100άρα βενζίνη: Κερδίζω όντως περισσότερα χιλιόμετρα;

Πολλές φορές ακούμε ότι η βενζίνη 100 οκτανίων «βγάζει» πιο πολλά χιλιόμετρα, καθαρίζει τον κινητήρα και προσφέρει περισσότερη δύναμη. Είναι… μύθος ή αλήθεια;

  • -
  • -

Όσοι έχουν στην κατοχή τους κάποιο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, θα έχουν ακούσει πολλές φορές για την «καλή» βενζίνη των 100 οκτανίων που θεωρείται ανώτερη από την «απλή» των 95 οκτανίων, κυρίως από πρατήρια καυσίμων που έχει γίνει… της μόδας να προωθούν τα premium (και ακριβότερα, φυσικά) καύσιμα. Είναι λοιπόν λογικό να έχουν μπει και στον πειρασμό να την δοκιμάσουν. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ευδιάκριτα με περιστασιακή χρήση. Θα πρέπει να γίνουν αρκετοί ανεφοδιασμοί με το «καλό» καύσιμο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και το πιθανότερο, είναι ότι θα διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο.

Να χρησιμοποιώ 100άρα βενζίνη;

Αρχικά, να τονίσουμε ότι τα πιο πολλά μοντέλα της αγοράς είναι ρυθμισμένα να λειτουργούν με 95άρα βενζίνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα από τη χρήση του «απλού» καυσίμου, σε περίπτωση πάντα που επιλέγουμε ένα καλό και αξιόπιστο πρατήριο που δεν νοθεύει το καύσιμο και δεν… κλέβει με τους γνωστούς τρόπους που συχνά διαβάζουμε. Άρα αν κάποιος δεν θέλει να πληρώνει τα περισσότερα χρήματα της 100άρας (ή των «ενδιάμεσων» των 98 οκτανίων) δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στον κινητήρα του αυτοκινήτου του. Τώρα, αν η χρηματική διαφορά δεν είναι πρόβλημα, η χρήση της 100άρας βενζίνης ποτέ δεν κάνει κακό. Ίσα-ίσα, βοηθάει κιόλας. Πάντα με την προϋπόθεση ότι το πρατήριο είναι αξιόπιστο!

Πού βοηθάει η 100άρα βενζίνη;

Αν και διαφέρει από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο, η χρήση της 100άρας μπορεί να φέρει κάποια πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα ελαφρώς καλύτερη οικονομία καυσίμου (άρα περισσότερα χιλιόμετρα ανά γέμισμα) και καλύτερη απόδοση του κινητήρα. Στα σύγχρονα μοντέλα που χρησιμοποιούν πιο πιεσμένους, turbo κινητήρες, ενδέχεται να παρατηρηθούν και καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα παλαιότερα, κυρίως ατμοσφαιρικά μοτέρ. Με τακτική χρήση της 100άρας οι εταιρείες διαφημίζουν ότι ο κινητήρας «καθαρίζει» καλύτερα και παρατηρείται αύξηση της ισχύος. Εν μέρει η δήλωση αυτή ισχύει, αφού η καύση της 100άρας βενζίνης είναι όντως καλύτερη και δημιουργεί λιγότερα κατάλοιπα.

Δείτε ακόμη: Πωλείται ακόμη η «βρώμικη» βενζίνη super στην Ελλάδα;

Επίσης, τα ειδικά πρόσθετα που συναντάμε στο καύσιμο, βοηθούν στην πιο ομαλή και ήσυχη λειτουργία του κινητήρα. Για να μην μακρηγορούμε, η τακτική χρήση 100άρας βενζίνης όντως μπορεί να μειώσει ελαφρώς την κατανάλωση καυσίμου και να «βγάζει» περισσότερα χιλιόμετρα, στις ίδιες συνθήκες κίνησης και με το ίδιο στυλ οδήγησης. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως παρατηρηθεί και μια μικρή αύξηση της ισχύος, καθώς ο κινητήρας καίει ένα πιο καθαρό καύσιμο. Ωστόσο η επιλογή είναι καθαρά προαιρετική για τον οδηγό. Αν προτιμάει να εξοικονομεί τα χρήματα της 100άρας και να επιλέγει την κλασική 95άρα, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Μόνο συγκεκριμένα αυτοκίνητα επιδόσεων και ακριβότερα μοντέλα, προϋποθέτουν τη χρήση βενζίνης 98 και περισσότερων οκτανίων. Όλα τα υπόλοιπα, λειτουργούν πολύ καλά και με την 95άρα.