • Eclipse EV (2000).

Το FTO-EV μάλιστα έχει πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ 24ωρης συνεχούς οδήγησης με πολλαπλούς κύκλους επαναφόρτισης σε πίστα δοκιμών, ενώ το Eclipse EV κάλυψε πάνω από 400 km σε δημόσιους δρόμους με μία φόρτιση.

 

Από το MinicabEV στα υβριδικά

Το «Minicab EV», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο το 1989 και το είδαμε και στο Σαλόνι του Παρισιού 2010, στην έκθεση “The Incredible Collection”, είναι ένα από αυτά τα οχήματα-ορόσημα της Mitsubishi. Εκμεταλλευόμενη την υπεροχή της μπαταρίας ιόντων λιθίου έναντι των μπαταριών οξέων μολύβδου σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την πυκνότητα ισχύος, η Mitsubishi εξέλιξε το 1994 το plug-in υβριδικό “Chariot HEV”, το οποίο ακολούθησαν συνεχή προγράμματα δοκιμών με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων, της ασφάλειας, της αξιοπιστίας και της αντοχής. Το επόμενο βήμα θα είναι η εφαρμογή αυτής της σημαντικής τεχνογνωσίας EV στη νέα γενιά plug-in hybrid (P-HEV) μοντέλων – που είδαμε μέσω του 2009 Concept-PX MiEV – με σκοπό να κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο υβριδικό Mitsubishi μαζικής παραγωγής μέχρι το 2013. Σε μακροπρόθεσμη βάση, η Mitsubishi διερεύνησε και άλλους χώρους όπως η τεχνολογία ηλεκτροκινητήρων στους τροχούς, οι δυνατότητες της οποίας αποκαλύφθηκαν στα πρωτότυπα 2005 Colt MiEV και Lancer Evolution MiEV και στο 2006 Concept-EZ MiEV.

 

ColtMiEV

Το Colt MiEV χρησιμοποιεί ηλεκτροκινητήρες στους πίσω τροχούς, που τροφοδοτούνται ενεργειακά από ένα σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου. Το Colt MiEV εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην Έκθεση Μηχανολογίας Αυτοκινήτου 2005 που πραγματοποιήθηκε στον Εκθεσιακό Χώρο της Pacifico Yokohama, στη Yokohama το Μάιο του 2005. Το δοκιμαστικό Colt EV, με ηλεκτροκινητήρες στους τροχούς, βασίστηκε στο Colt παραγωγής. Αφού αφαιρέθηκε ο βενζινοκινητήρας, το ρεζερβουάρ καυσίμου και το κιβώτιο ταχυτήτων, δύο ηλεκτροκινητήρες τοποθετήθηκαν στους πίσω τροχούς οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ως πηγή ενέργειας ένα σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου, που ήταν τοποθετημένο στο πάτωμα.

 

Lancer Evolution MIEV

Το Lancer Evolution MIEV βασιζόταν στο Lancer Evolution IX. Οι τροχοί κινούνταν από τέσσερις ηλεκτροκινητήρες εξωτερικού ρότορα. Χωρίς να απαιτούν μειωτήρα ταχύτητας, αυτά τα πολύ ικανά μοτέρ άμεσης κίνησης τοποθετούνταν στους τροχούς των 20 ιντσών. Κάθε κινητήρας τροχού παρήγαγε ισχύ 50 kW και ροπή 518 Nm. Με ένα μοτέρ σε κάθε τροχό, η συνολική απόδοση ισχύος έφτανε στα 200 kW (270 PS). Επειδή αυτό το σύστημα κίνησης προσφέρει ακριβή ρύθμιση της ισχύος σε κάθε τροχό, επιτρέπει τη δημιουργία ενός συστήματος δυναμικού ελέγχου του οχήματος, που θα μπορούσε να ονομαστεί Super All Wheel Control (S-AWC).

Οι κινητήρες στους τροχούς και τα σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου, που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο για τη μείωση του κέντρου βάρους, επιταχύνουν το Lancer Evolution MIEV από 0 km/h στα 100 km/h σε λιγότερο από 8 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 180 km/h. Επιδόσεις που αφήνουν πολύ πίσω τα σημερινά ηλεκτροκίνητα οχήματα.

 

i-MiEV: Το πρώτο ηλεκτρικό μαζικής παραγωγής

Η Mitsubishi ήταν η πρώτη στον κόσμο που ξεκίνησε την παραγωγή ενός κανονικού ηλεκτρικού οχήματος μαζικής παραγωγής με το i-MiEV τον Ιούνιο του 2009. Τον επόμενο μήνα του ίδιου έτους, η MMC λανσάρισε το i-MiEV στην ιαπωνική αγορά και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2010 είχε πουλήσει περίπου 3.000 μονάδες σε ιδιώτες και εταιρίες σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή του ηλεκτρικού i-MiEV στο εργοστάσιο του Mizushima έφτασε στα τέλη του 2010 στις 5.000 μονάδες, χωρίς μάλιστα σε αυτό το νούμερο να συμπεριλαμβάνεται η παραγωγή των iOn και C-Zero για την PSA Peugeot-Citroën. Η Mitsubishi ξεκίνησε επίσης την παραγωγή του i-MiEV ευρωπαϊκών προδιαγραφών από τον Οκτώβριο του 2010, ενώ το 2011 η ιαπωνική εταιρεία ξεκινά την παραγωγή του i-MiEV προδιαγραφών Β. Αμερικής.

 

 

 

 

* Το 1970, ο αυτοκινητιστικός τομέας της MitsubishiHeavyIndustriesLtd. ανεξαρτητοποιήθηκε και έγινε η σημερινή MitsubishiMotorsCorporation.

green quote

"Οι παγκόσμιες προκλήσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της παγκόσμιας αύξησης της θερμότητας και της εξάντλησης αποτελούν ταυτόχρονα και τις μεγαλύτερες προκλήσεις της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια. Στα προβλήματα αυτά η διάδοση και η εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της Mitsubishi Motors στο άμεσο μέλλον, ανοίγοντας νέους δρόμους για την οικολογική αυτοκινητιστική κουλτούρα. Για περισσότερα από 40 χρόνια η Mitsubishi Motors πρωταγωνιστεί στην έρευνα και εξέλιξη ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, παρουσιάζοντας το πρώτο ηλεκτρικό όχημα, το Minica EV το 1971 στην Ιαπωνία. Η Mitsubishi Motors ήταν επίσης από τις πρώτες κατασκευάστριες που αναγνώρισε την υπεροχή της μπαταρίας ιόντων λιθίου έναντι των μπαταριών οξέων μολύβδου σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την πυκνότητα ισχύος και ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που ξεκίνησε την παραγωγή ενός κανονικού EV μαζικής παραγωγής με το i-MiEV τον Ιούνιο του 2009."

Γιώργος Παππάς

Δ/ντής Εταιρικής Επικοινωνίας

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη

VIDEOS

Mitsubishi i-Miev

Mitsubishi i-MiEV

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...